Niets is lekkerder om na een dagje fietsen onder de douche te springen terwijl je fiets voor je wordt gewassen en klaargemaakt voor de volgende rit.

Helaas is deze luxe voor de meesten van ons niet weggelegd. Vaak heb je er na het douchen geen zin meer in maar het schoonmaken is toch het belangrijkste onderhoud aan je fiets. En zo heel moeilijk is het niet.

Om te beginnen is het handig om een werkstandaard te gebruiken. Hier kan je je fiets zonder wielen inzetten zodat je makkelijk overal bij kan. Gebruik eerst een ontvetter om de ketting, de wieltjes van de derailleur, de voortandwielen en de achtercassette. Wasbenzine is vaak te agressief hiervoor. Gebruik voor het insmeren een stevige kwast anders krijg je het aangekoekte vet niet los.

Na het ontvetten kan je met een emmer lauw water met een beetje afwasmiddel en een spons beginnen met het wassen van de fiets. Maak hiermee ook de wielen schoon. Eventueel met een borsteltje om de resten van de remblokjes weg te borstelen.

Spuit hierna de fiets af. Gebruik niet een te harde straal van de hogedrukreiniger tenzij je de lak wilt verwijderen. Alle vuil zit al los door het wassen dus met een zachte straal komt alles los. Gebruik een oude theedoek om de fiets te drogen. En klaar is kees.

Nu alleen de draaiende delen smeren. Belangrijkste is de ketting. Hiervoor bestaat speciale ketting olie. Gebruik zeker niet te veel en veeg het ingesmeerde netjes weer schoon met een oude doek. Gebruik geen siliconenspray voor het invetten. Dit is een misverstand want siliconenspray is gemaakt om te beschermen en niet om te smeren.

En de fiets is weer klaar voor gebruik. Maar dat zou zonde zijn want dan moet je weer opnieuw beginnen.