Het Franse fietsenmerk Van Rysel, onderdeel van Decathlon, brengt een nieuw setje fietsschoenen op de markt, met de naam RCR. Het gaat om een nieuw topmodel in de kleuren wit en zwart, voor een heel schappelijke prijs. Want € 169,99 is nou niet direct wat je bij een topmodel fietsschoen verwacht. Wat mij opvalt naast de prijs is het cleane design van de schoenen, de witte hak én de draaisluitingen, want dat zijn niet de welbekende BOA’s maar een alternatief van het merk Habu. Alhoewel zo heel alternatief is het ook weer niet want Habu is een zeg maar onderdeel van Boa zelf. Deze worden dan ook gemaakt met de techniek van de BOA. En geinig detail is dat Habu ook een slangensoort is.

Gelikt design

Optisch zien de schoenen er gelikt uit als je het mij vraagt. Vooral de witte variant is erg clean, eigenlijk precies hoe ik fietsschoenen graag zie. De hele bovenkant is wit, inclusief de draaisluitingen en de bijbehorende draadjes. Ook de hak is wit, en de zwarte carbon zool is slechts een klein beetje zichtbaar vanaf de zijkant. Merknaam Van Rysel staat in zilvergrijze letters op de zijkant van de schoen, maar is wat mij betreft niet té aanwezig.

De specificaties

In een maat 43.5 wegen de schoenen 290 gram per stuk. Wel iets meer dan de topmodellen van andere merken, maar nog steeds een keurig gewicht wat mij betreft. De schoenen zijn bedoeld voor schoenplaatsjes met een driepuntsbevestiging, zoals SPD-SL. Ten opzichte van het vorige model is de ruimte aan de voorkant van de schoen met 3 millimeter verbreed, voor meer comfort. De zool is volledig van carbon en is extreem stijf volgens Van Rysel. De zool scoort namelijk een 12 op hun stijfheidsindex schaal van 1 tot 12. Het is in iedergeval de stijfste zool die ze bij Van Rysel hebben. Bij de teen en op het midden van je voet zit een ventilatiegat, en ook op de bovenkant van de schoenen zien we veel ventilatiegaatjes.

Als je afgelopen weekend voor de buis hebt gezeten tijdens Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne heb je de schoenen al kunnen spotten bij de renners van Decathlon-AG2R, die gesponsord worden door Van Rysel. Al zaten de meeste schoenen dit weekend verstopt onder overschoenen, en we zien ook dat niet alle renners de schoenen dragen.

Tja, en als ik dan kritisch moet zijn? Voor mijn gevoel hangt er toch nog altijd een soort ‘goedkoop’ imago aan Van Rysel hier, omdat het een onderdeel van Decathlon is. Misschien is dat inmiddels helemaal niet meer nodig, maar toch speelt dat bij mij altijd mee. Maar ook qua specificaties is de goedkopere prijs voor een topmodel fietsschoen enigszins te verklaren. Bijvoorbeeld door het gebruik van goedkopere sluitingen, van het merk Habu, in plaats van het populaire merk BOA. En om te concurreren met de topmodellen van andere merken zou het gewicht nog zo’n 50 gram naar beneden moeten. Maar eerlijk is eerlijk, € 170,- is en blijft een hele mooie prijs voor een prachtig setje fietsschoenen. We zijn benieuwd hoe ze fietsen.

Meer info via Van Rysel.