Op één van de foto’s in het stuk over de Julbo Edge fietsbril heb je hem al kunnen zien, De Julbo Sprint aero helm. Want we hebben naast de bril ook deze fietshelm van Julbo getest. De Julbo Sprint is de aero fietshelm met een matzwarte kleur en witte decals die je in het blauw kan spotten op de hoofden van de renners van team Groupama-FDJ. Aan ons de taak om deze helm eens uitgebreid te testen.

De helm heeft een rode sluiting, en de logo’s aan de zijkant van de helm vallen goed op. Niet alleen qua kleur, maar ook door de grootte. Op de bovenkant van de helm staat het logo wat subtieler, net als midden voorop de helm. Kortom, van alle kanten kan je goed zien welk merk deze helm heeft.

Aan de voorkant heeft de Sprint helm zitten drie grote ventilatiegaten, en bovenop zien we ook nog een ventilatiegat. Hier kan de lucht de helm instromen, en via de drie grote gaten aan de achterkant van de helm kan dit er weer uit. Ondanks dat de helm maar een paar ventilatiegaten heeft, zijn dit wel forse gaten die moeten zorgen voor een goede ventilatie.

Eerste indruk – compact en licht

De helm voelt compact en licht aan, zeker voor een aero helm. Op de weegschaal komt de helm uit op 264 gram voor maat M. Voor een aero helm is dat een keurig gewicht. De helm oogt smal en gestroomlijnd, al vallen de grote ventilatiegaten wel op. Wellicht dat er op deze manier wat gewichtsbesparing is, door het weglaten van materiaal. De logo’s op de helm zijn stickers die er netjes zijn opgeplakt. Ze zitten goed vast, maar dit had wat mij betreft wat mooier gekund door ze bijvoorbeeld onder de laklaag te plaatsen.

Als ik de helm voor het eerst opzet moet ik even wennen aan het verstelsysteem. Als je de helm vastdraait draai je voel je geen klikjes, zoals ik gewend ben. Als ik het systeem losser draait zijn deze stapjes of klikjes er wel. Voor mijn gevoel draai ik de helm al snel te vast, om ‘m daarna weer wat losser te zetten al is dit ook een kwestie van wennen. De riempjes van de helm zijn heel flexibel, en ik stel ze dan ook gemakkelijk goed af. Bijna te makkelijk, want als ik de helm aan één van de riempjes pak verschuift het riempje al. De helm past goed om mijn hoofd en de padding voelt prettig en comfortabel aan.

Helm op, en gaan

Het grappige met een aero helm is altijd dat als je een blik in de spiegel werpt voordat je vertrekt je er snel uitziet, of je dat nu bent of niet. Goed voor het moraal en die gratis snelheid is toch mooi meegenomen. De padding is dikker dan bij veel andere helmen, en dat voelt comfortabel aan. Deze is overigens ook verwijderbaar, zodat je ‘m zo nu en dan eens kunt wassen. Handig, want qua hygiëne is het zeker aan te raden en de padding blijft ook beter zweet opnemen.

Eenmaal op de fiets merk ik dat er veel rijwind de helm binnenkomt via de ventilatiegaten, en dat voelt lekker fris. Ik heb nooit een moment gehad waarop ik het te warm kreeg met de helm op. Nu heb ik de helm niet midden in de zomer getest, maar we hebben al wel een paar lekker warme dagen gehad waar ik met deze helm heb gereden. Wel merk ik dat mijn hoofd bij stilstaan soms wat warm kan zijn, maar als je in beweging bent kan de wind er lekker door om te ventileren.

Ik merk dat de helm goed blijft zitten, en dat het verstelsysteem ook tijdens het fietsen eenvoudig te bedienen is. De helm sluit rondom goed aan om mijn hoofd, zodat hij ook stevig blijft zitten. Ondanks dat er maar een paar gaten in de helm zitten blijven mijn fietsbrillen goed zitten als ik de brilpoten in de ventilatiegaten steek. De padding aan de voorkant zit mooi om mijn voorhoofd, waardoor zweet wordt tegengehouden en niet in mijn ogen komt.

Specificaties

Julbo Sprint fietshelm
Kleur: Zwart/wit
Maten: M (54-58 cm) en L (58-62 cm)
Gewicht: 264 gram (zelf gewogen in maat M)
Prijs: € 149,90 (€ 159,90 in Groupama-FDJ kleuren)

Conclusie

De prijs-kwaliteitverhouding van deze helm is top, zeker als je hem vergelijkt met de aerohelmen van concurrereten. € 149,90 voor een aerohelm, die er goed uitziet én comfortabel op je hoofd zit is een scherpe prijs. Als ik dan kritisch ben zou ik het wel leuk vinden als de helm er in meer kleuren komt, want nu heb je naast de kleur zwart alleen de keuze uit de blauwe kleur van Groupama-FDJ. Persoonlijk zou ik wit bijvoorbeeld een mooie toevoeging vinden. Maar ik raad je de Julbo Sprint absoluut aan als je op zoek bent naar een betaalbare aero helm.

Meer info via Julbo.

Tags: