Er zijn van die tradities die je misschien niet echt kunt uitleggen, maar die wel goed voelen. Zo wikkel ik elk jaar in januari een fris stuurlint om mijn stuur heen. Dan ga je toch gemotiveerder het seizoen in. Dit jaar viel dit ritueel mooi samen met een verzoek om een variant van het DSP stuurlint van Lizard Skins uit te proberen. Prima natuurlijk, maar wat een hagedis nu precies met stuurlint heeft te maken is me niet helemaal duidelijk. Mijn eerste instinct zegt nou niet: pak die hagedis eens lekker vast, als ik er een zie lopen.

Maar die hagedis vastpakken is wel precies ik ga doen! Nadat ik mijn oude lint verwijderd heb (3T team issue) is er ruimte voor het nieuwe lint. Twee dingen vallen direct op; De dikte en het redelijk opvallende motief. De dikte wisselt bij de DSP lijn van 1,8  tot 3,2 mm. Wij hebben de dikste variant gekregen en mijn eerste indruk is dat ‘ie misschien wel eens té dik gaat zijn. Ik houd er namelijk wel van om mijn stuur te ‘voelen’ als ik aanzet en wil niet het gevoel hebben dat mijn stuur met watten beplakt is. Maar goed, we gaan het zien. Het patroon is allesbehalve klassiek. Geen geperforeerde gaatjes of stiksels, maar een geometrisch ruit patroon met af en toe de merknaam. Door de meer rubberen dan leren look past het prima op een moderne fiets, maar staat dit stuurlint misschien niet helemaal lekker als je een wat meer klassieke fiets rijdt. Op m’n carbon Bianchi Infinito staat het prima vind ik, helemaal omdat het lint maagdelijk wit is, zoals het eigenlijk hoort op een Italiaanse fiets.

Ingewikkeld?
Zelf je stuurlint wikkelen is één van die dingen die je gewoon een paar keer moet doen. Je wordt er steeds beter in en het is leuk om een stuur te hebben waar je zelf ook nog wat aan gedaan hebt. Ook heeft Lizard Skins een filmpje online staan (zie helemaal onderaan post) waarmee je prima van start kan. Afwijkend bij dit stuurlint is dat je er niet teveel druk op moet leggen als je ‘m wikkelt. Gewoon heel licht strak houden en opletten wat je doet (en natuurlijk de juiste kant op wikkelen!). Je krijgt al twee stukjes voorgeknipt tape voor bij je rem/schakelhendels, maar jammer genoeg zit er geen extra tape bij waarmee je je stuurlint op zijn plaats houdt. Wel krijg je ook de twee bekende strookjes die je daar weer overheen plakt om het uiteinde een beetje strak te laten ogen. Met een half uurtje zit het lint er om heen en kan ik de weg op.

Sturen maar
Helaas is het midden winter als het nieuwe stuurlint de wei in mag, en dat betekent dat ik alleen met winterhandschoenen gereden heb. Desondanks heb ik het stuurlint toch goed kunnen ervaren. Als je houdt van een comfortabel aanvoelend stuur waarbij je handen goed op hun plek worden gehouden dan zit je met dit lint goed. Wat me enorm meevalt is het ‘spons’ gevoel, dat je bij sommige dikke stuurlint kan hebben. Zelfs met handschoenen houd ik goed contact met mijn stuur. En ondanks dat ik relatief kleine handen heb, heb ik niet het gevoel dat het lint mijn stuur te dik heeft gemaakt. Eigenlijk ben ik er best happy mee, zeker omdat ik wel merk dat het wel duidelijk meer demping biedt dan mijn voorgaande (dunnere) stuurlint. Wanneer het wegdek slechter wordt voel ik minder trillingen en blijf ik grip houden. Het lijken misschien voor de hand liggende conclusies, maar probeer eens in een seizoen een aantal verschillende soorten stuurlint uit en je weet dat ook dit soort ‘kleine’ upgrades behoorlijk veel invloed op je fiets beleving kunnen hebben.

Conclusie
Ik weet in ieder geval nu wel welk lint er op mijn stuur gaat voor de aankomende Parijs-Roubaix rit van 170 kilometer die we met Racefietsblog gaan ondernemen begin april! Ik begrijp nog steeds de naam niet helemaal goed (als ze het nu Lizard Feet hadden genoemd dan weer wel), maar goed. Al met al ben ik aangenaam verrast door deze dikste variant van de DSP stuurlinten. Ik dacht dat ‘ie te dik zou zijn voor mijn gevoel en handen, maar dat valt heel erg mee. Grip is aanzienlijk (zeker i.c.m. de Gripgrab winterhandschoenen waar ik mee reed) en niet vervelend plakkerig. Ik ben zelf nog benieuwd hoe het lint er over een paar maanden uitziet, maar het geeft in ieder geval het gevoel dat het stevig is en hopelijk ook makkelijk schoon te houden is. Lizard Skins DSP 3.2 mm stuurlint is bij veel verschillende fietsenzaken en o.a. online bij bikeparts4u.nl te koop voor € 24,95.

Lizard Skins DSP 3.2 bartape | Full review on Racefietsblog.nl Lizard Skins DSP 3.2 bartape | Full review on Racefietsblog.nl Lizard Skins DSP 3.2 bartape | Full review on Racefietsblog.nl Lizard Skins DSP 3.2 bartape | Full review on Racefietsblog.nl

 

3 Comments