Ruim een half jaar geleden zag ik de trailer van de Belgische film ‘Coureur’. Een film over wielrennen, met nominaties op verschillende film festivals, die wil ik zien! Vanaf maart draaide hij in de Belgische theaters en zat ‘even naar de film’ er voor mij niet in. Tot nu, want de film draait nu ook in verschillende zalen in Nederland.

Jongensdroom
De film is deels gebaseerd op het leven van de producent, Kenneth Mercken. Ooit een talentvol wielrenner die in 2000 het BK voor elite zonder contract wist te winnen. Na dit succes tekende hij een contract bij een Italiaanse ploeg, maar dit draaide uit op een mislukking. Fysiek en mentaal bleek het profleven te zwaar, wat het einde van zijn carrière betekende.

De film vertelt het verhaal van Felix, die opgroeit met een koersende vader. Hij gaat mee naar alle (amateur) koersen die zijn vader rijdt. Pa is het niet gelukt om prof te worden en Felix wil er alles aan doen om het verder te schoppen dan zijn vader. Als nationaal kampioen bij de junioren besluit hij naar Italië te gaan om daar zijn successen voort te zetten met het oog op een mooie toekomst. Voor die toekomst heeft hij alles over en schuwt daarbij de donkere kant van het wielrennen niet. De film valt in de categorie Drama en als ik de (onderstaande) trailer bekijk krijg ik ook niet het idee dat het een ‘feel-good-movie’ is. Ondanks dat wel een film die ik wil zien!

Voor data en locaties van ‘Coureur’ kan je deze link checken.

Tags: