De Hollandse Winter komt er nu toch echt aan. Rapha maakt het echter wat aangenamer met hun Winter-collectie waarvan we een aantal items hebben geprobeerd.

Brrrrr, je kan er lang of kort over praten, de temperatuur daalt zienderogen, de straten zijn nat en de wind laat maar al te graag van zich horen. Even je rondje doen wordt opeens een opgave. Maar je wilt wel je kilometers blijven maken om die vorm waar je zo hard voor gewerkt hebt de voorgaande maanden niet kwijt te raken. Rapha heeft een aantal kledingstukken in hun assortiment waarmee je toch je ritjes kan maken, winterproof.

 

WINACTIE: In samenwerking met Rapha geven we een Long Sleeve Country Jersey weg! Waarom je deze graag wilt hebben lees je hieronder, hoe je mee kan doen staat helemaal onderaan het artikel. Succes!

 

Long Sleeve Country Jersey – oranje is niet langer alleen voor het voetbal!
Zoals veel Rapha jerseys is ook deze gemaakt van Sportwool dat grotendeels uit het fijne merinowol bestaat. Het gaat hier om een wat zwaardere variant voor als het wat frisser is. De wind gaat het niet tegenhouden door de open structuur van de wol, maar moet wel vocht afdrijven en je lichaam op temperatuur houden. Ik ben benieuwd hoe dit op de fiets zal zijn want in eerste instantie zie ik mijzelf een dergelijke trui niet snel gebruiken.

Het is echt een trui, dus met een ritsje die tot de borst open kan en niet verder. Lekker lange mouwen die echt tot tegen je hand komen, ook als je in de beugels zit. Verder drie zakken op de rug, een extra vakje met een rits en in één van de vakken een sleufje waar je zo je pomp in schuift. Herkenbaar Rapha wat dat betreft, alsook de details. Zo is er aan de binnenkant een beschrijving van de Amstel Gold Race verwerkt.

Ik heb de trui een paar keer gebruikt bij niet al te onstuimig weer met een temperatuur van ongeveer 15 graden. Als bovenste laag is de trui perfect als het net te koud is voor korte mouwen, maar te warm voor een winterjack. Gecombineerd met een ondershirt was het echt lekker rijden. Doordat de stof het vocht goed afdrijft blijft je lichaam goed op temperatuur en toch niet nat. Hierdoor heb je dus best een groot bereik door het jaar heen wanneer je de trui zou kunnen gebruiken.

Bij een aantal ritten tussen de 5 en 10 graden heb ik de trui als tussenlaag gebruikt met een winddicht jack er overheen. Ook dan bevalt de trui eigenlijk heel goed, niet te dik en toch lekker warm en comfortabel. Als je zakken in je winterjack hebt heb je er dubbel zo veel met de trui. Dat kwam nog best goed van pas bij de lange ritten.

Conclusie
Heerlijke, stijlvolle trui (al is de overdaad aan de kleur oranje in het begin even slikken misschien) die je gedurende meerdere seizoenen kan gebruiken. Bij de niet al te koude dagen als bovenste laag en als tussenlaag als het echt koud is. De zakken op de achterkant bieden ruimte voor veel spullen, ook handig voor onder je winterjack. De trui had wel nét iets langer mogen zijn aan zowel de voor- als achterkant. En als ze dan meteen zorgen dat het daar iets strakker aansluit is het af. Als je de prijs ok vindt zal de trui zeker een vast item in je wieleroutfit worden, maar de prijs blijft stevig. Toch ook een plus is nog dat je heel goed zicht- en herkenbaar bij een toertocht met al dat oranje!

Long Sleeve Country Jersey, getest in maat L, EUR 160,- (in de Sale EUR 120,-)

rapha-country-jersey-nl

 

Country Winter hat – een winter klakske!
Echt zo’n klassieke winter klakske, is het, de Country Winter hat. Klepje, lekker dikke stof en het rood-wit-blauw trek je lekker over je oren heen in je nek. Je helm kan er nog prima overheen. Wel iets dat ik zelf pas zal gaan dragen als écht koud is buiten, zo rond het vriespunt met een ijzige wind. En ook deze muts is dus knal-oranje. Goed voor de zichtbaarheid (maar altijd helm op!).

Conclusie
Zoals een winterklakske hoort te zijn; warm om je hoofd, nek en oren voor de echt koude dagen. Je helm kan er nog makkelijk overheen en geen naden die kunnen gaan irriteren. Wel erg opvallend natuurlijk met die kleur en het rood-wit-blauw in de nek, maar als je dat niks vind zou je hem ook niet kopen natuurlijk.

Country Winter Hat EUR 40,- (gelijk aan de Deep Winter hat)

rapha-country-jersey-3

 

Deep Winter Gloves – Dikke warme handschoenen!
Persoonlijk heb ik niet snel last van koude handen dus ik gebruik niet snel winterhandschoenen. Ik krijg snel zweethanden, niet lekker met een binnenvoering doorgaans. Niets van dit alles bij de Deep Winter gloves. We zitten nog niet heel deep in de winter weliswaar, maar ik heb ze toch even geprobeerd bij koude en natte dagen en dat beviel goed. Warm natuurlijk, maar ook geen gezweet! Wat daarbij ook meteen opviel was dat de voering niet meekwam met het uittrekken. Zo vervelend vind ik dat bij andere handschoenen, je bent dan altijd aan het klooien om die handschoen weer aan te krijgen.

Zowel de eerste als de twee laag materiaal (resp. met Durable Water Repellent behandeld nylon en Outdry membraan) moeten voor waterdichtheid zorgen. Eerst maar eens onder de kraan houden in de keuken dus! Het water glijdt zo van de handschoen af en krijgt door het speciale materiaal geen kans te blijven staan of in de handschoen te trekken. Ook op de fiets in de regen krijgt water geen kans om in de handschoen te trekken. Dat bleek ook prettig toen ze in een plas water vielen.

Door het leer dat gebruikt wordt in de palm van de handschoenen is de grip altijd goed en ondanks de dikte was schakelen of remmen nooit een probleem.

Conclusie
De ultieme winterhandschoenen voor op de fiets? Moeilijk te zeggen, we hebben niet alle andere winterhandschoenen op de markt geprobeerd, maar deze slagen vooralsnog met vlag en wimpel op alle fronten. Wind, water en kou maken geen schijn van kans en de pasvorm is super. De prijs is niet mals voor een paar handschoenen, maar als je in de winter wilt blijven fietsen en koude handen een probleem zijn voor je dan is dit het antwoord.  We wachten oprecht op de echte koude om ze weer aan te kunnen trekken!

Deep Winter Gloves, getest in maat L, EUR 105,-

rapha-handschoenen3

 

Merino Liner gloves – Dunne onderlaag tegen de échte kou
Dit moet toch heerlijk zijn voor mensen die snel last hebben van koude handen. Persoonlijk zijn mijn voeten altijd een probleem, en daar werk ik ook met een liner om de warmte zo goed mogelijk vast te houden. De pasvorm is perfect en doordat ze erg dun zijn kan je ze dus makkelijk in een andere dikkere handschoen gebruiken, wat natuurlijk ook het idee is. Ze sluiten ook goed aan rond de pols waardoor de goed blijven zitten. In combinatie met de Deep Winter Gloves merkt je haast niet meer dat je ze aan hebt. Ik hoop dat het snel koud genoeg wordt om ze echt te kunnen testen!

Conclusie
Voor de koukleumen een must. De pasvorm is heel goed en gaan heel goed samen met de Deep Winter Gloves, maar kunnen ook in je bestaande handschoenen voor de extra warmte. In vergelijking met de prijs van de Deep Winter Gloves vinden we ze wel wat te duur. Echter, als je snel last hebt van koude handen dan kan dit wel eens de oplossing zijn en neem je die euro’s graag voor lief als je daardoor buiten kan blijven fietsen toch?

Merino Liner Gloves, getest in maat L, EUR 45,-

rapha-onderhandschoenen2

 

Rest ons nog een opmerking te plaatsen over de service van Rapha, hier waren we toch van onder de indruk; Niet door onszelf ervaren, maar wel door iemand dichtbij. Hij had de Country Jersey aangeschaft toen deze net uitkwam. Allemaal prima, geen klachten. In december ontving hij een keurige brief van Rapha met de mededeling dat een van de naden niet helemaal goed gestikt bleek te zijn. Wij konden geen echte fout ontdekken bij het nakijken van het oude shirt, maar hij had even later wel keurig een nieuw exemplaar in de bus. Mét een heel mooi extra stiksel bij de ‘gripper’ aan de onderkant van het shirt. Klasse toch?

 

WINACTIE Rapha Long Sleeve Country Jersey: omarm de Hollandse Winter!
In samenwerking met Rapha geven één knal-oranje Long Sleeve Country Jersey in een maat naar keuze weg! Niet zomaar natuurlijk. Wij willen graag zien wat jouw interpretatie van een Hollandse Winter op de fiets is door middel van een foto. Is dat drijfnat in de regen, door de sneeuw, op kop in de wind of een combinatie? Wees niet te kritisch op jezelf en laat jouw interpretatie zien, niet geschoten is immers sowieso mis. We laten het aan jou, verras ons!

Zo doe je mee: Plaats een foto van jouw interpretatie van een Hollandse Winter op de fiets in een reactie op dit artikel op de blog

  1. De actie loopt van vrijdag 10 januari 2014 tot zondag 19 januari 2014 19.00 uur
  2. De redactie van Racefietsblog.nl kiest hun favoriete foto uit alle inzendingen
  3. Maandag 20 januari wordt de winnaar bekend gemaakt
  4. De winnaar ontvangt een Long Sleeve Country Jersey in de Nederland-uitvoering in een maat naar keuze

 

rapha-country-jersey-4 rapha-country-jersey-1 rapha-country-jersey-2  rapha-handschoenen2 rapha-handschoenen rapha-onderhandschoenen rapha-wintermuts