ABUS zit al een paar jaar op het hoogste niveau met hun helmen, maar gelukkig zijn ze de recreanten niet vergeten. We reden met de budgetvriendelijke Macator helm van slechts € 49,95!

ABUS Macator helm

Je kan er veel geld aan uitgeven, die hobby/passie/obsessie (vul zelf in) van ons, maar dat wil niet zeggen dat dit ook altijd nodig is. De helm waarmee ABUS hun intrede deed in de WorldTour, de GameChanger, kost € 199,95. De AirBreaker is nóg iets duurder. High-end helmen waarbij aan elk detail is gedacht om de ze zo snel, licht en comfortabel mogelijk te maken voor de profs. Maar snelheid, lichtgewicht en comfort drijven daarmee ook de prijs op tot een niveau dat niet binnen ieders budget past. En als je net begint met fietsen (heel goed!) dan wil je ook niet altijd meteen een klap geld uitgeven. Dan is de Macator helm een goede optie.

ABUS Macator helm

Sportieve instaphelm

ABUS draait er zelf ook niet omheen. Ze zetten de helm echt neer als een instaphelm. Een sportieve instaphelm, dus gericht op met name wielrenners. Het moet een allrounder zijn die voor bijna alle situaties geschikt is. Instapmodellen voorzien doorgaans primair in de basisbehoeften. Het doet wat het moet doen, zonder al te veel bijzonderheden. Een instapmodel is dan ook vaak iets voor beginners, maar als ervaren fietser kan je hier uiteraard ook prima mee op pad.

En de helm kan ook breder ingezet worden. Hij volstaat ook bij het mountainbiken bijvoorbeeld. En ze doen er een vizier bij dat je erop kan klikken. Iets dat je waarschijnlijk nooit zult zien bij de wat duurdere weghelmen. Het vizier kan je er gemakkelijk op en af halen.

ABUS Macator helm

Basisbehoeften, check!

De basisbehoeften van een – sportieve – helm zijn naar mijn mening dat hij veilig moet zijn, lekker moet zitten en een beetje moet ventileren. Als hij er dan ook nog een beetje uitziet is dat een bonus, je kan niet alles hebben. We weten dat ABUS uitgebreid test en de helmen gekeurd zijn. De Macator beschikt over een schaal van het veelgebruikte EPS. Binnenin moeten verschillende pads comfort bieden. Het geheel klem je vast op je hoofd met het Zoom Ace systeem dat we ook kennen van hun andere helmen. 13 luchtgaten moet voor ventilatie zorgen. Nou, daar heb je alles. Hij is veilig en we weten nu dat hij prettig op je hoofd zit (en goed vast). De luchtgaten doen hun werk, al zijn we nog geen tropische omstandigheden tegengekomen dit voorjaar. Check!

ABUS Macator helm afstellen

Inclusief bonus

Oh ja, vergeten we bijna de bonus, het uiterlijk. Als je een doorsnee sportieve helm zou moeten kiezen, zou de Macator een goede kans maken. Niet te opvallend, geen rare dingen. De kleur waarin wij hem hebben, white silver, vinden wij niet per se de mooiste waaruit je kan kiezen. Zeker als je kijkt naar de Opal Green, Bordeaux Red en Velvet Black (zie ABUS Macator site voor alle kleuren). Allemaal kleuren die de helm er wat beter uit laat komen en hem een wat chiquere uitstraling geven. Maar dat is onze smaak. Dat er veel keuze is en dat in 3 maten, is alleen maar een plus! Ook een kleine bonus verdiend het insectennetje in de voorste luchtgaten. Slim, en het weegt nauwelijks iets.

ABUS Macator helm bovenkant

Details

ABUS Macator helm
Gemeten gewicht in maat L: 337 gram
Adviesprijs: € 49,95
Via de dealer locator van ABUS kan je vinden waar je hem kan kopen.

ABUS Macator helm binnenkant

Conclusie

Fietsen kan een dure hobby zijn. ‘Kan’, want je hebt het zelf in de hand. Ben je prijsbewust, maar wil je niet inleveren aan kwaliteit (het gaat tenslotte toch om je hoofd), dan zit je met de ABUS Macator goed. De helm zit comfortabel, mede dankzij het fijne Zoom Ace instelsysteem.
Voor het uiterlijk valt ook wat zeggen, al vind ik de helm in deze kleurstelling niet helemaal tot zijn recht komen. In Bordeaux-Red, Opal Green of Velvet Black wordt dit echter een ander verhaal en vergeet je snel dat deze helm net geen € 50,- kost. Er zijn helmen met meer luchtgaten, die ongetwijfeld nog beter ventileren, maar de 13 gaten van de Macator deden het prima. Er is altijd wat beter, maar bij deze prijs wordt dat toch lastig te vinden…

ABUS Macator helm
ABUS Macator helm
ABUS Macator helm
Tags: