Wie weet nemen vaders een voorbeeld aan de heer Lombardo als ze dit lezen. Hij nam contact op met Victoire om een custom fiets te maken voor zijn zoon, als cadeau. Wat mij betreft een prima geschenk!

Columbus Cento
Het Italiaanse Columbus lanceerde in 2019 een limited stalen buizenset, ter ere van hun 100-jarige verjaardag. Deze Columbus Cento set heeft buizen met een grotere diameter, die qua gewicht gelijk zijn aan de klassieke stalen buizen. Dit komt doordat ze slechts 0,4 mm dik zijn. Het balhoofd is conisch, in tegenstelling tot een klassiek stalen balhoofd. Ook de seatstays zijn conisch, waardoor ze meer laterale stijfheid creëren. De Columbus Cento buizen zorgen hiermee voor een stalen fiets waar je echt mee kunt racen.

Custom Europees
Bij Victoire hebben ze tien van deze sets weten te bemachtigen om daarmee ook tien unieke fietsen te maken. Eén daarvan dus voor Alexandre Lombardo. Zijn Victoire Cento is de eerste van totaal tien, en dit nummer is met de hand in het frame gegraveerd. Naast Columbus was al snel duidelijk dat het andere bekende Italiaanse merk, Campagnolo, voor de afmontage zou worden gebruikt. In combinatie met de overige onderdelen van Fizik en banden van Vittoria is het een volledig Italiaanse fiets, gemaakt in Frankrijk.

Vreemde eend
Victoire presenteert de Victoire Cento met al deze Europese (Italiaanse) producten dan ook als ‘Eco-Bewust’. De meerderheid van de onderdelen is afkomstig binnen een straal van 800 km van Clermont-Ferrand, waar Victoire gevestigd is. Ze hebben de onderdelen persoonlijk opgehaald bij de Italiaanse bedrijven. De fiets uiteindelijk afgemonteerd met Speedplay pedalen, die dan weer afkomstig zijn uit Amerika en de bidonhouder lijkt ons een van King Cage te zijn. Niet 100% eco-bewust dus, maar ze komen een heel eind.

7,4 kilo of 6,8 kilo
De Victoire Cento heeft een custom geometrie en is gespoten in een parelwitte kleur met glitters. Zoals gezegd is de fiets verder afgemonteerd met onderdelen van Fizik. Dit geldt voor de zadelpen, het stuur, stuurpen, stuurlint en het zadel. De vork is de carbon Futura Road van Columbus. De groepset is de complete 12 speed Campagnolo Super Record met caliper remmen. Om het geheel af te maken rolt deze fiets op de Campagnolo Bora WTO 45 mm wielen. In deze setup komt deze fiets uit op een gewicht van 7,4 kilo inclusief pedalen. Victoire heeft de fiets ook gewogen met een set Campagnolo Bora 35 mm wielen, en daarbij claimen ze een gewicht van 6,8 kg! Opvallend, omdat het verschil tussen deze beide wielsets volgens de Campagnolo site nog geen 100 gram is. Neemt niet weg dat het alsnog een lichte fiets is, gezien het stalen frame. En los van het gewicht vind ik het een erg gave en chique ogende fiets!

Via Victoire