Het schoenenmerk Venerate is misschien niet het bekendste merk, maar toch timmert het al meer dan dertig jaar aan de weg met high-end raceschoenen. Venerate zit in het hoge segment en maakt echt mooie schoenen, en toch zien we ze niet zo vaak op de Nederlandse fietspaden voorbij komen. Aan ons de schone taak om het van origine Duitse merk eens uitgebreid in de praktijk te testen.

Klein maar fijn assortiment

Venerate heeft een klein assortiment. Naast de Road 2.0 die wij hebben ontvangen zien we dezelfde schoen nog in het volledig zwart. Ook zien we de voorganger van de Road 2.0, dat is de Road One. Die schoen is er in drie kleuren: wit gecombineerd met een zilverkleur, zwart gecombineerd met een goudkleur en een uitvoering met alle kleuren van de regenboog. En als laatste model is er nog de Road Classic, een wit model met veters. Een klein maar fijn assortiment in het hoge segment, met prijzen die variëren van € 319,99 tot en met € 359,99.

De Venerate Road 2.0

Wij mogen dus de Venerate Road 2.0 onder handen nemen, in de kleur wit. De bovenkant van de schoen is gemaakt van synthetisch leer en op de zijkant staat de merknaam Venerate en het bijbehorende logo in het donkergrijs. Ook op de hiel van de schoen staat het logo van Venerate. De twee Atop-sluitingen hebben aluminium zijkanten en een carbon bovenkant, met daarop in het klein de merknaam Atop. De kevlar draadjes die vanuit de sluitingen over de bovenkant van de schoen lopen zijn zwart. Ook de binnenkant van de schoen is zwart, net als de rubberen voorkant van de schoen. De zool is volledig vervaardigd uit Japans carbon.

Op de gladde bovenkant van de schoenen zien we een heleboel piepkleine gaatjes, die bedoeld zijn voor ventilatie. Die gladde bovenkant zorgt er ook voor dat de schoenen gemakkelijk schoon te houden zijn. De zool is dus volledig van carbon, en aan de achterkant loopt deze door tot halverwege de hak. Op twee plekken zien we een ventilatiegat in de zool. Op de onderkant van de hak is een rubberen profiel, zodat je de carbon zool niet beschadigt als je loopt. De schoenen kan je verwarmen in de oven, om ze vervolgens bij het aantrekken naar je voet te laten vormen. Hierdoor krijg je een custom fit schoen gevormd naar je voet.

De Venerate Road 2.0 is er in 9 maten, van 39 tot en met 47. De schoenen zijn geschikt voor elk type schoenplaatje met een driepunts-montage. In maat 45 stopt de weegschaal op 277 gram per stuk, en volgens Venerate weegt de schoen in maat 42 229 gram.

Toen ik de schoenen voor het eerst uit de doos haalde moest ik even aan de Nimbl Ultimate fietsschoenen denken, die we eerder al eens getest hebben. Qua uiterlijk hebben deze schoenen best iets van elkaar weg. Wat mij verder opvalt is de soepele bovenkant van de schoen. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt op de fiets, zeker in combinatie met de stijve carbon zool.

Custom fit met behulp van de oven

Voordat ik de fietsschoenen ga gebruiken ga ik ze dus naar mijn voet laten vormen met behulp van de oven. Als ik de schoenen voor het eerst aantrek merk ik dat de fit al redelijk goed is, maar dat ik op mijn linkervoet druk voel aan de buitenkant. Dat voelt niet zo prettig, maar als het goed is kunnen we dat dus eenvoudig verhelpen.

En dat custom fitten werkt als volgt. Je plaatst de schoenen (zonder schoenplaatjes) voor 12 minuten in een voorverwarmde oven op 80 graden Celsius. Vervolgens stap je met fietssokken aan in de schoenen en trek je de schoenen aan met de Atop-sluitingen. Dan plaats je je knieën boven je tenen en blijf je een paar minuten stil staan om de warme zool te laten vormen naar je voet. En dan ben je alweer klaar! Uiteindelijk heb ik dit proces twee keer gedaan. De eerste keer was voor mijn eerste rit, en de twee keer was na een aantal ritten. De schoenen voelden qua fit nog niet helemaal perfect aan en na een tweede keer oven en wat meer druk uitoefenen op de specifieke pijnpunten zaten de schoenen perfect.

De fiets op: stijve onderkant en comfortabele bovenkant

En nu is het dan eindelijk tijd om te gaan racen. Ik trek een setje hoge, witte fietssokken aan en trek vervolgens de schoenen aan. Dat gaat gemakkelijk, want in de open stand geven de Atop-sluitingen je veel ruimte om in de schoen te stappen. Het aandraaien gebeurd in hele precieze, kleine stapjes en is goed te vergelijken met de bekendere BOA-sluitingen. Door de rubberen hak is lopen goed te doen en je hoeft in ieder geval niet bang te zijn om de carbon zool te beschadigen. De elastische band aan de binnenkant houdt de tong van de schoen op z’n plek.

Als ik wegfiets merk ik direct dat de zool van de schoen heel erg stijf is, en dat gevoel heb ik na tientallen keren fietsen met deze schoenen nog steeds. Door de stijfheid van de zool is de krachtoverbrenging op de pedalen heel goed. Elke krachtinspanning die je levert wordt door de schoenen doorgezet als pure energie om de fiets vooruit te krijgen.

In tegenstelling tot de stijve onderkant is de bovenkant van de schoen dan weer heel flexibel. Dat merk je al tijdens het aantrekken, maar ook op de fiets merk je dat de bovenkant zich prettig om je voet vormt. Bij mijn tenen heb ik genoeg bewegingsvrijheid, terwijl de rest van mijn voet stevig in de schoen zit. De Atop-sluitingen zorgen voor een goede balans tussen een stevig vastzittende schoen en genoeg bewegingsvrijheid voor je voet. Die combi van een stijve zool en een flexibele bovenkant voelt erg goed aan.

Op warme dagen koelen de schoenen goed, en last van overhitte voeten heb ik gelukkig niet gehad. Van mijn omgeving krijg ik veel complimenten over de schoenen, maar ik merk ook dat het merk relatief onbekend is. Persoonlijk vind ik dat altijd wel leuk, want als iedereen dezelfde fietsschoenen zou dragen wordt het wel heel saai.

Specificaties

Venerate Road 2.0
Prijs: € 349,99
Kleur: wit met zwarte details. Ook verkrijgbaar in volledig zwart
Maten: 39-47 (hele maten)
Gewicht: 277 gram per stuk in maat 45 (zelf gewogen, 229 gram in maat 42 aldus Venerate)

Conclusie

Uiteindelijk heb ik de schoenen twee keer in de oven gedaan om de perfecte pasvorm te bereiken. En dat was het waard, want inmiddels ben ik groot fan van de schoenen. Ze zitten mij als gegoten, en in combinatie met een paar witte sokken fiets ik er gesoigneerd bij. De carbon zool en de carbon Atop-sluitingen geven de schoenen een exclusieve uitstraling. En om de looks draait het allemaal om toch?

Maar nee, er is natuurlijk meer dan alleen looks. De zool van de schoenen is heel stijf, en dat vertaalt zich in een goede krachtoverbrenging op de fiets. Het Atop-sluitsysteem werkt zoals je mag verwachten, en de schoenen zijn eenvoudig schoon te houden. De flexibele bovenkant maakt het een lekker comfortabele schoen. In vergelijking met topmodellen van andere merken zijn de Venerate Road 2.0 fietsschoenen net iets zwaarder, maar qua prijs zijn ze dan ook weer iets goedkoper.

Meer info via Venerate.