Lightweight, het Duitse merk bekend van de wielen, presenteerde afgelopen week haar eerste frameset, de Urgestalt. Hun wielen doet menig liefhebber al het water in de mond, bij dit frame zal het niet anders zijn.

Vorig jaar tijdens de Eurobike werd hier al erg geheimzinnig over gedaan. Het was lang onduidelijk over wat het zou moeten zijn met teksten als “What is it?” en “The next frontier”. Daarna is het toch wel heel lang stil gebleven rond dit archetype. Dit is de vertaling van Urgestalt vanuit het Duits. De oervorm of het standaardvoorbeeld, dat belooft wat natuurlijk. Dat het licht zal zijn mag natuurlijk verwacht worden en met 790gr voor het frame en 1,34kg voor frameset, dus frame, vork, balhoofd en zadelpen, is dit ook zeer behoorlijk gelukt. Niet lichter dan de Cervelo RCA of de Cannondale SuperSix Evo Black, maar waarschijnlijk wel minder duur. Minder duur dus, maar verwacht wel een prijskaartje van EUR 4.000 á 5.000. Het blijft wel een Lightweight natuurlijk.

We waren altijd al gecharmeerd van het uiterlijk van de Lightweight wielen. Allemaal een  sober en technisch uiterlijk, maar ook piekfijn afgewerkt. En dan ook nog eens een bewezen reputatie van gewicht en kwaliteit. De Urgestalt past heel goed in deze lijn. Het sobere uiterlijk met mooie mat-zwarte lak en glanzende decals maken het tot een zeer strak geheel. Een beetje een agressief uiterlijk dat geenszins misstaat, prachtig. Zeer waarschijnlijk kunnen we tijdens Eurobike onze eigen plaatjes schieten van de fiets dus wordt vervolgd!

lightweight-urgestalt3 lightweight-urgestalt2

Bronnen; Bikeradar.com, Road.cc, Lightweight.info