Specialized komt op de proppen met een nieuwe Propero helm, die volgens het merk een gat opvult tussen de topmodellen Prevail en Evade en de goedkopere modellen. Daar waar z’n voorganger, de Propero 3 nog onder de goedkopere modellen viel, heeft de Propero 4 de aerodynamische kenmerken van de Evade 3 meegekregen, en qua ventilatie zijn de eigenschappen van de Prevail 3 meegepakt. Klinkt ons in de oren als een goede combinatie.

Op de voor- en achterkant van de helm staat het Specialized logo, en op beide zijkanten staat de merknaam vermeld. De kenmerkende gele Mips-sticker is present, en de onderste twee gaten aan de voorkant van de helm zijn bedoeld als garage voor je bril. In totaal zien we aan de voorkant 5 ventilatiegaten, en aan de achterkant zes. Wat het meeste opvalt is toch wel dat de voorkant enorm veel weg heeft van de S-Works Evade 3 helm, en dat ziet er heel netjes uit. Ook aan de afwerking zie je dat deze Specialized Propero 4 een stuk hoger in de markt ligt dan de vorige Propero 3. Sowieso doet de helm qua looks niet onder voor de topmodellen van Specialized als je het mij vraagt.

Voorzien van Mips

De helm is dus voorzien van het Mips protectie systeem. Dit bekende systeem breekt bij een crash de roterende impact, en verkleint daardoor de kans op hoofd- en nekletsel. Het systeem zit tussen de padding en de helm zelf in verwerkt. De padding voelt prettig aan, en wat ook nog opvalt zijn de dunne straps rondom je oren. Bij de bekende Virginia Tech heeft hij een vijf sterren veiligheids-rating gekregen. Als we de helm in een maat M op de weegschaal leggen komen we toch net boven de 300 gram uit met 302 gram.

De helm is verkrijgbaar in drie maten en vier verschillende kleuren. Met wit en zwart zit je natuurlijk altijd goed, maar persoonlijk vind ik de kleur Dark Navy Metallic bijzonder gaaf! Als laatste is er dan nog de kleur Hyper Dove Grey, die een fluoriserend groene achterkant heeft. De helm kost € 190,-, en daarmee zit hij tussen de toplijn en de goedkopere modellen. Uiteraard gaan we deze helm in de praktijk testen, dus binnenkort kun je een review verwachten.

Meer info via Specialized.