Bij het Duitse ABUS kun je terecht voor helmen in een grote prijsrange; van betaalbare instapmodellen tot tophelmen die te zien zijn in het profpeloton. De WingBack is een instapmodel uit de ‘Made in Italy’ lijn van ABUS, en die wordt dus in Italië gemaakt. Vorig jaar konden we met eigen ogen zien hoe de ABUS helmen daar worden geproduceerd en nu aan ons de schone taak om deze instapper eens stevig aan de tand te voelen.

Opvallend kleurtje: flip flop purple

Ik test de helm in een lekker opvallende kleur, flip flop purple. En zoals je op de foto’s kunt zien is deze kleur niet egaal, maar veranderd die kleur afhankelijk van hoe het licht erop schijnt. En dat is leuk, want zo heb je een blauwe, paarse en groene helm ineen. Op de zijkant staat het logo van ABUS en de typeaanduiding WingBack in witte letters. Op de bovenkant zien we nog een kleine Italiaanse vlag met de tekst Made in Italy, en verder is de helm lekker clean. En mocht deze kleur toch niet helemaal je ding zijn is de helm er ook nog in negen andere kleuren.

Een betaalbare instapper

Een tijdje terug schreef ik over de Made in Italy lijn van ABUS, en de WingBack is het instapmodel van deze collectie. Met een verkoopprijs van € 99,95 is deze helm dan ook netjes qua prijs. Je hebt de keuze uit de maten S, M en L en in totaal is de helm er dus in tien kleuren: goldfish orange, performance red, flip flop purple, race grey, shiny white, polar white, moss green, gleam silver, titan, velvet black.

Bij de ventilatiegaten van de helm en op de onderste rand is het gebruikte foam zichtbaar, en per kleur verschilt het hoe opvallend dit zichtbaar is. Zo vind ik het bij de kleur flip flop purple die ik test totaal niet opvallen of storen, terwijl het bij de WingBack in de kleur shiny white wel weer wat meer opvalt. Aan de achterkant heeft de helm een Zoom Ace verstelsysteem, en met de draaiknop verstel je de helm in kleine stapjes naar de juiste fit. Het verstelsysteem is ook in hoogte verstelbaar, en daardoor is er ruimte voor een (paarden)staart. Handig voor vrouwen en meiden met lang haar.

In maat M weegt de ABUS WingBack 240 gram en dat is best licht voor een helm in deze prijsrange. De helm is gemaakt met een combinatie van de twee kunststof soorten polycarbonaat en polystyreen. De WingBack is voorzien van 10 luchtinlaten en 7 luchtuitlaten. De FlowStraps zijn niet verstelbaar, en ABUS omschrijft ze als aerodynamisch, wappervrij en huidvriendelijk.

Eerste indruk: goede fit en opvallende verschijning

Als ik de WingBack voor het eerst op mijn hoofd zet merk ik dat de helmrand goed aansluit op de vorm van mijn hoofd. Het verstelsysteem aan de achterkant plaats ik zo laag mogelijk en het verstellen gaat in hele kleine, precieze stapjes. Ondanks dat de riempjes bij de oren niet verstelbaar zijn, sluit de universele maat mooi aan rondom mijn oren. De helm sluiten werkt met een eenvoudig kliksysteem, en onder de kin is de lengte van het riempje makkelijk in lengte te verstellen.

In de spiegel zie ik een shiny helm die serieus opvalt, zeker met het zonnige weer in deze periode. De helm glanst prachtig in de zon en dat maakt de kleur wat mij betreft alleen maar mooier. Qua uiterlijk vind ik de WingBack sowieso een mooie helm, waarvan je niet snel zou zeggen dat het gaat om een instapmodel van € 99,95. En dat doen ze goed bij ABUS, en dat kun je wel zeggen over de gehele Made in Italy lijn.

In de praktijk

Tijdens het fietsen blijft de helm goed zitten. Mijn bril blijft stevig in de ventilatiegaten te steken, als ik deze even niet op m’n neus heb zitten. De padding is niet al te dik maar toch ervaar ik genoeg comfort tijdens het fietsen en ook zweet wordt voldoende opgevangen. De riempjes zijn heerlijk dun en je merkt ze nauwelijks op. Omdat de riempjes niet te verstellen zijn bij je oren zit daar dus ook geen schuifje, en dus kan dat ook niet irriteren. Doordat de wind geen vat krijgt op de bandjes, gaan ze ook niet irriteren door te wapperen. Het verstelsysteem werkt naar behoren en ook tijdens het fietsen is het eenvoudig om de helm wat strakker of losser te draaien.

Wat heel goed werkt is de koeling in deze helm. Je hebt 10 luchtinlaten en 7 luchtuitlaten en je merkt goed dat de lucht door de helm gaat, waardoor je hoofd heel koel blijft. Het is dus niet alleen de rijwind waar je als het ware tegenaan fietst, maar je merkt dat ook de achterkant van je hoofd koeler is door de wind die door de helm waait. En dat is lekker, zeker nu de zomer voor de deur lijkt te staan.

Specificaties

ABUS WingBack
Kleuren: goldfish orange, performance red, flip flop purple, race grey, shiny white, polar white, moss green, gleam silver, titan, velvet black 
Maten: S, M, L
Gewicht: 240 gram (zelf gewogen in maat M)
Prijs: € 99,95

Conclusie

Waar voor je geld, dat is wat je krijgt bij ABUS met de WingBack. Want € 99,95 voor een goede fietshelm is simpelweg niet veel, en je hebt ook nog eens keuze hebt uit tien verschillende kleuren. Ik heb dan ook weinig aan te merken op deze instapper, en voor een budget van € 100,- koop je een fijne helm met goede looks.

Meer info via ABUS.

Tags: