Het Italiaanse merk Campagnolo introduceert twee nieuwe producten. Een nieuwe en beter betaalbare Ekar GT groepset die naast de huidige Ekar groepset komt te staan en een set Zonda GT wielen. Het gaat om een aluminium set wielen en een mechanische 1×13 groepset die beide zijn bedoeld voor gravel. Beide producten maken zo Campagnolo voor een bredere doelgroep beschikbaar.

Mechanische Ekar GT groepset

De mechanische Ekar GT aandrijflijn heeft een enkel aluminium crankstel, en je hebt de keuze uit een kettingblad met 36, 38, 40, 42 of 44 tanden. Je kunt dit combineren met vier verschillende cassettes met de volgende verhoudingen: 9-36, 9-42, 10-44 of 10-48. Daarmee biedt deze GT groepset een ruimere keuze aan verschillende tandwielverhoudingen. GT staat overigens voor Gran Turismo, waarmee ze inspelen op een doelgroep die geen avontuur uit de weg gaat. Of zoals ze zelf zeggen, fietsers met een motto ‘Don’t hold back’.

Aluminium crankstel

Het grootste verschil ten opzichte van de ‘gewone’ Ekar groepset is het aluminium crankstel. Wat verder opvalt is dat het nu mogelijk is om van kettingblad te wisselen zonder het crankstel te demonteren, en dat kan bij de andere niet. Ook is er dus meer keuze uit de verschillende vertandingen van het kettingblad. Wat betreft de lengte van de crankarmen heb je de keuze uit een cranklengte van 170, 172.5 en 175 mm.

Alle cassettes werken met één en dezelfde derailleur, dus je kunt later ook nog altijd kiezen om te wisselen naar een grotere of kleinere cassette. Daarnaast heeft deze GT derailleur grotere wieltjes en meer openingen zodat vuil er makkelijker uit kan en het schoonmaken ook eenvoudiger is. Het nieuwe Clutch-Locking systeem moet zorgen voor minder onderhoud en verbeterde afstelling van de derailleur.

Ook de ergonomie van de remgrepen is anders, en volgens Campagnolo resulteert dat in meer grip en controle. Verder kun je de positie van de remhendels aanpassen, om deze te optimaliseren naar de grootte van je handen. Best praktisch, want als je iets kleinere handen hebt herken je het probleem wellicht dat de remhendels lastiger te bereiken zijn vanuit de beugels.

De volledige groepset weegt 2700 gram, en daarmee is deze GT uitvoering zo’n 300 gram zwaarder dan de reguliere Ekar groepset. Maar die gewichtstoename is eenvoudig te verklaren, door het gebruik van aluminium in plaats van carbon. En dat komt de prijs dan weer ten goede, want met € 1.490,- is die een stukje goedkoper dan zijn voorganger.

Zonda GT wielen – aluminium met G3-spaak patroon

De aluminium wielen hebben 24 spaken die in het kenmerkende G3-spaak patroon van Campagnolo gespaakt zijn, en dat blijft er toch altijd prachtig uitzien als je mij vraagt. Op de naaf staat het Campagnolo logo in een zilvergrijze kleur en op de zijkant van de velg staat de typeaanduiding Zonda GT.

De velgen zijn 29 millimeter hoog, en de interne breedte is 23 millimeter. Volgens Campagnolo zijn de wielen geschikt voor zowel smalle wegbandjes als brede gravelbanden. De wielen zijn 2-Way Fit, dus je kunt zowel tubeless als met binnenbandjes rijden. De wielen zijn voorzien van een N3W body, waar alle type Campagnolo cassettes op passen. Een setje weegt 1.690 gram en kost € 690,-.

Meer info via Campagnolo.