Het kon niet uitblijven. Een specifieke gravelgroep van Sram. De directe concurrenten waren Sram al voorgegaan met de Shimano GRX groepset en de Campagnolo Ekar groepset. Nu is het de tijd voor de Sram XPLR groepset specifiek voor gravel. XPLR spreek je uit als Explore. En Sram heeft ook de merken Rockshox en Zipp onder zich. Laten die nou mee hebben gedaan met deze gravelgroepset.

Ze hebben het nieuwe onderverdeeld in de Sram gravelgroepset, de Zipp gravelwielen en de Rockshox verende voorvork en dropperpost voor gravel.

Sram XPLR groepset

De nieuwe Sram XPLR groepset is deels nieuw en deels maakt het gebruik van de bestaande Sram Force en Rival technieken. De nieuwe achterderaileurs zijn gemaakt om het grote bereik van de gravelcassettes aan te kunnen. Het bereik is bedacht op de nieuwe 10-44T XPLR cassette. Die is er in twee versies waarbij de een lichter is dan de ander. Hij is daarbij ook geschikt voor de al bestaande 10-36 cassette. Ze hebben voor elk van de drie type derailleurs gebruik gemaakt van de eTap AXS techniek. Draadloos schakelen dus en 12-speed geschikt voor 1x voorbladen. De batterijen zijn trouwens hetzelfde als je gewend bent van Sram, dus die kan je makkelijk omwisselen voor een volle als je meerdere fietsen met eTap hebt.

De prijzen van de derailleurs
– Red XPLR eTap AXS – € 685,- gewicht 293 gram
– Force XPLR eTap AXS – € 465,- gewicht 308 gram
– Rival XPLR eTap AXS – € 265,- gewicht 327 gram

Naast de nieuwe cassette (10-44T) hebben ze voor de voorbladen gekozen voor direct mount. Let wel, dat geldt voor de RED en de Force 1 canksets. Bij deze kettingbladen kan je kiezen uit 36T, 38T, 40T, 42T, 44T en 46T. Voor de extreem brede banden hebben ze nog Wide crankset waardoor je meer ruimte voor de banden hebt. Deze zijn er in de maten 38T tot en met 46T.

De prijzen voor de cassettes
– Cassette XG-1271 12-speed 10-44T – € 225,- gewicht 373 gram
– Cassette XG-1251 12-speed 10-44T – € 160,- gewicht 412 gram

Prijzen voor de crankset
– Crankset Red 1x Direct Mount – € 700,-
– Crankset Force 1x Direct Mount – € 435,-
– Crankset Force 1x Wide Direct Mount – € 435,-

Zipp wielen voor gravel

Zipp heeft een nieuwe wielsets klaar voor de XPLR range. De 101 XPLR. De 101 is er in de maten 700c of 650b en de binnenbreedte is 27 mm. Je kan ook voor gravel de hogere wielsets gebruiken van Zipp maar die zijn niet specifiek voor de gravel ontworpen. Deze 101 wielset heeft stalen lagers maar de velg is van carbon. Hij is alleen geschikt voor tubeless banden en voor schijfremmen.

De wielen maken gebruik van de Moto techniek. Kort gezegd kan je zeggen dat deze techniek ervoor zorgt dat de velg iets kan bewegen ten opzichte van de spaken. Een beetje zoals wanneer je je enkel zwikt op een uitstekende stoeptegel. Voor je enkel is dat niet zo fijn, maar voor de velg betekent dit dat je iets meer comfort krijgt, minder snel lek rijdt en betere grip hebt. De beweging is uiteraard minimaal.

Prijzen voor de wielsets
– 101 XPLR wielset 700c – € 1840,- gewicht 1665 gram
– 101 XPLR wielset 650b – € 1840,- gewicht 1590 gram

Daarnaast heeft Zipp ook nog een SL-70 XPLR dropbar en de G40 XPLR band.

Rockshox geveerde voorvork en dropperpost voor gravel

Wil je helemaal los gaan met je gravelbike dan kan je bij Rockshox terecht voor een dropperpost en een geveerde voorvork. Bij de Cannondale Topstone Lefty zagen we al dat een geveerde voorvork je gravelbike verandert een extreme funbike. Rockshox heeft er nu ook eentje voor de gravelbike en heeft hem de naam Rudy gegeven. Er zijn twee versies, eentje met een veerweg van 40 mm en eentje van 30mm. Er passen banden tot 50mm tussen. Je kan de vering locken met een knop bovenop de demper. De demper wordt met lucht op spanning gebracht, SoloAir heet dat bij Rockshox. Ook is er gedacht aan ruimte voor een spatbord. Voor de offset van de voorvork heb je nog de optie om te kiezen uit 45mm of 51mm. Voor als je meer een racer bent of meer rustig toert.

Prijs voor de Rudy voorvork
– De vork met 30mm of 40mm kost hetzelfde – € 869,-

De dropperpost als zadelpen is een hele mooie, maar ook een prijzige. Je kan kiezen uit twee verschillende lengtes, 400mm of 350mm. De dropperhoogte is 75mm of 50mm. Daarnaast zit er iets van vering in. Doordat de dropper met lucht wordt gevuld hebben ze een systeem bedacht dat iets van demping geeft. Een dempende zadelpen die ook nog eens draadloos werkt met dezelfde batterij zoals je die van Sram kent. De zadelpen heeft een diameter van 27,2mm. Cool als je extreem gaat met je gravelbike.

Prijs voor de Reverb dropperpost
– Welke lengte je ook kiest de prijs is zonder de remote bediening – € 600,-

Meer info via Sram