Bijna niets in ‘ons wereldje’ is zo oud en gevestigd als het criterium. Daarom is het verfrissend als er weer eens wat anders wordt geprobeerd. We waren aanwezig bij het High Tech Crit Festival in Eindhoven.

Vergis je niet, de criteriums die tijdens het High Tech Crit Festival plaatsgevonden hebben zijn niet anders dan anders, maar de setting is dat wel degelijk. Een nieuwe locatie met daarom omheen ook andere activiteiten voor de wielrenner. Daarom noemen ze het ook een festival, want het is wel iets meer dan een hip eettentje naast de koers. Het is een voortvloeisel uit een vitaliteitsprogramma van de ‘Campus Health & Sports Club’ voor de Eindhovense High Tech Campus, een terrein waar veel techbedrijven gevestigd zijn. Dat vitaliteitsprogramma omvat meer dan alleen dit event, maar duidelijk mag zijn dat sporten een belangrijk onderdeel van vitaal zijn is, en hoe kan je dat nou beter invullen dan met een fietsfestival? Wij zouden het ook niet anders kunnen bedenken.

Een criterium dus, maar ook het NK Masters, een toertocht, een gravelrit, ploegentijdrit, familie- en jeugdprogamma. Voor iedereen wat te doen. Wij waren er dat weekend ook bij om te zien wat het allemaal behelst. Het is gecentreerd rond de start/finish op de zogenaamde Strip van de Campus. Daar staat de wagen van de officials, maar je kan er ook eten en drinken en verschillende wielrengerelateerde merken zijn vertegenwoordigd met een stand waar je hun producten kan bekijken en/of proberen.

Ambassadrive van het festical, Puck Moonen, reed mee bij de Elite/Beloften criterium

Vol dagprogramma
Het programma begint al vroeg want het zit goed vol de hele dag. ‘s Ochtends is het criterium voor de jeugd en ook de start van de toertocht. Die toertocht hebben we zelf ook gereden, daar vertellen we een andere keer nog iets over. In de namiddag gaan de elite/beloften mannen rijden voor het Kempenklassement. Dat is – bewust – goed gepland, want dan zijn wel zo’n beetje alle toertochtrijders weer terug om te gaan kijken. Na het elite/beloften criterium is er nog een funklasse criterium voor de mensen van de Eindhovense fietsclub Onyva. Dat is alleen al de zaterdag. De zondag staat wat betreft koersen helemaal in het teken van het NK Masters met tussendoor nog het elite/beloften criterium voor de vrouwen. Zondag ‘s morgens start dan ook de gravelrit vanaf het Shimano Europe hoofdkantoor dat ook op het terrein zit.

Verandering van spijs doet eten
Het is de eerste editie van het festival en alles is een beetje anders dan je misschien gewend bent, maar dat is juist goed denk ik. De locatie, de High Tech Campus, is om te beginnen al anders. Hoge kantoorgebouwen met lange straten. Daar ga je op je vrije zaterdag niet snel even gezellig ommetje maken. Maar dat leent zich dan wel weer prima voor een evenement als deze. Het is heel goed bereikbaar en er is meer dan genoeg parkeergelegenheid dichtbij. En eigenlijk hebben ze het hele terrein voor zichzelf. Het parcours loopt tussen de kantoren door, langs het water en dan tot aan de A2 en weer terug. Heel overzichtelijk. Het is vooral leuk dat je de hele dag een mengeling hebt van verschillende type fietsers. De wedstrijdrijders en toertochters bewegen zich op het terrein door elkaar als ze niet hoeven te fietsen. De sfeer is goed en het goede weer maakt het relaxte plek om te zijn. Niet te warm en niet koud, perfect voor het fietsen en ook om even rond te kijken.

De lange ‘Strip’ die door de High Tech Campus loopt leende zich goed voor de start en finish

Dat is meteen ook een goed punt voor de volgende editie. Want je kan alles rustig bekijken, maar als je bij het ‘horecaplein’ zit krijg je de koers niet mee en vice versa. Het ligt allemaal wat ver van elkaar af, dus als ze die twee met elkaar kunnen verbinden zou dat nog beter zijn denk ik. Leuk is ieder geval dat je een beetje kan rondkijken. Er staan veel banken en tafels met daar omheen diverse foodtrucks. Shimano was goed vertegenwoordigd met hun enorme truck (niet voor food natuurljk) en hadden fietsen uitgestald met al hun laatste producten. Verder zijn onder andere merken als Wahoo en Zwift (met een klimcompetitie), Lake en Fons Bikes aanwezig. Prima voor wat bedrijvigheid gedurende de dag, maar dit aantal mag nog wel wat uitgebreid worden van mij. Dan ontstaat er een beter balans tussen de merken en de rest van het terrein.

Verschillende merken waren vertegenwoordigd. Er liep ook een competitie waarbij om de snelste tijd op de ‘Box Hill’ klim via Zwift op een Kickr met de nieuwe Climb van Wahoo

Waar het in de ochtend leuk was om naar de jeugd te kijken gingen om 16.00 uur de elite/beloften van start. Mooi om te zien hoe elke renner zich voorbereid, iedereen doet het anders. Hier gaat hard gereden worden dus dit kan nog een leuke strijd worden. Dat wordt het ook al lijkt niemand te kunnen tippen aan de snelheid van Piotr Havik van Beat Cycling Club. Hij komt lopend met zijn fiets in de lucht over de finish. Dat zegt wel genoeg denk ik. Na de huldiging gaat de funklasse van start. Dat is een mooie mix van renners van de eerder genoemde Onyva fietsclub.

Piotr Havik van Beat Cycling Club was oppermachtig in het Elite/Beloften criterium voor de mannen en kon rustig met zijn fiets in de lucht over de streep lopen

NK Masters
Zondag is het tijd voor de Masters om in hun leeftijdscategorie√ęn te strijden voor het Nederlands Kampioenschap. Het was een beetje een toevalstreffer dat het festival ook het NK Masters mocht ‘houden’. Het zou initieel in Rucphen plaatsvinden, maar die haakten in de weken voor het event¬†ineens af waarna het High Tech Crit Festival de organisatie op zich wilde nemen. De leeftijdklasses 60+, 50+, 40+ en 30+ zullen in die volgorde gaan starten. ‘s Ochtends start ook nog de gravelrit en ‘s middags is er tussendoor het criterium voor elite/beloften vrouwen. Voor de Masters gaat het om het NK dus er wordt nog weer iets scherper en misschien wel harder gereden dan normaal. Dat neemt niet weg dat de sfeer goed blijft.

Een mooie aanvulling denk ik, een Nederlands Kampioenschap geeft toch altijd wat extra mee. Het brengt ook wat extra publiek met zich mee en dat is altijd goed. Voor een eerste editie deed het festival het niet slecht, maar het verdiend in mijn ogen wat meer bezoekers. De sfeer was nu ook al goed en als ze de koers en het horecaplein wat dichter bij elkaar kunnen brengen, misschien door meer merken een plek te geven, wordt het alleen maar beter. Rij lekker die toer- of graveltocht en drink daarna wat aan het water en bekijk de koers terwijl je napraat en eventueel nog wat rondloopt. Er zijn niet veel betere manieren om als wielrenner je dag te besteden toch? Hieronder nog een aantal foto’s van de twee dagen.

Meer info via High Tech Crit Festival

Dit tafereel geeft wel goed sfeer weer. Na de toertocht lekker ontspannen buiten zitten met een drankje en een hapje. Fiets erbij was geen probleem.
Er was een pumptrack aangelegd waar niet alleen de kleinsten onder ons zich op konden vermaken.
De grote truck van Shimano gaf hen de mogelijkheid om heel wat verschillende fietsen mee te nemen, waaronder deze Lauf gravelracer.

Het Kampioenschap Slow Biking werd serieus genomen. De langzaamste van de dag mocht uiteindelijk deelnemen aan het NK in Maastricht later dit jaar.
Eva Buurman van het Trek-Drops team kwam uiteindelijk als tweede over de streep achter Evy Kuijpers bij de vrouwen Elite/Beloften

De te kloppen tijd voor Box Hill was 6.00 rond op naam van Piotr Havik die dit nog even deed na zijn gewonnen criterium. Die tijd is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar maar er werd wel goed gestreden