Misschien had je ons er al in gezien, maar we hebben weer een leuke custom fietskledingset voor het Racefietsblog Team! Deze keer kozen we voor een set van Giordana. Een merk dat je niet zo heel veel op straat ziet, maar de keren dat ik afgelopen jaren een Giordana setje heb getest, was ik echt enthousiast over het merk. Dus waarom niet Giordana als basis voor deze set. In de Benelux is Carbonbike de verdeler van Giordana en hier moet je ook zijn voor de custom kleding. Julien nam ons mee in het proces en wij nemen jullie weer even mee in het leuke proces dat custom fietskleding heet. En ja, ondanks dat wij dagelijks zijn omringt door mooie fietsgerelateerde producten is zo’n custom project ook voor ons nog erg leuk.

Een custom fietskleding setje laten maken is naast leuk ook wel spannend want wordt het wel zo mooi als je zelf in gedachten hebt. Je kan alles nog zo goed voorbereiden als je wil, maar je moet een deel van het proces toch uit handen geven.

Welke kleding als basis

Allereerst moet je een keuze maken uit welke set van Giordana je wil gebruiken als basis. Je kan bij Giordana uit verschillende kledingsets uit de collectie kiezen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen maar het gaat van de toplijn, dezelfde waar de pro’s van Astana Qazaqstan Team in rijden tot de kinderlijn. Je kan er trouwens ook verschillende casual kledingstukken custom laten maken. Keus genoeg. Wij kozen voor de Scatto Pro lijn, en dan een bibshort en een shirt met korte mouwen. De Scatto Pro lijn is niet de top racefit maar net eentje eronder. Daarna moet je de maten doorgeven. En als je nog niet weet wat je maat is bij Giordana kleding, kan je ook een passet opvragen. Sowieso handig om te doen, want zo kan iedereen van je vriendengroep de goede maat kiezen. In principe is de minimale afname per item 5 stuks. Je zou ook minder kunnen maar dan worden de productiekosten relatief echt wel hoger. Het is ook zo dat hoe meer je besteld hoe goedkoper de stukprijs wordt.

Kleuren en ontwerp

Dan komt het leukste, maar ook het lastigste. Hoe gaat het shirt en de broek eruit zien? Welke kleuren ga je kiezen? Welke designs? Welke logo’s? En omdat kleding niet 2d maar 3d is, moet je ook nog rekening houden met de rondingen. En tot slot moet het geheel er op een maatje S ook hetzelfde uitzien als op een maatje XXL. Als je er goed in bent, dan kan je het design helemaal zelf aanleveren. Maar de tip is wel om jezelf niet te overschatten. Als je denkt: “oh maar dat moet ik toch ook wel kunnen”, dan zou ik het designtraject deels uitbesteden. Gelukkig kunnen ze bij Carbonbike je daar goed bij helpen. Zij hebben ervaring met wat mogelijk is maar ook welke designs leuk werken, welke kleuren bij elkaar passen en waar je op moet letten. Natuurlijk gaat dit allemaal wel in overleg en moet jij uiteindelijk akkoord geven voor het design.

Ook al laat je het design over aan de professionals, dan is het toch fijn om al nagedacht te hebben over een paar basis dingen. Zoals welke kleuren je leuk vindt, welke stijl je leuk vindt en welke logo’s erop moeten. Bij ons moest het vooral een clean design worden waarbij herkenbaarheid van onze logo’s en stijl van de branding op onze bus terug moest komen in het design. Het grijs van de bus heeft plaatsgemaakt voor donkerblauw. Dit omdat bij de grijze kleur zweet sneller zichtbaar wordt. Ja, je moet overal aan denken bij een ontwerp. Carbonbike kan dat dus voor je uit handen nemen. Zij vertalen dan jouw input in een aantal designs. En als er dan eentje tussenzit waar je vrolijk van wordt, dan ga je die uitwerken.

Zo hebben wij een aantal keren de kleur blauw aan laten passen totdat we echt tevreden waren. En als je toch nog onzeker bent hoe de kleuren er in het echt uit gaan zien, er is ook een kleurenstaal die ze op kunnen sturen. Daar kan je de stoffen in de door jou gekozen verschillende kleuren zien hoe ze in het echt overkomen. Kleur op een stof komt soms anders over dan dezelfde kleur op een scherm. Een zogenaamde drukproef.

Met de hand gemaakt in Italië

Daarna komt een fase die je normaal niet te zien krijgt. De kleding die je hebt uitgekozen wordt gemaakt in jouw design. Dat gebeurt bij Giordana in Italië, waar eerst de stoffen worden bedrukt en daarna met de hand in elkaar worden gezet. Wij hebben daar beelden van en ik moet zeggen dat het erg voldoeninggevend is om te zien dat onze kleuren en logo’s onder de naaimachines doorgaan. Dat het met de hand wordt gedaan zie je ook terug in het eindproduct. De afwerking is echt heel goed bij Giordana. Naden zijn ruim gestikt waardoor je niet makkelijk uit een naad scheurt. Maar ook zien de naden er heel strak afgewerkt uit.

Ook als je inzoomt op de bedrukking is dit allemaal heel erg strak en recht gedaan. Dat verwacht je in principe ook, alleen omdat het handwerk is heb ik dat ook wel eens anders gezien. Erg positief over het resultaat die na een week of 4 bij ons kantoor werd afgeleverd. En ik had niet anders verwacht maar de set zit heerlijk. Bij het akkoord van het design duurt het 4 tot 8 weken, afhankelijk van je keuzes. Goed om rekening mee te houden als je de set voor een bepaalde datum wil hebben.

Om met een groepje een custom kledingset te laten maken is misschien op het eerste oog wat spannend. Toch gaat dat in de praktijk heel soepel. Carbonbike kan je trouwens op verschillende manieren helpen. Desgewenst kan je een fysieke afspraak maken om je plannen te overleggen. Maar je kan de dingen ook afstemmen in een video-call, via de telefoon of via de mail.

Prijzen?

Wat kost dat? Vaak na de reactie “wat gaaf” op de custom set, de eerste vraag. Nou, dat is dus helemaal afhankelijk van welke set je als basis neemt en hoeveel je er afneemt. Maar om je een indruk te geven, als je 5 shirts en broeken afneemt is de vanafprijs € 79,49 voor een bibshort en € 62,99 voor een shirt. Dat is dan all-inclusive compleet custom.

We rijden er dit en volgend seizoen lekker in rond, dus nu we weer herkenbaar zijn, spreek ons gerust even aan. Vinden we Gezellig!!

Meer info om inspiratie op te doen bij Giordana Custom en om het besteltraject in te gaan via de verdeler Carbonbike Voor meer info kan je ze ook mailen naar Julien: j.vandenbrande@carbonbike-benelux.cc

Tags: