Rapha onderscheidt zich al vanaf haar begin met wielerkleding die eerder past in een chique boutique dan in een rekje van de lokale sportwinkel. De stijl en kwaliteit komen ook met een prijs en mede daardoor is het niet voor iedereen bereikbaar en wordt het merk door sommigen zelfs verguisd. De Core collectie brengt hier misschien verandering in.

Rapha wil met de Core collectie een grotere groep en ook beginnende fietsers aanspreken. Verwacht niet meteen bodemprijzen of een heel andere stijl. Het past allemaal nog steeds erg goed in de lijn met bestaande kleding, het is alleen allemaal iets eenvoudiger. Op alle fronten eigenlijk. Te beginnen met de kleuren. De broek is er alleen in klassiek zwart, altijd goed. Ok, je kan nog kiezen voor witte bretels, maar de pijpen blijven zwart, zowel bij de heren als de dames. De jersey is er echter in 7 verschillende kleuren. En hoewel je er met high-viz roze er behoorlijk uitspringt is de rest bescheiden te noemen. Alle jersey hebben een effen kleur en geen enkel detail of logo of wat dan ook dat opvalt door een contrasterende kleur. Ingetogen kan je het ook noemen.

Rapha heeft de kosten laag proberen te houden. Niet zozeer door mindere materialen te gebruiken of de kwaliteit naar beneden te schroeven, maar door slimmer om te gaan met materialen alsook het productieproces. Een voorbeeld dat Rapha zelf ook aanhaalt is het hergebruik van het grippermateriaal in de jersey en broek. Bij de duurdere jerseys en broeken zouden hier specifiek per producten hebben gekeken wat het beste is, maar voor de Core collectie volstaat dit ook.

Core Jersey
De jersey geeft het Core principe misschien wel het beste weer. We kregen hem in Navy opgestuurd. Een vrij neutrale kleur, met blauw sla je plank niet snel mis, veilig saai is misschien ook wel een passende term. De stof bestaat voor 100% uit polyester. Het voelt lekker zacht en niet als een shirt waarop bezuinigd is om het goedkoper te maken. Het heeft een rits over de hele lengte, drie zakken op de rug en een extra vakje met rits voor geld of sleutels bijvoorbeeld. De boord en de randen van de mouwen hebben een zacht materiaal om irritatie te voorkomen. Aan de binnenkant van de rand onder de zakken zit gripper materiaal zodat het goed op zijn plaats blijft zitten. De pasvorm kan je slim-fit noemen. Het volgt goed de lijnen van je bovenlichaam, zonder ergens strak te zitten of erg los. Het zit simpelweg erg prettig.

Core Bib shorts
Niets zo belangrijk als het comfort van je broek, en dan met name de zeem. Zeker voor de wielertoerist die graag wat langer onderweg is. Voor een rondje van een uur heb je niet persé een supercomfy zeem nodig, maar ga je twee uur of langer op pad dan is comfort belangrijk om het leuk te houden. Over het algemeen kan je bij veel merken de broeken schalen in prijsklasse aan de hand van de kwaliteit van de zeem. Maar dat is dan weer niet het geval bij deze Core Bib Shorts. Rapha heeft namelijk op alle fronten de kleding goedkoper proberen te maken, maar niet door een goedkopere en daardoor kwalitatief mindere zeem te gebruiken. Het is dezelfde zeem als die in hun veelal geprezen Classic Bibs Shorts wordt gebruikt, die zo’n 70 euro duurder zijn. Je gaat je bijna afvragen waarom je überhaupt nog voor een van hun duurdere broeken moet gaan. De Core heeft minder verschillende materialen en minder panelen. De pasvorm is bij die andere broeken nog wat specifieker, zoals de Pro Team broeken (prijsverschil van 100 euro) die specifiek voor wedstrijden en daarbij gepaarde zithouding zijn gemaakt. Maar als je geen extreme eisen stelt en je een broek met een goede zeem zoekt, zit je met deze broek meer dan goed. De pijpen blijven door de brede gripper ook goed op zijn plaats. De gripper werkt hier eigenlijk zo goed dat je bij het aantrekken van de broek even moeite moet doen om je been er doorheen te wurmen.

Details
Rapha Core Jersey
Getest in maat L, kleur Navy. Verkrijgbaar in XS t/m XXL in kleuren wit, rood, lichtblauw, donkergrijs, zwart en high-viz roze.
EUR 100,-

Rapha Core Bib Shorts
Getest in maat, verkrijgbaar in XS t/m XXL
EUR 125,-

Plus
– Eenvoudig, maar stijvol en nog steeds hoge kwaliteit
– Zeer fijne zeem
– Goede pasvorm, slim-fit maar niet superstrak

Min
– Niet kunnen ontdekken

Conclusie
Rapha nu ook voor de massa? Nee, dat niet, want met 225 euro voor een set zit je hoog in het midden-, zo niet al ergens in het topsegment wat betreft prijsklasse. Maar met deze Core collectie heeft Rapha zijn kleding wel toegankelijker gemaakt voor een grotere groep wielrenners dan ze eerder deden. Bescheiden effen kleuren en een klassieke zwarte broek. Je zou verwachten dat er daarom ook wel ingeboet zou zijn op comfort en kwaliteit, maar we hebben daarin raar genoeg geen minpunten kunnen ontdekken. Zowel shirt als broek zitten erg comfortabel en, misschien wel het belangrijkste van je fietsoutfit, de zeem is van dezelfde kwaliteit als hun topbroeken. En daar wordt bij andere merken vaak juist op bezuinigd. Het zit misschien allemaal niet zo strak als Rapha’s duurdere lijnen en het is wat soberder en eenvoudiger, maar dit is wel kleding die lekker zit, kwalitatief hoogwaardig is en waar je nog vaak plezier van kan hebben op je fiets.

Core collectie op rapha.cc of in de winkel

Rapha-Core-002-bibshort Rapha-Core-003-bibshort Rapha-Core-004-bibshort Rapha-Core-007-jersey Rapha-Core-006-jersey Rapha-Core-008-jersey Rapha-Core-005-jerseyRapha-Core-09 Rapha-Core-10