Een nieuw stuur van Cadex voor de gravelrijder. De oplettende lezer denkt dan even terug aan vorig jaar november. Toen Cadex met het AR-stuur kwam, een all-road stuur waar ook de gravelaar mee uit de voeten kan. Dat klopt inderdaad. Dit stuur had een flare van 8 graden. Dit GX-stuur is wat extremer en dus voor de iets extremere gravelaar, of gewoon omdat je iets meer flare fijner vindt natuurlijk. 16 graden flare heeft dit stuur namelijk.

Meer controle

Met 16 graden flare wordt de hoek bedoeld die de beugel (of de drops) als het ware naar buiten staat. Bij dit stuur staat de beugel dus meer naar buiten dan bij het AR-stuur. Hierdoor heb je tijdens het rijden in de beugels je handen wat meer naar buiten staan. Dit zorgt ervoor dat je iets meer controle krijgt tijdens het sturen. Vooral op het onverharde merk je dat goed. Als voorbeeld in het mulle zand waarbij je wiel verschillende kanten op wil, kan je met meer flare in je stuur, beter en makkelijker controle houden. De bovenkant is heel iets afgevlakt zodat je handen op het stuur net even meer comfort krijgen.

De verdere technische details zijn: 70 mm reach, 115 mm drop, outsweep van 5 graden, een backsweep van 5 graden en dan een flare van 16 graden. Als je nu denkt, waar gaat dit over, kan je het beste even naar het Cadex AR stuur gaan. Daar wordt het in een afbeelding helemaal duidelijk.

De carbon-layup is hetzelfde als Cadex voor haar andere sturen gebruikt. Dan mag je verwachten dat het een licht stuur is, en dat klopt. In maat 42 weegt het stuur 190 gram. Het stuur bestaat uit een geheel wat ook meehelpt in de gewichtsbesparing. Dat Cadex een high-end fietsonderdelen maakt, zie je ook terug in de adviesprijs. Deze is € 399,95.

Meer info via Cadex