Het Zwitserse merk ILeve maakt gave, lichtgewicht 3D-geprinte brillen. Eén van de uithangborden van het jonge merk is Fabian Cancellara, en eerder schreven we al eens over de ILeve N°4 in een Spartacus uitvoering. Slechts veertig werden er van die uitvoering gemaakt, en die waren dan ook snel uitverkocht. Maar de ‘normale’ N°4 Lite is nog altijd verkrijgbaar en wij hebben deze gave bril uitgebreid getest.

Het frame van de bril loopt over de bovenkant van de lens en de onderkant is vrij. De lens loopt schuin naar achteren en daardoor is je gezicht goed beschermd en komt er niet zomaar iets onder je bril door. De bril is 3D-geprint en gemaakt van polyamide. De kleur is matzwart en de bril heeft een ruwe afwerking, die een beetje korrelig aanvoelt.

Ontwerp in samenwerking met Fabian Cancellara

De bril is ontworpen in samenwerking met Fabian Cancellara, en zoals je dat van de Zwitsers kunt verwachten ligt er een prachtige bril op tafel. Opvallend is wel dat het logo of de merknaam ILeve niet op de bril terug te vinden is. Tenminste, niet aan de buitenkant. Toch wel merkwaardig, want het is niet zo dat je de bril direct zal herkennen als een ILeve bril. Aan de andere kant zorgt het wel voor een strak maar simpel design, en dat ziet er gewoon goed uit.

De lens heeft een paarsige gloed, en als je de bril ophebt ziet de wereld er anders uit. Niet heel veel hoor, het is een redelijk licht filtertje. Zelf geven ze aan dat deze lens category 2 is, geschikt voor in de zon maar ook voor als het regent. De categorie 3 lenzen zijn donkerder en echt voor alleen in de zon. De lens geeft 100% UV-bescherming en is volgens ILeve geschikt voor alle weersomstandigheden. Verder is de lens voorzien van een hydrofobe en vuilafstotende coating. De bril is er in een smalle en een normale fit en kost € 267,-.

Eerste indruk: lekker licht en geen rubberen neusvleugels

Als ik de bril uit de verpakking haal merk ik direct dat deze lekker licht is. De weegschaal bevestigt dat, want die geeft 25 gram aan. Verder valt het op dat de pootjes echt open en dicht “knakken”, dus de bril is of opengeklapt of dicht. De pootjes lopen schuin naar binnen en dat zorgt op mijn hoofd voor een strakke fit, omdat de bril op de zijkanten van mijn hoofd klemt. Wat ook opvalt is de ruwe afwerking van het frame wanneer ik er met m’n vingers overheen wrijf.

De bril is dus 3D-geprint en ILeve kiest ervoor om geen rubberen neusvleugels te gebruiken. Het frame van de bril rust dus rechtstreeks op je neus, zonder tussenkomst van een zacht rubbertje. Maar dat stoort of irriteert niet. Sterker nog, de bril blijft heel erg goed op zijn plek zitten, mede door de stevige brilpoten. Wel valt ons op dat door het specifieke design van de bril hij niet bij elke fietshelm even goed staat. Esthetisch bedoelen we dan, en ja, we weten dat dit subjectief is.

Op de fiets: de bril geeft goed zicht en blijft goed zitten

Op de fiets merk ik dat de grote lens goed zicht oplevert, en door de rondingen is je hele gezichtsveld bedekt. Qua bescherming tegen zonlicht is het echt een zonnebril. Voor de buitenstaander zijn je ogen nog wel een beetje zichtbaar. De lens geeft je zicht iets meer contrast wat fijn is. De bril blijft goed zitten en het ontbreken van een rubberen neusvleugeltje stoort absoluut niet tijdens het fietsen. De bril beschermt niet alleen tegen zonlicht, maar ook tegen viezigheid. Omdat de lens wat groter is ben je ook beschermd tegen vliegjes en deze komen ook niet onder de lens door.

Conclusie

Persoonlijk ben ik goed te spreken over het design en de eigenschappen van de bril. Wel vind ik het jammer dat de bril niet met elke fietshelm matcht, dus is het zaak om daar even rekening mee te houden bij de aanschaf van deze bril. Op de website van ILeve combineert Cancellara de bril met een Abus helm en dat ziet er dan wel weer goed uit. Ook op onze foto’s waar we de bril combineren met een Trek helm zorgt voor een goede look. De bril heeft een fijne allround lens die je met het wisselvallige weer zowel in de zon als in de regen goed zicht geeft. Al met al heb je hebt een prachtige bril, mede ontworpen door de enige echte Fabian Cancellara. En leuk is dat je de bril nog niet zoveel ziet, waardoor je weer iets leuks hebt om over te praten met je fietsmaten.

Meer info via ILeve.