Gemaakt in Italië met een lens van Zeiss. Dat zijn de brillen van Koo, die je trouwens komend seizoen weer in de WorldTour gaat zien, maar we mogen nog niet zeggen bij welk team. En voor deze review fiets ik al maanden rond met een Koo Demos. Een full-frame fietsbril in de kleur mat groen met een oranje gekleurde spiegellens. De kleuren combinatie ziet er al erg goed uit, dus ik was dan ook blij dat ik hem mocht testen.

Toch een echte full frame

Naast fietsbrillen maken ze bij Koo in Italië ook brillen voor het hardlopen en goggles voor de MTB of voor het skiën. In de collectie brillen zitten een aantal frameless brillen maar ook deze Demos die wel een volledig frame heeft. Al lijkt deze Demos een half frame te zijn omdat de lens aan de onderkant geen frame lijkt te hebben. Achter de lens loopt het frame wel door en aan de binnenkant kan je dan ook goed zien dat het een fullframe bril is.

Sommigen vinden het juist fijn om geen rand in je gezichtsveld te hebben. Anderen, zoals ik, geef de voorkeur aan een full frame bril omdat ik de uitstraling net even stoerder vind. Ik heb dan ook geen last van de rand in m’n gezichtsveld tijdens het fietsen. Leuk detail aan het logo van Koo zijn de twee o’s die je wellicht herkent wanneer je bij de opticien een oogtest moet doen. Je moet dan zeggen aan welke kant de opening zit. Gewoon een leuk detail!

Zeiss lenzen in 3 categorieën

Deze Koo Demos kan je in allerlei kleuren krijgen en ook met verschillende lensen. De categorie van de lens geeft aan hoeveel licht hij doorlaat. Deze oranje spiegellens zit in categorie 2 wat een mooie middenmoot is. Categorie 1 laat nog meer licht door en is voor de wat donkere dagen en categorie 3 is echt voor de dagen met felle zon. Mijn lens zit er dus tussenin en is voor zowel zonnige als iets meer bewolktere dagen. Persoonlijk hou ik daar wel van, want tijdens een ritje rij ik vaak deels in de zon, dan weer onder de bomen en dan weer met bewolkt weer. Dus dan zit je met een categorie 2 lens prima. Er is trouwens ook nog een versie met een fotochromatische (meekleurende) lens.

De lenzen komen bij Zeiss vandaan en daar zijn ze erg goed in het maken van lenzen. Deze lens geeft een erg goed beeld. Soms heb je een beetje vervorming door de kromming van lenzen, maar bij deze lens is daar geen sprake van. Heerlijke lens en ook niet onbelangrijk, een heerlijke kleur. De wereld wordt tijdens bewolkte dagen iets zonniger. Niet overdreven maar net even beter. Ook met de contrast zit het erg goed. Ze hebben een anti-reflectie laag over over de lens gedaan om reflectie te verminderen. Helemaal 100% geen reflectie lukt niet, want in de zon kan je als je je best doet iets van reflectie in de lens zien. Dat is iets waar brillen nagenoeg allemaal wel eens last van hebben, afhankelijk van de omgeving en hoe je hoofd houd. Overall is dit een van de betere lenzen die ik voorbij heb zien komen.

Genoeg stelmogelijkheden en solide

De lens houdt zich ook erg goed. Geen krassen tot zover. De lens heeft meerdere openingen voor ventilatie, twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant. Deze werken echt goed om je lens niet te laten beslaan en geven wat verkoeling. Ik vind het altijd een rare feature omdat de wind ook om het frame kan waaien. Maar als ik de ventilatiegaatjes afplak merk je duidelijk verschil. Top dus!

Het frame is van hard kunststof en dat is fijn. En ook hier nog geen krasje te zien op het frame, ondanks dat ik hem telkens opberg in een dun zakje waar ik liever een hardcase had gezien om hem goed op te kunnen bergen. De pootjes van de bril hebben rubber aan de uiteinden waardoor hij goed blijft zitten op je hoofd. Door de lichte ronding van de pootjes vormt hij goed om je hoofd en de uiteinden hebben iets van flex. Daardoor drukken de pootjes niet te hard tegen je hoofd, maar klemmen ze wel. Precies goed is mijn ervaring.

De fietsbril heeft twee verschillende neusstukken. Eentje die bestaat uit een rubber gedeelte. En dan is er nog eentje die bestaat uit twee losse rubberen delen. Hierbij mist dan als het ware het neusbrug gedeelte. De breedte van de neusstukken kan je in twee standen zetten afhankelijk van welke maat je fijner vindt passen. Ik merk dat de bril met de losse rubberen delen bij mij tegen m’n voorhoofd komt. De bril zit namelijk ietsje hoger dan bij andere brillen die ik heb. Fijn juist omdat je als fietser vaak wat dieper zit en dan toch door het bovenste deel van de lens kijkt. Als ik de losse neusstukken vervang voor het rubberen neusstuk uit één geheel zit hij helemaal goed op m’n neus. Dus kleine kans dat je niet de optimale fit kan vinden met de verschillende neusstukken.

Gewicht en prijzen

Dan kort wat data over de bril en dat is dat deze Koo Demos 33 gram weegt. Dat is voor een full frame fietsbril helemaal prima. Wil je echt iets lichters op je hoofd, dan kom je uit bij bijvoorbeeld de Koo Supernova frameless fietsbril met een gewicht van 22 gram. De prijs van de Demos is afhankelijk van welke lensoptie je kiest. Hij varieert van € 150,- tot € 210,-. Bij die laatste krijg je dan een fotochromatische lens. Onze versie kost € 180,-. En voor een high-end fietsbril zit je dan best goed. De meeste concurrenten zitten vaak net iets hoger. Voor de brildragende wielrenner is het nog handig te melden dat de Optical Clip van Koo (daar waar je je glazen op sterkte in laat zetten) ook op deze Demos fietsbril past.

Conclusie

Dat ze bij Koo weten hoe ze een fijne fietsbril moeten maken wisten we al. Toch is het fijn als bij zo’n test als deze verwachtingen worden waargemaakt. Als eerste moet een bril functioneel goed zijn. Deze zit perfect door de verschillende stelmogelijkheden. De lens is echt high-end en dat merk je aan het contrast en de helderheid. Ze doen het niet te overdreven maar precies goed. De kleur is helemaal afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Ik hou van een “vrolijke” lens zoals deze, eentje waarbij de wereld net iets zonniger lijkt. Zeiss is toch wel erg goed met lenzen moet ik zeggen.

De categorie 2 is een lekkere allround lens die voor mij tijdens zonnige dagen genoeg zonlicht filtert, maar ook tijdens de wat donker grauwe dagen genoeg licht doorlaat. Daarnaast vind ik het gewoon een mooie bril want zeg nou eerlijk, een bril moet toch ook goed staan. Een harde opbergbox zou nog een mooie extra zijn, maar dat is zeker geen showstopper bij deze Koo. Erg fijne high-end fietsbril, ik kan niet anders zeggen.

Meer info via Koo of via de verdeler van Koo