De Ass Savers zijn intussen al aardig ingeburgerd. Het is een simpel, maar effectief ontwerp. Daarnaast ook nog eens licht, maar het belangrijkste is dat bij regenachtig weer en nat wegdek deze kleine spatbordjes je achterkant grotendeels droog houden. En hoe fijn het ook is dat je achterkant droog blijft, aan de voorkant is het ander verhaal. Daar worden je schoenen, benen en aandrijflijn nog altijd nat en vies door het opspattende water. Voor de voorkant heeft Ass Savers nu dan ook een voorspatbordje: de Speed Mullet. Gemonteerd doet het spatbordje zijn naam eer aan, het lijkt echt op de mullet haarstijl (in Nederland bekend als het matje).

De montage is simpel. Het vraagt iets meer tijd dan de Ass Savers, maar het zullen secondes zijn. Meer dan de Speed Mullet tegen de onderkant plaatsen en het klittenband om de buis aantrekken is niet nodig. Het klittenband is voor vele buizendiameters geschikt. Bij de fiets waar ik de Speed Mullet op aantrok was het door de flinke buisdiameter wat lastig om het klittenband door het lusje te leidden, maar uiteindelijk zat het spatbord wel goed vast. De Speed Mullet blijft ook goed op z’n plek door de siliconen bumpertjes, waardoor het contact wat ruwer is dan de combinatie plastic met de framebuis. De bumpertjes zijn er ook om ruimte te creëren tussen frame en spatbord voor de kabels. Niet alleen voor de buitenkabels, maar ook de kale binnenkabels voor het schakelen kunnen erdoorheen. Vanwege veiligheidsredenen mag je er geen kale remkabels doorheen doen. Die aanwijzing houdt in dat er toch wat wrijving zou ontstaan of belemmering in het vrij bewegen van de kabel. En even testen met een andere fiets waarbij de derailleurkabels buitenom gaan wijst ook uit dat het schakelen iets minder soepel gaat.

De eerste keer dat ik de Speed Mullet gebruikte was het voor mij een redder van de fietsrit. De hele dag had het geregend en ik wilde graag op de fiets terug naar huis. Normaal gesproken waren mijn schoenen door het opspattende water zeiknat geworden. Maar met de Speed Mullet was er een duidelijk verschil. Mijn schoenen waren minder nat en vies, net als de aandrijflijn. Houdt de Speed Mullet alles tegen? Nee, dat niet. Er springt wat vuil en nattigheid langs de zijkanten. Maar wat er naast springt, zorgt alleen voor wat nattigheid op het oppervlak van schoenen en broek.

Specificaties
Voor 23-42mm banden
Advies Verkoopprijs: € 12,-
Gemeten gewicht: 33 gram
Alle info bij Ass Savers

Conclusie
De Speed Mullet is Ass Savers’ antwoord voor de voorkant. Ze hebben het simpel weten te houden, al is het net wat complexer dan de achterkant. Toch is de montage eenvoudig en zorgt dat extra stukje complexiteit ervoor dat je je kabels gewoon kunt blijven gebruiken. Het effect is hetzelfde als aan de achterkant: een prettigere rit doordat je minder nat wordt. Ze kunnen niet op tegen volledige spatborden, maar probeer die maar eens zo makkelijk te verwijderen en op te bergen. De mullet staat misschien net zoals het matje, niet heel fraai, maar blijkt wel effectief (het spatbord dan, niet de haarstijl).