Eerder dit jaar waren we op bedrijfsbezoek bij het Nederlandse kantoor en magazijn van Schwalbe. Vandaag echter een bericht uit Duitsland, waar het hoofdkantoor van de Duitste bandenfabrikant in de buurt van Keulen gevestigd is. Bij het Duitse hoofdkantoor zit namelijk ook het Schwalbe Lab. Dit is het laboratorium waar Schwalbe onderzoeks- en ontwikkelingswerk verricht maar waar ze ook nieuwe innovaties uitgebreid testen.

Het ontwikkelen van een nieuw product begint volgens Schwalbe bij de behoefte van de fietser. Kwaliteit en innovatie staan hoog in het vaandel, en de ontwikkeling van een nieuw product is dan ook een uitgebreid proces. Naast de behoefte van de fietser wordt er onderzoek gedaan en gebruik gemaakt van Schwalbe’s eigen geavanceerde technologieën. Schwalbe kan dit dus allemaal in-house in het Schwalbe Lab doen.

Zelf bedachte en ontwikkelde testmachines

In het lab staan een aantal testmachines, die Schwalbe zelf bedacht en ontwikkeld heeft. Zo zijn er onder meer machines die de rolweerstand, tractie en lekbestendigheid van buitenbanden testen. Ze kunnen ook regen en natte ondergronden nagebootsten, net als de impact van zonlicht. En zoals je op de tweede foto kunt zien worden zaken als rolweerstand en tractie getest als de band gemonteerd zit op een vliegwiel, om de test zo realistisch als mogelijk te maken. Met deze machines kan Schwalbe in de testfase van een nieuw product uitgebreid de kwaliteit van verschillende compounds, karkassen en profielen testen. De machines zijn zo gemaakt dat er realistische omstandigheden worden nagebootst. Dit om de testen zo nauwkeurig als mogelijk te doen.

De machines kunnen 24/7 draaien om ook de levensduur van een product te testen. Alles om ervoor te zorgen dat het eindproduct zo goed mogelijk is. Een grappig detail, alle machines hebben een naam. Voorbeelden van namen zijn The Guillotine, The Pumper, The Slasher en The Stabber. Namen die niet verkeerd zouden staan als titel van de nieuwste crime serie op Netflix.

Een voorbeeld van een product dat ontwikkeld is in het Schwalbe Lab is de Aerothan binnenband, een lichte binnenband die gemaakt is zonder butyl. Ook de Snake Skin wangen die zorgen voor meer lekbestendigheid komen uit het Schwalbe Lab. Met behulp van de Guillotine machine is er echt ingehakt op de band om de lekbestendigheid te testen.

Testrijders testen de producten natuurlijk ook nog op de weg, naast de testen in het Schwalbe Lab. Ook worden nieuwe banden altijd getest op de nieuwste wielsets, omdat de combinatie van een buitenband en de velg erg belangrijk is. Als je al deze fases bij elkaar optelt, kom je erachter dat er veel meer achter een nieuw product zit dan je in eerste instantie denkt. Een leuk inkijkje achter de schermen bij Schwalbe.

Meer info via Schwalbe.

Tags: