De Rev Pro MIPS is momenteel het topmodel van Giant. De naam is niet nieuw, maar al het andere wel dus zijn we met een zilverkleurig exemplaar gaan rijden voor een review.

Giant Rev Pro MIPS helm met Cinch Pro systeem

Geheel nieuw ontworpen en ontwikkeld

De helm is niet een bijgewerkte versie van de bestaande Rev, maar in zijn geheel nieuw ontworpen en ontwikkeld. Het gaat dus om het topmodel, dat naast de aero Pursuit MIPS in Giants collectie staat. “De perfecte combinatie van ultralichtgewicht hoofdkoeling, aerosnelheid, comfort en veiligheid”, zoals Giant zelf zegt. De eerste berichtgeving over de helm liet al zien dat er ook aan het gewicht gewerkt is, want dat was toch wel een heikel punt bij de Pursuit MIPS en de Rev MIPS die wel al kenden.

Giant Rev Pro MIPS helm met Cinch Pro systeem

Lichtgewicht, aero, comfort en veiligheid

De geheel nieuwe Rev Pro MIPS is bijna één helm voor alles, als we de woorden van Giant mogen geloven. Te beginnen met het gewicht, dat dus naar beneden is gebracht. Dat vinden wij altijd een goede zaak omdat het simpelweg veel prettiger is om een lichte helm te dragen dan een zwaardere. Het verschil had wel nog wat groter mogen zijn wat ons betreft. Hij weegt 292 gram in Medium. Dat is ok, maar de concurrentie laat zien dat het ook nog lichter kan.

Giant Rev Pro MIPS helm met Cinch Pro systeem

De helm heeft “aero-styling”, zoals Giant het noemt. Met behulp van CFD ontwerp, een soort digitaal alternatief voor een windtunnel, hebben ze de helm maximaal ventilerend, maar wel zo aerodynamisch mogelijk gemaakt. Die ventilatie is belangrijk voor het comfort. Hiertoe draagt ook hun Cinch Pro retentiesysteem bij dat ze hebben gecombineerd met MIPS. Daardoor blijft er binnen in de helm veel ruimte voor de luchtstroom.

Giant Rev Pro MIPS helm met Cinch Pro systeem

Je verstelt het systeem in kleine stapjes met het draaiwieltje achterop en het kan ook nog in de hoogte versteld worden. MIPS is er natuurlijk voor de veiligheid, maar ze gebruiken ook twee soorten (Multi Density EPS) schuim met een verschillende dichtheid. De lagere dichtheid zou beter moeten zijn voor impact bij lage snelheid, de hogere dichtheid voor impact bij hoge snelheid.

Giant Rev Pro MIPS helm met Cinch Pro systeem

De praktijk: fijn!

Ik heb eigenlijk altijd maat L voor helmen, maar de Rev Pro MIPS in Medium past mij prima. Er is zelfs nog wat ruimte over om het Cinch Pro systeem aan te draaien. En hij zit echt fijn. Nergens drukpunten, ik voel dat hij overal gelijkmatig klemt om mijn hoofd wat heel comfortabel voelt. Maar dat is mijn hoofd. Probeer altijd even te passen als je een helm gaat kopen, elk hoofd is anders.

Ook met de ventilatie zit het goed, ik voel de wind er doorheen blazen over mijn hoofd. Zeker bij het warme weer kort geleden is dat van belang geweest. De 20 gaten zijn dus goed gepositioneerd. Ik ben ook te spreken over de TransTextura Plus vulling, of padding. Het is antibacterieel en dat zou eigenlijk bij elke helm zo moeten zijn. Je kan het namelijk wel schoonmaken en wassen, maar persoonlijk doe ik dat eigenlijk bijna nooit. Het houdt ook het zweet goed op je voorhoofd trouwens, ook niet onbelangrijk.

Giant Rev Pro MIPS helm met Cinch Pro systeem

Herkenbaar

Als er een ding is dat de helm heeft overgenomen van zijn voorgangers, dan zijn dat de kenmerkende golven in de vorm. Hij is heel herkenbaar en echt anders dan veel andere helmen in dat opzicht. Afhankelijk van de kleur die je kiest, zal dat golvende patroon heel duidelijk zijn, zoals bij die van ons, maar kies je voor zwart, dan valt het juist nauwelijks op. Het ontwerp valt in ieder geval goed in de smaak.

Details

Giant Rev Pro MIPS 2020
Gemeten gewicht (M): 292 gram
Maat: M (55-59 cm)
Kleur: Matte Silver
Adviesprijs: € 199,95

De helm is te krijgen in de maten S (51-55 cm), M (55-59 cm) en L (59-63 cm) in de kleuren Matte Metallic Black, Gloss Metallic White en Matte Silver (Alleen Greg van Avermaet krijgt een goudkleurige uitvoering).

Conclusie

Als een product als topmodel wordt aangeprezen schept dat altijd hooggespannen verwachtingen. Dan moet alles kloppen. “Alles” omvat gewicht, pasvorm, ventilatie en natuurlijk de veiligheid. Bij dat laatste vertrouwen we erop dat elke helm aan de eisen voldoet. Dat neemt niet weg dat alle extra maatregelen hiertoe door ons toegejuicht worden, want het is tenslotte de reden waarom je een helm gebruikt. Dan komen de andere eigenschappen waarbij de Rev Pro MIPS met vlag en wimpel slaagt voor comfort en ventilatie. Hij zit mij perfect, ook over langere tijd, en de ventilatie is top. Het enige puntje van kritiek komt op conto van het gewicht, dat mag nog wel iets omlaag. Het gaat te ver hem zwaar te noemen, maar we weten dat het beter kan. Dat gezegd hebbende, onder de streep mag Giant deze helm terecht als hun topmodel aanprijzen.

Giant Rev Pro MIPS helm met Cinch Pro systeem