Het is alweer vijf jaar geleden dat Vredestein op de proppen kwam met de Aventura Gravelband. Een snelle en soepele band waar we erg enthousiast over zijn. Dat Vredestein bezig was met iets nieuws werd op Eurobike 2023 al naar gehint en afgelopen Velofollies waren ze dan ook echt te zien. De Aventura Seta en Aventura Grezzo zijn twee nieuwe gravelbanden waarbij de Seta een snelle band is voor de gravelaars die gaan voor snelheid. De Grezzo uitvoering heeft een grover profiel waarmee de avontuurlijke gravelaar beter uit de voeten kan.

Vredestein Aventura Seta voor snelheid

De samenstelling van de Aventura Seta is hetzelfde als zijn broer de Vredestein Aventura, die ik al testte. Het verschil zit ‘m in het profiel, maar niet in materialen. Net als de Aventura heeft deze Aventura Seta dus ook een soepel 120 TPI karkas en zijn ze daarmee eenvoudig tubeless te monteren. Wil je ze liever met binnenband rijden, dan kan dat ook. Het loopvlak is ook gemaakt met de TriComp techniek van Vredestein, waarbij een mix van drie verschillende soorten rubber worden samen gevoegd voor één loopvlak. Zo is het rubber in het midden harder voor minder rolweerstand terwijl er aan de zijkant zachter rubber wordt gebruikt voor meer grip.

De Seta is de snelste variant uit de Aventura serie. Door het gladde loopvlak zal de weerstand zo minimaal mogelijk zijn op droge ondergrond waarbij je vooral rechtdoor rijdt. Naar de zijkant toe zie je eerst een strook met kleine lage nopjes, met dezelfde vorm als het Aventura profiel. Aan de buitenkant van het loopvlak zitten wat grovere noppen zodat je in de bocht genoeg grip hebt. Met dit profiel is deze band volgens Vredestein snel en ideaal voor de combinatie van verharde wegen en droge gravelpaden. Hij is verkrijgbaar in 38 mm en 44 mm en daarbij heb je keuze uit volledig zwart, of met een bruine zijwang. De 38 mm banden zijn vanaf half februari te koop voor € 58,95 en de 44 mm uitvoering zal € 63,95 gaan kosten.

Vredestein Aventura Grezzo voor grip

De Aventura Grezzo zit precies aan de andere kant van de allround Aventura. Deze is gemaakt voor veel grip en heeft dan ook het meest grove profiel. Hiermee is deze band volgens Vredestein vooral geschikt voor avontuurlijke gravelaars die vooral de trails en onverharde paden opzoeken. Dit zie je ook terug in het feit dat deze banden beschikbaar zijn in 44 mm voor 700C wielen of 50 mm voor 650B wielen. Qua samenstelling is er ook hier geen verrassing met de 120 TPI en TriComp loopvlak. Het verschil zit in de afmeting en het profiel. Beide uitvoeringen van de Grezzo banden hebben een prijskaartje van € 65,95 en ook deze zullen ook vanaf half februari in de schappen liggen.

Mocht je ook wel eens op de mountainbike rondrijden, kan het profiel je wellicht bekend voorkomen. Het lijkt namelijk erg op het Vredestein Black Panther profiel waar we bij MTBblog al dieper op in zijn gegaan. In het midden zit een rij noppen die dicht op elkaar staan, en naar de zijkant worden de noppen hoger en staan ze wat verder uit elkaar. Dit moet ervoor zorgen dat de weerstand niet te hoog wordt als je rechtdoor rijdt maar toch veel grip in de bochten hebt bij ruigere gravelpaden met losliggende stenen. Vredestein typeert deze band ook als de ideale band voor lange afstandritten en bikepacken. Ritten waarbij snelheid minder belangrijk is. En ook bij de Grezzo geldt dat deze tubeless is en ook met binnenband te monteren is.

Voor de lancering verraste Vredestein ons met een paar limited edition uitvoeringen van beide banden. Banden met een bijzonder lichtbruin loopvlak in combinatie met koffiebonen en een biertje. Zo starten we het volgende avontuur met een espresso vooraf, en sluiten we de tocht af met een lekker biertje!

Via Vredestein