Een endurance racefiets van het Amerikaanse Enve, dat je waarschijnlijk vooral kent van de wielen die ze maken. Na de Enve Melee en de Enve Mog (gravelbike) introduceert het merk nu de Fray, een allround of endurance racer met ruimte voor bredere banden. Wat ons direct opvalt – naast het stijvolvolle design – is de grote opbergruimte in de onderbuis.

Je hebt de keuze uit de kleuren Venom (groen), Salt (lichtgrijs, bijna wit) en Ash (donkergrijs), en zoals we gewend zijn van Enve is het frame qua decals bijna opvallend leeg. Merknaam Enve staat in het wit op de onderkant van de onderbuis, en op een wit vierkantje op het balhoofd staat de merknaam nog eens. Op de bovenkant van de onderbuis staat de typeaanduing Fray en dan heb je de decals wel een beetje gehad. Heel smaakvol minimalistisch gedaan als je het mij vraagt.

Ruimte voor banden tot maximaal 40 millimeter

De Melee kun je kennen als de fiets van de renners van Team TotalEnergies, en op het eerste oog lijken de Melee en de nieuwe Fray best veel op elkaar. Maar een eerste verschil is de maximale bandbreedte, want waar er in de Melee ruimte is voor banden tot maximaal 35 millimeter breed, is dit bij de Fray maar liefst 40 millimeter. Opvallend, want dan zou je qua bandbreedte dus ook prima kunnen gaan gravellen met de Fray.

Qua geometrie zijn er ook verschillen met de Melee, want de Fray heeft naast de extra ruimte voor banden een langere wielbasis en een minder steile balhoofdhoek. Klinkt logisch, omdat Enve de Fray omschrijft als endurance en allroad, en door deze aanpassingen krijg je een iets comfortabelere zit.

Mounts, spatborden en extra opbergruimte in de onderbuis

Op de onderkant van de onderbuis zien we mounts voor een extra bidonhouder en ook op de bovenkant van de bovenbuis zien we mounts, bedoeld voor een frametas. Ook zijn er bevestigingspunten gemaakt voor spatborden en de opbergruimte in de onderbuis zorgt voor zo’n 0.6 liter extra opslag. Al met al echt wel een fiets waar je mooie avonturen op kunt beleven.

In maat 56 weegt een gelakt frame 900 gram. Enve producten zijn altijd lekker aan de prijs, en dat is ook het geval bij de nieuwe Fray. Je koopt een frameset voor $ 5.500,-, en dan krijg je het frame inclusief de voorvork, zadelpen, stuurpen en het balhoofd en stuur. Het frame is verkrijgbaar in 47, 50, 52, 54, 56, 58 en 60 centimeter.

Meer info via Enve.