Een custom setje fietskleding voor het team van Racefietsblog, hoe leuk is dat! Samen met Giordana was het doel om team Racefietsblog er weer gesoigneerd en herkenbaar bij te laten fietsen. En dat is gelukt, want sinds een tijdje hebben we allemaal een prachtig custom setje waaraan je ons kan herkennen. Nu we er een tijdje in fietsen hebben we ook een mening over de set. In dit artikel een review van deze custom Giordana fietskleding, die met de hand in Italië gemaakt is.

Het proces van custom kleding

Zoals Björn in een eerder artikel over onze custom Racefietsblog fietskleding van Giordana al schreef, is het proces van het bestellen van custom kleding er één met veel keuzes. Allereerst maak je de keuze voor een type outfit, en dat kan bij Giordana van een aero race outfit tot een relaxte gravel outfit of zelfs kinderkleding. Als je het type outfit hebt gekozen, komt misschien wel het belangrijkste onderdeel: het design. Zowel Giordana, als verdeler in de Benelux Carbonbike, kan je daar waar nodig bij helpen. Bestellen kan al vanaf vijf setjes, dus in die zin kun je het al met je clubje fietsmaten doen als je dat leuk vindt.

Onze kleding: Scatto Pro lijn met herkenbare kleuren en logo’s

Voor het outfit van Racefietsblog kozen we voor de Scatto Pro lijn. Deze lijn zit onder de aero toplijn en is volgens Giordana de perfecte mix tussen een aerodynamische fit en de juiste stoffen voor een stukje comfort. Het shirt is voorzien van een klein kraagje, een fijne dikkere YKK rits over de volledige lengte en drie zakken op de achterkant. Op één van de zakken zit ook nog een extra opbergvakje met rits, waardoor je eigenlijk vier zakken hebt.

De fietsbroek is ook uit de Scatto Pro lijn van Giordana. Aan de achterzijde is het één bretel, die tussen je schouderbladen door loopt. Net onder je nek splitst deze bretel zich in tweeën, om zo over de voorkant weer naar de broek te gaan. De fietsbroek heeft een knaloranje Cirro zeem. Aan de onderkant is de broek voorzien van grippers, die ervoor moeten zorgen dat de broek op zijn plek blijft tijdens het fietsen.

Het design past goed bij de huisstijl van Racefietsblog, vinden we zelf. De basis voor zowel de fietsbroek als het fietsshirt is donkerblauw, met lichtblauw en oranje als accentkleuren. De kleur oranje zie je op de kraag, linkermouw en de onderste rand van de linker broekspijp. De lichtblauwe kleur is gebruikt voor de achterzakken. Verder staat het logo van Giordana op de kleding, net als de naam en het logo van Racefietsblog. Een clean en herkenbaar design, waar we met z’n allen erg blij mee zijn. En onderhand hebben we de set al vele keren uit de wasmachine gehaald en de kleuren maar ook de naden blijven allemaal netjes.

Eerste indruk: comfortabel setje

Als ik het setje voor het eerst aantrek voelt dat comfortabel aan. Zowel het shirt als de broek zijn gemaakt van een combinatie van polyester en elastaan. De Cirro zeem is redelijk dik en voelt erg comfortabel. Giordana heeft trouwens ook nog een dunnere zeem mocht je dat fijner vinden, maar die zit in de top-lijn qua kleding. De mouwtjes hebben een race fit, en die zitten dus strak om mijn armen. De rest van het fietsshirt zit wat losser, precies zoals Giordana de Scatto Pro lijn omschrijft. Wat verder opvalt is dat de bretels lekker elastisch zijn, en dat de zakken van het shirt rug lekker groot zijn. De voorkant van de broek komt tot net onder mijn navel en is ook elastisch, en mede daardoor zit de broek heel aangenaam.

De fiets op

Op de fiets merk ik dat de zeem prettig en zacht aanvoelt. Hij is relatief dik en groot, en loopt ver door richting de voorkant van de fietsbroek als ik dat vergelijk met andere fietsbroeken. Hierdoor neemt hij ook op een grotere oppervlakte zweet op. Door de grootte bedekt de zeem altijd het hele zadel. Mijn eerste gedachte was dat door de dikke zeem je controle en gevoel met het zadel een stuk minder wordt. Maar dat is zeker niet het geval. Je hebt nog steeds prima gevoel van controle op je zadel.

De grippers houden de broek tijdens het fietsen op zijn plek en de bretels zijn zo elastisch dat ze niet vervelend aanvoelen of aan je schouders trekken. Dat ze goed blijven zitten komt ook doordat aan de achterkant ze aan een stuk best hoog doorlopen. De broekspijpen komen tot een paar centimeter boven mijn knie en is niet overdreven lang.

Comfortabel is key

De stof van het shirt voelt ook vrij dik aan, maar in de praktijk merk ik daar weinig van, ook niet op de warmere dagen die we zo heel af en toe krijgen. Met name de voorkant van het shirt ademt goed. Het shirt blijft goed zitten en de fit blijft ook goed zitten als ik het shirt een stukje open rits. Dit shirt heeft niet de superstrakke aero racefit maar alles is net even relaxter. Ik wil niet steeds het woord comfortabel gebruiken maar dat is wel een woord dat bij deze kledingset steeds voorbij komt.

Net als de broek is ook de achterkant van het shirt voorzien van een gripper om de boel op zijn plek te houden. De zakken zijn goed bereikbaar, en ik ben altijd blij als een shirt een zakje met een rits heeft. Handig voor bijvoorbeeld je huissleutel. De zakken zijn vrij groot, en met name bij lange dagen op de fiets is extra opbergruimte altijd fijn. Die grootte zit ‘m vooral in de diepte van de zakken.

In eerste instantie dacht ik dat het om naadloze mouwtjes ging, maar ik kom erachter dat er aan de achterkant van de mouwtjes toch een stiksel is gebruikt. Maar dus wel op z’n manier dat het nauwelijks merkbaar is. Aan het uiteinde van de mouwtjes is geen stiksel gebruikt. Met name de zijkanten van het shirt zijn behoorlijk elastisch, en de voor- en achterkant zijn wat dunner en laten wat meer lucht door.

Conclusie

Wat mij vooral verbaasd heeft is dat een custom fietskleding setje van Giordana best toegankelijk is. Want hoe gaaf is het dat custom kleding ook in kleine oplages mogelijk is! Want eerlijk is eerlijk, het voelt toch wel speciaal om in een outfit rond te rijden dat je zelf ontworpen hebt. Dat maakt het toch wat specialer, en alleen daarom al ben ik enthousiast. Maar ik ben ook goed te spreken over de kwaliteit. Het setje heeft een comfortabele fit in combinatie met een prettige zeem en goede kwaliteit stoffen. Dit uit zich bijvoorbeeld in het ademend vermogen. Ook de afwerking is bij Giordana elke keer als er hier een setje voorbij komt. Een mooi setje, en hopelijk zien we vaker en vaker custom kleding op de weg. Zeg je, nou ik wil liever de echte wedstrijdkleding van Giordana, dan kan je daar ook een custom versie van laten maken.

Meer info via Giordana Custom of verdeler Carbonbike.