Léon van Bon is een naam die veel wielerliefhebbers die in de jaren negentig de sport volgden waarschijnlijk wel kennen. Léon wist als altijd aanvallend rijdende renner menige koers en kampioenschap op te vrolijken. Na zijn prof-carrière stapte hij over naar een andere liefde: fotograferen. Mede dankzij zijn kennis van het peloton, koersen en scherp oog veroverde Léon al snel een plek tussen ervaren sportfotografen en schiet hij nog steeds prachtplaten die meer laten zien dan alleen de kopgroep. Dit oog voor de menselijke kant komt mooi naar voren in het boek(je) dat Léon maakte: For the love of my bike.

Ruwe emotie
De titel is een beetje verwarrend, want er staat eigenlijk geen fiets in het boek. Wel mooie portretten van tientallen renners en toerders. Meestal geschoten direct na een tocht tegen een witte achtergrond. Soms onder de modder, vaak bezweet. Maar het gaat om die blik. Want waar je op de fiets nog je best kan doen om te verbloemen dat je stuk zit, of net doet alsof je gesloopter bent dan je je eigenlijk voelt, daar zie je in deze portretten de ruwe emotie. Opluchting, vermoeidheid, focus, genieten… het zit er allemaal in. Léon heeft dat moment nadat je net afgestapt bent mooi gevangen en gebundeld. Een aantal van zijn vrienden zoals Eric Corton hebben nog bevlogen teksten toegevoegd waardoor het een mooi geheel wordt.

Expositie
Ik was onlangs bij de boeklancering bij Rapha in Amsterdam. Hier bleek dat het eerst de bedoeling was dat Léon in opdracht van Deraes fietsenmakers zou gaan portretteren, gelukkig heeft hij uiteindelijk toch voor dit onderwerp en thema gekozen. Want iedereen die zichzelf weleens is tegengekomen op de fiets kent dat herkenbare gevoel van na je finish.

Op dit moment zijn een aantal van de portretten ook in expositievorm bij Rapha te zien. Leuk als je een keer in de stad bent. Het boek is onder andere daar te koop, maar ook online via de website van Deraes.

“For the love of my bike”
Auteur: Léon van Bon
Pagina’s: 224
Prijs: € 29,95
ISBN 978-90-828613-0-3

WINACTIE voor Vaderdag
Ter gelegenheid van Vaderdag mogen we drie gesigneerde exemplaren weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek graag voor vaderdag zou willen geven en misschien win je dan! Maandag 11 juni na 12:00 uur trekken we de winnaars.