In het profpeloton zijn ze niet weg te denken en als ik een lijstje zou moeten maken met mijn favoriete schoenen staan de Shimano S-Phyre’s zeker in de top 3. De laatste generatie van deze S-Phyre schoenen is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren en daar wordt nu een gave limited edition aan toegevoegd. Een Dura-Ace uitvoering die mooi past bij de nieuwe Shimano Dura-Ace 12-speed groep.

Shimano S-Phyre Dura-Ace Limited Edition

Technisch gezien zijn deze zwarte limited edition schoenen dus gelijk aan de S-Phyre RC902 die vorig jaar werden geintroduceerd. Het grootste verschil zit ‘m in de chique zwarte kleur, die mooi matcht met de Dura-Ace groepset. Toegegeven, je moet er wel van houden want de glanzende schoenen vallen goed op. Het is niet alleen de kleur van het bovenwerk dat anders is, want die hielcup heeft dezelfde glanzende kleur gekregen waardoor dit wat minder opvalt in vergelijking met de ‘gewone’ zwarte S-Phyre schoenen. Het S-Phyre logo op de zijkant van de schoen springt er mooi uit en is ook wat groter dan we gewend zijn. Als laatste valt op dat de BOA Li2 sluiting van deze schoenen zilver van kleur zijn.

De S-Phyre schoenen zijn het topmodel uit de schoenen reeks van Shimano. Ik vind zelf vooral de pasvorm erg prettig. Het sluit mooi aan rondom de voet en in combinatie met de stijve zool maakt dat het een hele fijne schoen. Deze Limited Edition schoenen zijn leverbaar vanaf maat 36 tot en met 48. Vanaf maat 39 tot en met 47 zijn ze ook verkrijgbaar in halve maten en verschillende breedtematen. De prijs is € 359,- en daarmee zijn ze een tientje duurder dan de reguliere Shimano S-Phyre RC902.

Nieuwe Shimano S-Phyre RC902T baanschoenen

Net als de bovengenoemde Limited Edition S-Phyre’s, moet je bij deze nieuwe RC902T schoenen ook even goed kijken wat het verschil is. Deze zijn specifiek gemaakt voor de baanrenners onder ons, al zegt Shimano zelf dat ze ook prima gebruikt kunnen worden voor criteriums, tijdritten en sprinters. En waarom ook niet inderdaad. Het verschil is vooral goed zichtbaar als je kijkt naar de manier van sluiten. De RC902T heeft één BOA Li2 sluiting die andersom zit dan bij de race uitvoering van de schoen. Deze ene BOA loopt met meerdere lussen naar het midden van de voet. Aan de voorkant sluit je de schoen met een klittenband-sluiting. Dit is gedaan omdat baanwielrenners pedalen hebben waarbij er ook een strap over de voet (en dus ook schoen) gaat. Door het gebruik van klittenband heeft de schoen meer ruimte om in dit type pedalen te passen.

Shimano noemt het bovenwerk rekbestendig en dat moet ervoor zorgen dat hij strak om de voet aangetrokken kan worden. Zeker voor de disciplines op de baan is dit ideaal voor een optimale krachtoverbrenging. Aangezien het daar soms op duizendsten van seconden aan komt, moet dit perfect zijn. In het bovenwerk is ook meer ruimte om te ventileren doordat er meer ventilatie-gaatjes in zitten. De zool en hielcup van deze Track-uitvoering zijn hetzelfde als bij de wegschoen. Dat geldt ook voor de maatvoering en de prijs van € 359,-.

Alle specificaties van beide schoenen zijn te vinden op de website van Shimano.

shimano s-phyre rc902t
SHIMANO s-phyre rc902t

Comments are closed.