Als je bij ons op de redactie vraagt wat de mooiste van de drie grote rondes is, dan zijn we het er unaniem over eens. De Giro d’Italia! Het land ademt wielrennen en elk dorpje is roze versierd. Die roze trui is wat ons betreft dan ook de mooiste leiderstrui in een grote ronde. De Tour is de grootste, maar de Giro de mooiste. In mei start de 107e editie van de Giro en ook dit jaar is Castelli weer de leverancier van de leiderstruien.

Roze trui in de Brera Art Gallery

De roze trui van komende Giro werd gepresenteerd in de Brera Art Gallery en is dus meteen al een museumstuk. Bij de presentatie waren de directeuren van o.a. de Art Gallery, de Giro organisator RCS, La Gazzetta dello Sport en de laatste Italiaanse winnaar en het meest bekende gezicht op de foto, Vincenzo Nibali.

Ook dit jaar is Enel weer de sponsor van de Roze trui, die dus door Castelli is ontwikkeld. De naam van de sponsor is ook vanaf alle kanten goed zichtbaar. Het is trouwens een nogal groot nutsbedrijf, mocht je je dat afvragen. Op de borst, rug, mouwen en de zijkant van het shirt is deze naam te lezen. Het shirt heeft een subtiel motief met diagonale strepen in het wit en zwart, en het ritshangertje is in de vorm van het logo van de Giro. Aan de achterkant onder de drie zakken, staat in de donkerroze taille te lezen ‘Giro107’. Het shirt is qua eigenschappen te vergelijken met het Aero Race 7.0 shirt uit de collectie van de Italianen.

Eerbetoon

Het meest bijzondere aan het shirt van dit jaar staat aan de binnenkant van de kraag. Aan de binnenkant staat ‘Grande Torino 1949 – Solo il fato li vinse’, en dat betekend: Alleen het lot kon hen verslaan. Dit is een eerbetoon aan de Superga vliegtuigramp van 1949, waarbij alle 31 inzittenden om het leven kwamen doordat het vliegtuig in dichte mist tegen de muren van de Superga Basiliek in Turijn crashte. Daarin zat bijna het hele voetbalteam van AC Torino. Deze ramp gebeurde 75 jaar geleden op 4 mei, en dat is de dag dat dit jaar de Giro van start gaat in Turijn.

In de 88 jarige geschiedenis van de Giro zijn er 263 verschillende roze trui dragers geweest. De renner met de meeste roze truien, zal je wellicht niet verbazen, is Eddy Merckx. De laatste Italiaanse drager van de roze trui is Allesandro DeMarchi in 2021 en naast Italië en België zijn er nog 26 verschillende nationaliteiten die ooit in het roze hebben gereden. Je komt er niet mee in dit lijstje, maar voor € 130,- kan jij zelf ook in het Castelli #Giro107 shirt rondrijden.

Via Castelli