Veel nieuws de afgelopen dagen. Vandaag heeft Cube zijn nieuwe klimfiets voor 2023 gepresenteerd. De nieuwe Cube Litening Air C:68X. De toevoeging air geeft al aan dat hij lichter is dan de Litening. En dat klopt maar het is dan ook een nieuw ontwikkeld frame. Waar de Cube Litening er echt uitzag als een aerobike door het dikke frame, is deze Litening Air duidelijk afgevallen. Voor het oog, maar ook op de weegschaal.

Afgeslankt voor de klim

Een frame weegt nu nog maar 799 gram in maat 56. Volgens Cube weegt een complete fiets van het topmodel nu 6,6 kg. Zelfs onder de UCI limiet van 6,8 kg dus. Er is al een tijdje met de fiets getest door Team Intermaché-Wanty-Gobert met de nodige overwinningen. De bekendste was die van Jan Hirt tijdens de Giro d’Italia 2022. Nu is de klimfiets dus officieel gepresenteerd.

Het uitgangspunt van de ontwikkeling van het frame was dus om lichter dan de gewone Litening te zijn. Maar ook om aero en comfort niet te vergeten. Je ziet duidelijk dat er minder materiaal gebruikt is als je de twee fietsen naast elkaar zet. Het materiaal is het C:68X carbon dat alleen voor de high-end fietsen wordt gebruikt. De fiets krijgt ook een geïntegreerde cockpit, de ICR Cockpit System. Niet dezelfde als op de aero fiets, maar een iets afgeslankte die ook iets lichter is. Ook heeft het frame meer ruimte voor banden, maximaal 31 mm. Als je alles doet om de fiets zo licht te krijgen dan is het logisch dat je iets meer luchtweerstand hebt dan de aero Litening. Volgens testen van Cube zo’n 5 watt.

Voor de Vuelta die vandaag begint zullen de renners van Team Intermaché-Wanty-Gobert op een speciale opvallende uitvoering van deze Litening Air rijden. Zie de foto hieronder. Deze zal niet in de winkel te vinden zijn.

De verwachting is dat eind 2022 de eerste fietsen geleverd kunnen worden. De prijzen zijn nog niet bekend. Er zijn drie modellen van de Litening Air namelijk de SLT, de SLX en de Race. De SLT is het topmodel afgemonteerd met een Shimano Dura-Ace Di2 groepset en Newmen Advanced SL R.50 wielset.

Meer info via Cube

Cube Litening C:68X Air SLT
Cube Litening C:68X Air SLX
Cube Litening C:68X Air RACE
De speciale uitvoering voor Team Intermaché-Wanty-Gobert tijdens de Vuelta