Tom Dumoulin, je kent ‘m wel. Die Nederlandse renner die als eerste Nederlander de Giro d’Italia won en wereldkampioen tijdrijden werd. Een toptalent, waar menig wielerhart sneller van is gaan kloppen. Maar het is ook de renner met vele twijfels en een relatief korte carrière, die zijn fiets in 2022 op vrij jonge leeftijd aan de wilgen hing. Roy Schriemer schreef een boek waarin hij terugblikt op de carrière van Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin als sympathieke hardrijder en nadenker

Als ik aan Tom Dumoulin denk, dan denk ik direct aan zijn interviews na de koers. Want die waren prachtig, Tom gaf altijd hele open en eerlijke interviews. Niet die standaard afgeraffelde praatjes, maar hij uitte ook gerust zijn zorgen of frustraties voor de camera, en dat zorgde ervoor dat wielerminnend Nederland hem al snel in het hart sloot. De sympathieke renner was een denker, en dat lezen we in het boek ook duidelijk terug.

Het boek leest lekker weg en ik kom achter veel dingen die ik nog niet wist. Er komen veel mensen uit de omgeving van Dumoulin aan het woord. Onder andere ploegleider Rudi Kemna, ploeggenoot Tom Stamsnijder en trainer Adriaan Helmantel komen aan het woord en zij vertellen allemaal hun ervaringen met de persoon Dumoulin. Zijn interesse in trainingsleer, zijn gedrevenheid en extreme focus op sportieve doelen komen voorbij, maar ook zijn moeite met het zijn van een publiek figuur, zijn twijfels en zijn manier van denken.

Analyst bij de NOS en ambassadeur van Giant

Halverwege het boek zijn een aantal pagina’s gevuld met foto’s van sportieve hoogtepunten en de laatste bladzijdes van het boek zijn gevuld met de imposante erelijst van Dumoulin. Inmiddels zien we Tom steeds vaker terug als analist bij de NOS, en die rol is hem op het lijf geschreven als je het mij vraagt. Vanuit zijn carrière als profwielrenner en zijn liefde voor de koers voegt hij echt iets toe aan tafel. Ook is hij tegenwoordig ambassadeur van fietsenmerk Giant, het merk fietsen waar hij een groot deel van zijn carrière op reed. We zijn benieuwd wat er verder nog op zijn pad gaat komen.

Tom Dumoulin – triomf en twijfel
Auteur: Roy Schriemer
Pagina’s: 171
Adviesprijs: € 22,50
Uitgever: Edicola Publishing

Tags: