Het kan zijn dat je deze brillen al eens eerder hebt gezien. Ze werden afgelopen winter al gebruikt door een aantal veldrijders waaronder Eli Iserbyt. Voor de S-Phyre bril is deze nieuwe generatie fietsbril een vervanger van zijn voorganger. Bij de Aerolite is dit niet het geval, want zijn voorganger blijft in het Shimano assortiment, waardoor het een uitbreiding is.

Aerolite met Ridescape HC of Photochromatic lens

De nieuwe Aerolite is de meest opvallende bril in de collectie van Shimano. Waar de eerste generatie bestaat uit een lens met twee pootjes, heeft deze nieuwe Aerolite een montuur dat helemaal onder de lens langs loopt. Zeker in het wit, rood of blauw valt dit goed op. Ondanks dat weegt deze bril volgens Shimano slechts 26 gram. Aan de binnenkant van de pootjes is rubber geplaatst zodat de bril goed op z’n plek blijft zitten. Met het verstelbare neusstuk kan je de bril wat verder van je neus (of juist dichterbij) zetten. Het montuur is geschikt voor een RX-clip zodat je een extra lens op sterkte kan bevestigen. De Aerolite bril is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren.

De Aerolite komt met een verwisselbare Ridescape HC lens. Deze lens heeft een hydrofobe coating zodat waterdruppels er makkelijk afglijden. Ook is er een krasvaste laag op aangebracht, om je lens netjes te houden en het zicht helder. Deze HC lens is een zogeheten hoogcontrast lens en is volgens Shimano ideaal voor overdag en in het bos. Ideaal voor gravel, en dus ook al bewezen bij het veldrijden. De bril is ook verkrijgbaar met een meekleurende photocromatic lens en dan komt de prijs op € 94,95. De standaard uitvoering met de Ridescape HC lens kost € 64,95.

S-Phyre bril met magnetische lens

Een aantal jaar geleden hebben we zijn voorloper, de S-Phyre SPHX1 al getest, en daar waren we erg over te spreken. Deze nieuwe bril heeft een aerodynamisch ontwerp en een minimaal montuur voor optimaal zicht. Het montuur heeft net als de Aerolite bril rubber bij de pootjes zodat het goed blijft zitten. De neusvleugel zit direct op de lens, en deze kan je omdraaien mocht deze pasvorm beter bij jou passen.

De lens van de bril is te wisselen en daarvoor hebben ze een nieuwe techniek bij Shimano. In het montuur en de lens zitten stevige magneetjes waardoor deze heel makkelijk te wisselen zal zijn. Voor deze bril zijn er vier Ridescape lenzen beschikbaar. Daarnaast wordt er altijd een ‘clear’ lens meegeleverd voor donkere omstandigheden. De bril is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. De lenzen van de S-Phyre bril hebben een krasvaste laag die naar eigen zeggen drie keer langer meegaat dan andere lenzen.

Ook is er gekozen voor een Oleofobe coating die vingervlekken moet voorkomen en een waterafstotende werking heeft. De bril met het magnetische lens-systeem weegt volgens Shimano 29,3 gram en zal € 189,95 kosten. Alle kleur en lens combinaties kan je vinden op de website van Shimano.

Via Shimano