Komend weekend wordt in het Zwitserse Dübendorf het WK veldrijden gereden. En in tegenstelling tot veel Zwitserse crossen, die bekend staan om de vele hoogtemeters en stijle afdalingen met schuine kanten, is het maximale hoogteverschil zo’n 3 meter.

Vliegveld
Voor het eerst in de geschiedenis wordt het WK betwist op een vliegveld. De UCI verwacht twee keer zoveel bezoekers als afgelopen jaar in Bogense. Daar waren 15.000 bezoekers en afgaande op de populariteit van de Wereldbeker in Bern schatten ze dit weekend 30.000 bezoekers te verwelkomen. Daar hebben ze op ‘Dübendorf Airport’ in elk geval alle ruimte voor. Er gaan totaal zo’n 270 renners en rensters strijden voor de regenboogtrui. Daarbij is er nog een primeur, en dat is een eigen categorie voor de junior dames.

Parcours
Zoals gezegd is het een a-typisch parcours voor Zwitserse begrippen. Het hoogteverschil in het parcours moet komen van een tweetal wallen, waar ze meerdere keren op en af draaien. Daarnaast zijn er maar liefst vijf bruggen waar ze overheen gaan. Drie van de vijf bruggen zijn te rijden en bij twee bruggen zullen renners van de fiets moeten om de trap op te lopen. De steile bruggen maken het parcours niet alleen een stuk zwaarder, maar zijn ook de plekken waar supporters het parcours kunnen ‘oversteken’. Het parcours bestaat voornamelijk uit gras, maar gezien de weersvoorspellingen is de kans groot dat het groen vrij snel zal zijn verdwenen. Met name zondag wordt er veel neerslag voorspelt, wat grote invloed kan hebben op het parcours en de koers.

Junior Dames (U19)
Op zaterdag bijten de dames U19 het spits af. Om 11.00 uur zal voor hen het startschot klinken. Daarbij is de kans vrij groot dat Nederland zomaar het goud en zilver weet te bemachtigen. Nederlands Kampioene Shirin van Anrooij en Europees Kampioene Puck Pieterse rijden een enorm sterk seizoen. In de uitslagen van afgelopen seizoen zijn zij regelmatig terug te vinden in de top 10 bij de profs! Naast deze twee favorieten zullen voor Nederland ook Fem van Empel, Senne Knaven, Ilse Pluimers en Isa Nomden aan de start staan.

Belofte Heren (U23)
De Nederlandse selectie voor de U23 categorie wordt aangevoerd door Nederlands Kampioen Ryan Kamp. Daarnaast zullen op zaterdag om 13.00 uur ook Pim Ronhaar, Kyle Agterberg, Mees Hendrikx en Tim van Dijke een gooi doen naar de zege. Waar je bij de junior dames een paar uitgesproken topfavorieten hebt, kan het bij de heren U23 alle kanten op. Dit kan zomaar de mooiste wedstrijd van het weekend worden, gezien de reeks aan renners die afgelopen seizoen al eens op de hoogste trede van het podium stonden. Kevin Kuhn, Timo Kielich, Niels Vandeputte, Louis Roullier en Antoine Benoist zijn zomaar een stel namen die er met de winst vandoor kunnen gaan.

Elite Dames
Net als bij de dames junioren is de kans groot dat dit een Nederlands onderonsje gaat worden. Op zaterdag om 15.00 uur klinkt het startschot en zal Sanne Cant haar beste wedstrijd van het seizoen moeten rijden om haar titel te prolongeren. Met name Annemarie Worst, Ceylin Del Carmen Alvarado en Lucida Brand domineren de dames cross dit seizoen. Maar ook Yara Kastelijn heeft vooral in het begin van het seizoen mooie overwinningen gepakt, waaronder het EK en de Koppenbergcross. De laatste dame uit de selectie voor de dames is Geerte Hoeke, die dit seizoen ook al meerdere podiumplekken wist te bemachtigen. Kortom, de tegenstand weet wat hen te doen staat. Wordt het een Nederlands één-twee-drietje, of gaan Cant, Compton of Richards bijvoorbeeld voor een verrassing zorgen?

Junior Heren (U19)
Op zondag worden de junioren om 11.00 uur op gang geschoten. Daarbij is de grote favoriet Thibau Nys. ‘De zoon van’ heeft afgelopen jaar van alle wedstrijden die hij reed er slechts vier niet gewonnen. Zijn minst goede resultaat was een vierde plaats. Inmiddels heeft hij dit jaar al drie truien verzameld en zijn doel is om na het EK, BK en Wereldbeker klassement ook de WK trui om zijn schouders te hebben. De tegenstand zal komen van bijvoorbeeld Ward Huybs, Tibor del Grosso en Dario Lillo. Voor Nederland zal del Grosso worden vergezeld door Hugo Kars, Danny van Lierop, Lucas Janssen en Bailey Groenendaal.

Belofte Dames (U23)
Nu Ceylin Del Carmen Alvarado de keuze heeft gemaakt om bij de elite te starten, kan Inge van der Heijden zomaar haar titel prolongeren. Samen met Manon Bakker en Aniek van Alphen gaan zij op zondag om 13.00 uur van start. Zij kunnen rekenen op stevige concurrentie van dames als Anna Kay, Marion Norbert Riberolle en Marthe Truyen. Net als bij de heren is dit een categorie waarbij er van alles mogelijk is.

Elite Heren
Zoals elke cross van de laatste twee seizoenen is er maar één gedoodverfde favoriet: Mathieu van der Poel. Als kopman van de Nederlandse selectie zal hij zijn titel graag willen prolongeren. De andere Nederlanders zijn Joris Nieuwenhuis, Corné van Kessel, Lars van der Haar, David van der Poel, Sieben Wouters en Stan Godrie. De grootste concurrentie voor VDP zal uit het Belgische kamp komen. Daar waar Wout van Aert langzaamaan sterker wordt na zijn zware blessure uit de Tour, lijken Toon Aerts, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck de grootste uitdagers. Daarbij kan Iserbyt misschien wel het langst bij de Nederlander aanhaken en op een nagenoeg vlak parcours is de kans aanwezig dat de verschillen minimaal blijven. Net als we op het EK in Silvelle zagen.

Spanning
Voor alle categorieën geldt dat de koers nog wel eerst gereden moeten worden. Ondanks dat de Nederlanders met veel medailles kunnen terugkeren uit Zwitserland, zit materiaalpech of een ongeluk in een klein hoekje. Kijk maar naar de vier lekke banden in Bieles van Mathieu van der Poel, de mislukte wissel van Lucinda Brand in Bogense of de valpartij van Ceylin del Carmen Alvarado afgelopen zondag in Hoogerheide. Kortom, reden genoeg om het hele weekend aan de buis gekluisterd te zitten.

Programma
Het programma van het WK veldrijden is als volgt:
Zaterdag:
– 11.00 uur: Junior Dames (U19)
– 13.00 uur: Belofte Heren (U23)
– 15.00 uur: Elite Dames

Zondag:
– 11.00 uur: Junior Heren (U19)
– 13.00 uur: Belofte Dames (U23)
– 14.30 uur: Elite Heren

TV kijken: alles op Sporza, Elite op NOS en Eurosport
Het Belgische Sporza zendt alle wedstrijden live uit. Daarbij zijn de wedstrijden van de Junior Dames, Elite Dames en Elite Heren te zien op de zender Één. De Belofte Heren, Junior Heren en Belofte Dames zijn te volgen op Canvas. De NOS zend alleen de Elite Dames en Elite Heren live uit en dit is ook het programmaboekje dat Eurosport volgt.

Livestream kijken: op Sporza en NOS afhankelijk van locatie
Naast de uitzendingen kan er ook via livestream worden gekeken. Deze zijn echter wel ‘geo-blocked’ waardoor de Sporza livestream enkel te bekijken is in Belgie. Zij zenden daarop ook alle wedstrijden uit. Via de NOS site is een livestream beschikbaar voor de cross van de Elite Dames en Elite heren. Deze is ook ‘geo-blocked’ en daardoor alleen beschikbaar in Nederland. Via de Eurosport player zijn ook alle wedstrijden te zien. Deze zijn niet gebonden aan landsgrenzen, maar daarvoor moet je wel een abonnement afsluiten.

Alle overige info over het event vind je bij de Dubendorf 2020 organisatie en de UCI