Ondanks dat het geen onbekende meer is, vind ik dat we het nog weinig zien in Nederland, het Italiaanse merk Giordana. Op de redactie zijn we er allemaal enthousiast over en sinds september 2023 rijden we er zelf ook gesoigneerd bij in een setje custom Racefietsblog Giordana kleding. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat we erg blij werden van het zien van de nieuwe Beyond Gravel collectie van Giordana. En daarbij doen de Italianen het allemaal net even iets anders, en daar houden we van.

High-end kleding op en naast de fiets

De Beyond Gravel collectie is volgens Giordana bedoeld voor de renners die vooraf niet weten waar ze uit gaan komen. De avontuurlijke gravelaars die zoals Giordana zelf zegt, ook houdt van ‘après-bike adventures’. Bij de eerste blik op de collectie valt op dat het een combinatie is van strakke en baggy kleding en dat ze een paar bijzondere items hebben zoals het fleece jacket of het wollen shirt met cargo zakken. De complete Beyond Gravel collectie is verkrijgbaar voor zowel heren als dames.

Beyond Gravel Cargo bibshort

Zoals gezegd is de collectie een combinatie van baggy en strakke kleding en deze Cargo broek is het enige item dat strak aansluit op je lichaam. De broek is er in het zwart en olijfgroen waarvan ik het laatste wel mooi vind passen in het gravelwereldje. Hij is gemaakt van een 4-way stretch stof, waardoor hij comfortabel moet zitten maar ook compressie rondom de bovenbenen geeft. De stof houdt UV straling tegen en beschermt je zo tegen de zon.

Op beide bovenbenen zijn de bekende cargo pockets geplaatst, en ook op de onderrug zijn er twee zakken om extra eten of andere spulletjes mee te nemen. De zijpanelen van de broek zijn gemaakt van Cordura stof, dat minder snel kapot zal gaan als je door dichte bebossing rijdt of een schuiver maakt. De broek voor de dames kent dezelfde kleurstelling en is qua materialen ook vergelijkbaar. Het verschil zit in de specifieke dameszeem en iets kortere pijpen. Met een prijs van € 264,95 is deze net zo fors als de broek voor de mannen.

Veel keuze in shirts waaronder een overhemd

Als je graag veel keuze hebt in verschillende shirts, dan zit je bij de Beyond Gravel collectie goed. Ze hebben namelijk zeven verschillende shirts die je kan combineren met de Cargo broek. Daarvan is de Button Down Wool long sleeve shirt wat mij betreft de meest opvallende en het Gravel Wool jersey de meest herkenbare.

Het Button Down long sleeve shirt is het welbekende geblokt overhemd, een ontwerp dat je wel vaker bij het gravelen ziet terugkomen. Het shirt is gemaakt van merino wool met stretch en sluit met drukknopen. Op de borst zit een zakje en volgens Giordana heeft het een ‘relaxed fit’. De Unisex blouse is verkrijgbaar in twee kleuren, waarbij het olijf naar mijn idee wat meer neigt naar lichtbruin. De paars/roze kleur Grapeade valt wat dat betreft wat meer op. De prijs is hiervoor € 236,95. Het voordeel van dit merino wollen overhemd is dat het een goede temperatuur regulatie heeft, en ook prima casual te dragen is.

Gravel Wool jersey

Ik zei al dat de Gravel Wool jersey het meest herkenbaar is, en dat komt wat mij betreft omdat het de klassieke vorm van een wielershirt heeft. Een merino wollen shirt dat aansluit om je bovenlichaam, drie zakjes op de rug heeft en een paar grippers aan de binnenkant van de taille zodat het goed zal blijven zitten. Ook dit shirt is dus van merino wol, waardoor het in veel verschillende temperaturen kan worden gebruikt en zacht aan zal voelen. Op de rug zitten een aantal reflecterende vakjes, en ook dit shirt biedt bescherming tegen UV straling. Net als het vorige gravel overhemd is ook dit wollen shirt Unisex en is het verkrijgbaar in de lichte Moonrock kleur of hetzelfde paars/roze Grapeade. Het Gravel Wool jersey heeft een prijskaartje van € 170,95.

Baggy shirts en twee jassen

Zoals gezegd is er veel keuzes in de bovenkleding. Naast de bovengenoemde items, zijn er een vijftal baggy shirts. Ze hebben een wollen t-shirt met lange en korte mouwen, en dezelfde soort shirts hebben ze ook in polyester uitvoering. Het t-shirt van polyester is er dan ook nog in een cargo uitvoering waarbij er drie zakken op de rug zitten zoals je dan kent van traditionele wielershirts. Op de middelste zak zit dan nog een extra zakje dat je kan afsluiten met een rits. Ook op de borst zit er dan nog een klein zakje.

Voor de koudere dagen of slechte weersomstandigheden heeft Giordana het Fleece jacket. Een geblokte fleece jas, die me doet denken aan de enorm warme fleece truien van vroeger. Het Gravel Alpha jacket van Giordana is winddichte en waterafstotende jas, met een capuchon die je onder je helm kan doen om je hoofd warm te houden.

Custom gravelkleding

In de inleiding schreef ik al over onze custom kleding van Giordana en ook verschillende items uit deze Beyond Gravel collectie is aan deze lijn toegevoegd. Zo kan je de Beyond Gravel Cargo broek laten customizen, als ook de verschillende polyester Unisex shirts. Wat misschien daarbij wel het meest opvallende is, is dat ook de wollen blouse door Giordana in het custom programma is opgenomen.

Gaaf om te zien, en naar mijn weten ook uniek dat items als dit beschikbaar zijn in een custom programma. Als ik door de custom kleding scroll van Giordana, valt me op dat ze binnen de Beyond Gravel ook nog een Short Sleeve Zip shirt hebben. Een korte mouw shirt/blouse met rits. Opvallend, want deze zit niet in de standaardcollectie maar kan wel custom worden geleverd.

Voor alle info over het customizen, en de volledige collectie kan je kijken op de site van Giordana of de verdeler van de Benelux Carbonbike.