De eerste keer dat ik Biotex hoorde, moest ik eerlijk gezegd denken aan het gelijknamige wasmiddel. Het gaat in dit geval om een paar fluorgele handschoenen van het Italiaanse merk met dezelfde naam die vooral bekend is van haar sportonderkleding. En dat doen ze erg uitgebreid. Binnenkort zullen we nog even stilstaan bij de sportonderkleding, maar voor nu kregen we een paar Thermal Touch Glove handschoenen die, volgens de website, geschikt zijn voor een temperatuur van -10 tot +15 graden. En dat terwijl de handschoenen ogen als een setje dunne handschoenen die je in het voorjaar gebruikt.

In de praktijk
Zoals gezegd, fluorgeel met grote zwarte letters. De handschoenen vallen goed op en qua looks vind ik ze er mooi uitzien. Normaal ben ik niet heel erg van de grote logo’s, maar bij deze handschoenen staat het prima! De bovenkant van de handschoen is gemaakt van wind en waterproof materiaal met een gevoerde binnenkant. De stof van de handpalm is voorzien van siliconen grippers. De grippers op het uiteinde van de vingers zijn iets groter voor een goede grip op je shifters en rem. De handschoenen zitten lekker strak om de hand en sluiten goed aan. Ook rondom de pols is de pasvorm strak, maar prettig. De eerste rit die ik met de handschoenen maak, is de temperatuur rond de 5 graden en de wegen zijn nat. De eerste paar honderd meter heb ik toch echt koude vingers en vraag ik me af of dit daadwerkelijk winterhandschoenen zijn. De thermal stof begint echter zijn werk te doen nadat je lichaam ook op temperatuur is door het bewegen. En eigenlijk is dat ook logisch, want de eerste meters op de fiets zijn eigenlijk nooit echt prettig in winter. De rest van de rit heb ik probleemloos met warme handen rondgereden. Ook opspattend water van de natte wegen dringen niet door in de handschoenen. De handschoenen werken overigens niet met een touchscreen van je smartphone. Ik was in de veronderstelling dat dit wel zo was, vanwege de term ‘touch’ in de naam.

Tijdens crosswedstrijden
Doordat de handschoenen erg dun zijn, heb ik ze ook gebruikt bij crosswedstrijden. Liefst cross ik zonder handschoenen, omdat dan het gevoel met het stuur optimaal is maar soms is het gewoon te koud ervoor. Met deze handschoenen voelt het bijna alsof je ze niet aan hebt, terwijl je handen wel warm blijven. Bij het warm rijden tijdens de cross, waarbij de temperatuur net boven het vriespunt is, zijn mijn handen op een bepaald moment zo warm dat ik de handschoenen maar uit doe. Het thermal effect van deze handschoenen doet goed zijn werk. Eerlijk gezegd voelt het tegenstrijdig dat ik bij koude temperaturen de dunste handschoenen uit de kast pak, maar qua isolatie hebben de handschoenen zich bij temperaturen boven rond de nul goed bewezen.

Zoals gezegd heb ik ze gebruikt bij het crossen, waarbij de ondergrond een stuk ruwer is en de trillingen in het stuur heviger zijn dan op verharde wegen. Het valt me dan ook op dat na een rit of 4 de eerste lichte slijtageplekken op deze handschoenen zichtbaar zijn. De stof is op de plek waar ik met de handpalm op het stuur/shifter zit wat rugewer geworden. Een meer pluizige stof, in tegenstelling tot de gladde stof van de rest van de handschoen. Maar dat is dan wel door gebruik tijdens crosswedstrijden waarbij je alles vraagt van zo’n handschoen. Tijdens je toertochtjes zul je hier veel minder snel last van hebben. Desondanks zijn het wel erg fijne handschoenen vanwege het comfort en de warmte, waardoor ik deze handschoenen regelmatig uit de kast pak. Ondanks dat mijn gevoel zegt dat het weer is voor dikke handschoenen, bieden deze toch verrassend veel warmte!

Details
Thermal Touch Glove
Kleur: Yellow Fluo
Adviesprijs: € 34,90
meer informatie bij Biotex