De laatste keer dat we een Trek Domane op kantoor hadden was het de nieuwe Domane SLR 9 in een fraaie Project One uitvoering. We waren zeer onder de indruk! Maar die versie kostte € 12.499,-. Tja, dat kan thuis wat moeilijk uit te leggen zijn. En zeker als je begint met fietsen is dat een astronomisch hoog bedrag. Trek heeft gelukkig ook de meer betaalbare Domane AL, met een aluminium frame, in het assortiment zitten. En de nieuwe Domane AL Disc is nog een stuk veelzijdiger geworden ook!

Voor de beginner

Trek zet de Domane AL Disc in als de perfecte beginnersfiets. Klinkt een beetje alsof het geen fiets voor een doorgewinterde racefietser zou zijn. Dat is natuurlijk onzin, want ook voor de ervaren fietser zit er genoeg op! De Domane AL zit in de endurance-collectie: dus een fiets met een net wat meer rechtop zitpositie die je lang kan volhouden. Zo kan je wennen aan de diepere zit op een racefiets.

Trek Domane AL 4 Disc – Shimano Tiagra – € 1499,-

Het frame is dus gemaakt van aluminium. Meestal zit je dan vast aan de wat grove lasnaden, maar Trek heeft deze lasnaden grotendeels glad gemaakt. Zo ziet het frame er net wat chiquer uit. Ook de kabels die netjes binnendoor worden geleid maken dat de fiets er verzorgd uitziet. De steekassen voor en achter houden de stijfheid hoog.

Leuk detail: de meegekleurde boutjes bovenop de bovenbuis

Terwijl de IsoSpeed carbon voorvork juist weer voor comfort moet zorgen door de trillingen eruit te filteren. En met de schijfremmen zit het met de stopkracht ook in orde. Ook zien we net als op de duurdere modellen een stuurpen met Treks eigen Blendr aansluiting, zo kan je op een nette manier verlichting of een fietscomputer monteren. Genoeg voor de beginnende fietser dus, maar ook meer dan voldoende voor wie al een paar fietsen heeft versleten.

De Blendr integratie laat je op een nette manier accessoires op je stuur gebruiken

Het avontuur opzoeken

Een racefiets, is dat niet zo’n fiets met van die dunne banden waar je vooral heel hard mee moet gaan? Nou ja die zijn er ook, maar waarom jezelf vast zetten als je meer uit zo’n racefiets kunt halen. Volgens Trek is de Domane AL Disc zo’n fiets waar je meer kanten mee op kunt. Er passen banden in tot 35 mm bijvoorbeeld. Daarmee zou je in principe een stukje kunnen gravellen. Maar met montagepunten voor spatborden, bagagedrager en een derde bidonhouder kun je met de fiets ook op een bikepacking avontuur. Zo kan je de fiets bijvoorbeeld voor een lichte fietsvakantie gebruiken.

Deze foto laat goed de veelzijdigheid van de fiets. Er zitten veel oogjes op voor bijvoorbeeld een rekje.

Domane AL Disc 2, 3, 4 en 5

Van de nieuwe Trek Domane AL Disc zijn er vier uitvoeringen. Het begint met de Domane AL 2 Disc met een prijs van € 869,-. Voor die prijs krijg je een Shimano Claris afmontage met mechanische Tektro schijfremmen. Een stapje hoger krijg je de Domane AL 3 Disc voor € 999,- met een Shimano Sora afmontage en dezelfde mechanische Tektro schijfremmen.

Trek Domane AL 2 Disc – Shimano Claris – € 869,-

Vanaf de Domane AL 4 Disc zitten er hydraulische schijfremmen op. Voor de AL 4 Disc met complete Shimano Tiagra afmontage betaal je € 1499,-. En het eindigt met de 5, die een prijs heeft van € 1799,- en een Shimano 105 afmontage.

Trek Domane AL 5 Disc – Shimano 105 – € 1799,-

De fietsen zijn vanaf nu te verkrijgen. Via Trek vind je een compleet overzicht van alle kleuren, afmontages en waar je ze kan kopen.

Trek Domane AL 3 Disc – Shimano Sora – € 999,-