Het testen van het No Rain Hot Pack van Sportful was nog geen eenvoudige klus. Het jasje deed zijn naam lang eer aan, want telkens als ik op pad ging met het jasje was er ‘No Rain’. Maar gelukkig is de herfst eindelijk daar en vallen er naast bladeren en eikels ook weer regendruppels!

Het Hot Pack van Sportful gaat al behoorlijk wat jaren mee en deze uitvoering is al de zesde generatie. Een aantal jaren geleden legden we de vierde en vijfde generatie Hot pack al eens naast elkaar en nu is het tijd om de nieuwste ‘No Rain’ uitvoering aan een de tand te voelen. Het verschil tussen de No Rain en de reguliere Hot Packs kan je al grotendeels opmaken uit de naam. De No Rain biedt een betere bescherming tegen de regen.

Hotpack No Rain

De verschillen van het No Rain Hot pack ten opzichte van het reguliere Hot pack wordt goed duidelijk als je beide in de handen hebt. Het Hot pack is een windjasje met een waterafstotende stof. De No Rain uitvoering is wat dikker en voelt ook iets zwaarder. Dit klopt ook want de weegschaal geeft 126 gram aan en daarmee is hij zo’n 35 gram zwaarder. De stof bestaat uit twee lagen waarbij de buitenste laag een waterafstotende werking heeft. Met name aan de binnenkant zie je het No Rain principe goed terug. De rits en naden zijn geseald en je ziet heel duidelijk dat deze stof anders is dan de buitenkant.

De pasvorm is behoorlijk gewijzigd. Het jasje sluit beter aan, doordat er op slimme plekken gebruik is gemaakt van elastische stof. Hiervan zijn de zijpanelen en de binnenkant van de mouwen gemaakt. Ook op de schouders zit deze elastische stof net als de manchetten die van dit materiaal zijn gemaakt. Door deze pasvorm moet het jasje minder de neiging te hebben om door (rij)wind bol te gaan staan als een parachute, zoals Björn dat al heeft ervaren bij de Hot pack 5

Een aantal succesvolle eigenschappen zijn bij deze Hot pack onveranderd. Achter de rits zit een extra stoffen rand, zodat de rits ook winddicht is. Het jasje is heel compact op te vouwen in het kleine zakje dat op de rug zit. Hierdoor is het niet veel groter dan een vuist en past het met gemak in je een van de achterzakken van je fietsshirt. Het logo op de borst en op de rug is reflecterend voor een betere zichtbaarheid. Genoeg over de theorie.

Eerst maar eens testen bij droog weer

Het heeft lang geduurd voor het begon te regenen, maar ook zonder regen heb ik de Hot Pack kunnen gebruiken. Ik heb hem gebruikt in de vorm van een windjack want dat is ook zijn beste eigenschap volgens de website van Sportful. Makkelijk om mee te nemen in je achterzak en ideaal tijdens de afdaling. Het Hot Pack No Rain is zoals gezegd wat minder licht en ietje dikker dan zijn voorganger en is daardoor ook iets minder klein als deze in het zakje is ‘gevouwen’. Dit zakje zit nu ‘vast’ op het rugpaneel en is niet meer vast met een elastiekje zoals bij de vorige generaties. Ondanks dat hij iets dikker is, past hij nog makkelijk in een achterzakje van je shirt.

Wat al snel opvalt tijdens het dalen met hogere snelheden is dat deze uitvoering veel minder bol gaat staan en minder wappert in de wind. De manchetten rondom de pols zijn strak, maar comfortabel. Ik moet eventjes wat moeite doen om deze over mijn (sport) horloge te doen, maar het sluit mooi aan. En dit geldt ook voor de pasvorm van de jas. Door het gebruik van de elastische panelen, aan de zijkant bij de mouwen en de manchetten, sluit hij beter aan dan zijn voorgangers. Zeker bij een lange afdaling is het prettig dat je niet meer 20 kilometer lang naar een klapperend jasje hoeft te luisteren. Maar nog prettiger is dat jasje zelf minder wind vangt waardoor je relaxter kan dalen.

Kom maar op met de regen

Gek genoeg vind ik het niet zo erg als het onderweg gaat regenen, maar vertrekken in de regen is toch wel een extra drempel. Het Hot Pack No Rain is ook bedoeld voor het eerste. Makkelijk mee te nemen en goed tegen de eerste druppels onderweg. Het is geen regenjas waarmee je uren in de regen gaat fietsen maar een eerste bescherming als het onderweg gaat regenen. Zoals gezegd is de pasvorm goed, en het jasje sluit mooi aan bij de pols en hals zodat er geen regen naar binnen komt. De gesealde naden werken prima, want er komt geen regen door. De achterkant had wat mij betreft iets langer gemogen, want het opspattende water zorgt vrij snel voor een nat achterwerk. Maar als het regent is het niet verkeerd om met een spatbordje te rijden om dat laatste te voorkomen.

Hier nog wat informatie om toch een indruk te geven hoeveel bescherming hij geeft, mocht het flink gaan regenen. Na zo’n 40 minuten in constante harde regen fietsen, merk ik dat de manchetten en schouders aan de binnenkant iets vochtig beginnen te worden. Maar zoals eerder gezegd, het is ook geen regenjas.

Specificaties

Sportful Hot Pack No Rain
Gewicht: 126 gram (zelf gewogen)
Maat: Getest in maat M
Verkrijgbaar in maten: S t/m XXXL
Prijs: € 150,-
Meer info via Sportful Benelux

Conclusie

Net als zijn voorgangers is ook deze Hot Pack een ideaal jasje om mee te nemen onderweg. Klein, compact, licht en een goede bescherming tegen een regenbui. Door de nieuwe pasvorm zit hij lekker, sluit hij goed aan en dat voorkomt dat je met een parachute rijdt. Het ‘No Rain’ membraan maakt het jasje een fractie zwaarder dan de gewone Hot Pack, maar biedt ook een langere bescherming tegen de regen.

Je blijft langer droog, maar het is geen regenjas waarmee je uren in de regen gaat rijden. Naast de protectie tegen regen vind ik het ook een perfect jasje om te gebruiken tijdens lange afdalingen in de Alpen of Dolomieten. En, mocht er een bui vallen, heb je ook direct bescherming tegen de regen.