Wanneer je iemand vraagt of hij/zij nog zonder zijn smartphone kan dan word je raar aangekeken, en vraagt men zich af of je gek bent! Dagelijks komen er nieuwe apps uit waarmee soms de meest vreemde dingen gedaan kunnen worden. Maar vaak worden er ook erg nuttige apps gemaakt, waar wij van Racefietsblog dan ook erg vrolijk van worden! In de komende periode zullen we er een aantal uitlichten, en deze in de spotlight zetten! Overbodig om te zeggen dat dit fietsgerelateerde apps zijn, toch?!

De aftrap wordt gedaan door de app iCols. Het i’tje verraad al dat deze (helaas) alleen geschikt is voor de iPhone. Wil je deze app op je telefoon installeren kost deze eenmalig €3,59. De app is ook te installeren op een iPad, echter wel als iPhone app. Mensen die met een iPad werken weten dat dit pixel-technisch gezien niet om over naar huis te schrijven is. Maar dat doet niets af aan de app.

Wat kan ‘ie?
Met de iCols app kan je nagenoeg alle bekende, beroemde en beruchte cols wat beter bestuderen. Staat deze col niet tussen de favorieten in het beginscherm, kan je hem zoeken via de daarvoor bestemde knop. Heb je een col die van meerdere kanten beklommen kan worden, worden deze opties ook aangegeven. Als voorbeeld de Mortirolo, hierbij zie je de 3 mogelijke startplaatsen.
Daarnaast kan je ook met behulp van je gps en Google maps (allen in de app verwerkt) zoeken naar cols in de omgeving. Gezien het feit dat Nederland enorm heuvelachtig is, wordt een hoogteverschil van 27 meter al aangezien als col. Toch leuk om te weten wat de stijging van het bultje om de hoek is!

 

Hoe werkt ‘ie?
Gebruiksvriendelijker dan iCols kan haast niet. Een kind kan de was doen! Het menu bestaat uit 4 opties. Populair; een lijst met de 25 populairste cols. Zoeken; spreekt voor zich, en bij omgeving wordt aan de hand van Google en gps locatie gekeken welke cols er in de buurt liggen (linker foto hierboven). Bij optie 4 vind je informatie over de app, en is er de mogelijkheid om je te registreren als gebruiker. Op die manier blijf je up to date wat betreft updates.
Heb je een col gevonden via 1 van de 3 daarvoor bestemde opties kan je deze selecteren voor details. Daarin krijg je een overzicht van de locatie, de lengte, het hoogteverschil en het gemiddelde stijgingspercentage (rechter foto hierboven)! Daaronder vind je een grafiekje met het grove verloop van de klim. Wanneer je hierop klikt krijg je de stijgingspercentages per kilometer mooi in een gekleurd grafiekje (foto onder)! Enige aparte is dat deze gekanteld wordt weergegeven. Praktisch, maar vreemd omdat de rest van de app niet ‘kantelbaar’ is. Iets verder scrollen en je ziet een klein kaartje met daarop de plek van de top van de col, en een klik op het knopje ‘map’ laat dit vergroot zien. In deze optie kan je dan ook in- en uitzoomen om een beter beeld te krijgen van de omgeving. Het laatste knopje is de route, en deze laat middels een blauwe lijn zien waar je langs moet fietsen om boven te komen!

 

Nuttig?
Wat mij betreft erg nuttig. Simpel maar enorm doeltreffend. Op deze manier kan je altijd checken welke klim nou langer is. En welke klim is steiler? De Gavia of de Stelvio? Binnen een minuut weet je het antwoord! Daarnaast kan je ook in je omgeving kijken waar de cols zich bevinden. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit prima werkt, wanneer je op vakantie gaat in bijvoorbeeld Italië. Let wel; een internet verbinding (3G of Wi-Fi) is een vereiste!

Verbeteringen?
Zoals ik net al aangaf kan je binnen een minuut bekijken welke klim steiler is, of welke langer is? Maar hoe mooi zou het zijn dat er ook een vergelijk optie in de app zit? Zodat je in 1 oog opslag alle details met elkaar kan vergelijken.
Het plannen van een route naar de voet van de klim zou ook een mooie optie zijn, en daarnaast een eventuele checklist met welke cols je al bedwongen hebt.

Van de andere kant… zoals eerder gezegd; deze app is simpel maar doeltreffend, en dat maakt dat hij zo prettig werkt! Wanneer er allemaal opties bijkomen, zal het simpele en doeltreffende naar verloop van tijd ver te zoeken zijn!

Waar?
Via de site www.iCols.net is deze app te downloaden, maar opzoeken in iTunes kan natuurlijk ook. En heb je eventueel op of aanmerkingen kan je via de site contact met ze opnemen.

Conclusie
Ik heb nog geen moment spijt gehad van de €3,59. Ben je een fietser die veel klimt, of met grafieken in de aanslag zit voor de volgende touretappe, of ga je op vakantie en mag de fiets mee? Dan is iCols bijna onmisbaar!

Tags: