Sinds de laatste keer dat een overzicht lieten zien van interessante podcasts is er veel veranderd. Dat was in 2017. Je kan gerust stellen dat het podcasten een vlucht heeft genomen. Destijds hadden we geen enkele Nederlandse podcast in het overzicht, nu moeten we een selectie maken.

Wil je op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws over de koers of gewoon lekker naar geouwehoer over fietsen luisteren, in de lijst hieronder zit zeker wat voor je tussen.

Live Slow Ride Fast – Laurens Ten Dam rijdt door

Laurens ten Dam en Stefan Bolt startten deze podcast toen Ten Dam nog koerste en zijn er – gelukkig – mee doorgegaan nadat Ten Dam stopte. En hij heeft zijn fiets allerminst aan de wilgen gehangen, want zowel op de racefiets, gravelbike als mountainbike rijdt hij nog voldoende kilometers: Live Slow Ride Fast. Dankzij zijn jaren als prof en zijn connecties in de wielerwereld is ook altijd genoeg te vertellen, al 100 afleveringen lang. Leuke, interessante gesprekken en verhalen waarin veel gelachen wordt en een klein Barolo’tje niet geschuwd wordt.

De Rode Lantaarn – Gezellig terugblikken

Als er een beetje volwaardige koers is geweest, dan kan je heel snel daarna, soms zelfs dezelfde avond nog, een podcast verwacht van de mannen van De Rode Lantaarn. Hosts Tim de Gier, Willem Dudok en Jonne Seriese maken podcasts voor wielerkijkers. De drie zijn goed op elkaar ingespeeld en analyseren de koers die je waarschijnlijk kort daarvoor hebt gezien. Zeker als het nog vers in het geheugen zit, is het leuk om hun mening erover te horen. Ze nemen geen blad voor de mond en hebben nog gevoel voor humor ook.

WielerFlits – Terug- en vooruitblikken op de koers

De plek voor het laatste wielernieuws heeft natuurlijk ook een podcast. Maxim Horssels en Youri IJnsen. Ze zijn op de site altijd goed op de hoogte en in de podcast is dat niet anders. Ze kijken terug en vooruit en analyseren de koersen die ze gezien hebben.

Kop Over Kop – Eurosport zonder beeld

Eurosport schenkt de laatste jaren nadrukkelijk meer aandacht aan het wielrennen en daar zijn we natuurlijk blij mee. Ze zenden veel wedstrijden live uit, veel videos zijn terug te kijken en ze hebben inmiddels al bijna 200 podcast gemaakt. Host Sander Valentijn bespreekt samen met commentatoren Bobbie Traksel, Jeroen Vanbelleghem en Jan Hermsen alles over het professionele wielrennen. Ze hebben ook regelmatig gasten zoals Annemiek van Vleuten en in de laatste aflevering Tim Declercq. Als je de sport op de voet volgt is dit een podcast voor jou.

De Grote Plaat – koers en muziek

Een podcast met meerdere invalshoeken. “Gek van koers én muziek”, zoals ze zelf zeggen. De naam en het logo zijn dan ook treffend. Gepresenteerd door John den Braber en Blaudzun. Den Braber werd in 1993 Nederlands kampioen bij de amateurs en behaalde onder andere 13 etappezeges in Olympia’s Tour. Blaudzun is de artiestennaam van Nederlandse singer-songwriter Johannes Sigmond die zelf veel fietst én de nodige wielerkennis bezit. In de laatste paar podcasts ontvangen en bellen ze met gasten als Gio Lippens, José de Cauwer, Michael Boogerd en Annemiek van Vleuten.

Instagram: @degroteplaat_podcast

Tweewielers – Herman van der Zandt over fietsen

Herman kennen we natuurlijk van de NOS en zijn liefde voor het wielrennen steekt hij niet onder stoelen of banken. Samen met Martijn verteld hij over wat ze meemaken op fiets en dat komt waarschijnlijk grotendeels overeen met dat wat de gemiddelde fietser zoal meemaakt. Veel herkenbare dingen dus, zoals nieuwe fietsen, CO2 patronen en sync-problemen. En ze hebben iets met bumpers.

Instagram @tweewielers

El Tarangu – Podcast-bingen!

Geen podcast zoals de anderen in deze lijst, El Tarangu. In 6 afleveringen luister je naar een intrigerend verhaal (non-fictie) rondom een Spaanse oud-wielrenner. Erg fijn gebracht en je wil ze eigenlijk allemaal achter elkaar afluisteren. Podcast-bingen! Het begint met een vreemd telefoontje dat Lucien van Impe in 2003 krijgt. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Best wel een lijst dus, en dan zijn het ook nog eens allemaal Nederlandstalige podcasts. En er zijn er nog meer, zoals

Tags:

6 Comments