De namen die Rapha aan veel van de producten meegeeft zijn vaak erg lang maar het zegt wel veel over het desbetreffende item. Zo ook in dit geval met het Rapha Brevet insulated long sleeve Gore-Tex Infinium jersey. Een Gore-Tex Infinium gevoerd shirt met lange mouwen uit de Brevet serie van Rapha. De Brevet serie is gemaakt voor de lange avontuurlijke ritten op de fiets waarbij comfort en gebruiksgemak het uitgangspunt is.

Elastisch en reflecterend rood shirt

Als ik het shirt uit de verpakking haal ben ik een beetje verbaasd dat het een shirt is. Het voelt en oogt meer als een dunne jas, maar het staat ook op de site netjes in het rijtje met ‘jerseys’. Ik test het shirt in maat L en wellicht dat maat M net wat meer aansluit zodat het als een shirt voelt. Maar voor de koude maanden vind ik de iets ruimere pasvorm wel prettig.

Het shirt is opvallend rood en alle zilveren logo’s en de zilveren strepen zijn reflecterend. Technisch gezien heeft het shirt veel weg van het eerder getestte Rapha pro team long sleeve jersey met Gore-Tex Infinium. En die vergelijking is ook zeker te maken, want beide shirts zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Het verschil is dat het shirt dat ik hier test uit de Brevet lijn komt en voorzien is van een gevoerde binnenkant.

Vijf zakken en warme kraag

De brevet lijn is zoals gezegd voor comfort en gebruiksgemak. Dat zie je bij dit shirt terug in de wat ruimere pasvorm, en twee zakken aan de zijkant van de jas die je kan dichtdoen met een rits. Op de rug zijn ook nog drie zakken, zoals je gewend bent van een wielershirt. De buitenkant is egaal rood gekleurd, maar het bestaat wel uit drie verschillende stoffen. De voor- en achterkant voelen stevig, terwijl de stof zijkant wat meer elastisch en dunner is. Het dunst is de stof onder de oksels. Het Gore-Tex Infinium is winddicht, waterafstotend en ademend.

Aan de binnenkant van de mouwen en de voorkant van de jas zit de voering. Deze is hetzelfde als die we eerder al zagen in de Insulated windstopper, waarbij gebruik wordt gemaakt van de isolerende werking van stilstaande lucht. Die stilstaande lucht wordt gecreëerd door de ruimte tussen de stof. Deze voering zit ook in de hoge kraag. Het rugpaneel is wel van de Gore-Tex Infinium stof, maar niet gevoerd. Hierdoor kan overtollige warmte makkelijker naar buiten worden afgevoerd.

In combinatie met merino ondershirt

Het testen van shirts of jasjes voor koude en natte dagen vind ik de eerste rit toch altijd een beetje lastig. Je weet niet goed hoe warm zo’n shirt is en om niet koud te worden neem ik vaak een extra windstopper mee, of doe ik er een extra laagje onder. Rapha geeft aan dat dit een shirt is voor wisselende weersomstandigheden. Al na een kwartier fietsen merk ik dat bij dit shirt het extra laagje niet nodig is. Een merino baselayer in combinatie met dit insulated brevet shirt is meer dan voldoende bij temperaturen rond het vriespunt.

Het shirt kan prima in maat L. Het zit daardoor iets ruimer, maar nog steeds comfortabel. De taille is elastisch en dankzij de grippers blijft het goed op z’n plek zitten. De mouwen zijn lang genoeg en wat smaller zodat je de manchet van de handschoen er over kan. De hoge kraag sluit mooi aan en is lekker warm. Ik heb het shirt alleen maar gebruikt in combinatie met een merino baselayer en in veel verschillende omstandigheden. In de regen rollen de druppels van de jas af en bij temperaturen rond de 7 a 8 graden houdt hij je lichaam op temperatuur zonder dat je het te warm krijgt. Tenminste, als je het gebruikt voor de duurritten op een lage intensiteit. Het is geen shirt om blokken of heel intensieve trainingen mee af te werken, want dan ga je het wel snel te warm krijgen maar daar is hij ook niet voor gemaakt.

Specificaties

Rapha Brevet insulated long sleeve Gore-Tex Infinium jersey
Maat: L (verkrijgbaar in maat XS t/m XXL)
Kleur: Rood (ook verkrijgbaar in donkerblauw met roze details of lichtgrijs met lila details)
Prijs: € 285,-

Conclusie

Een lange naam en een stevig prijskaartje is het eerste dat opvalt bij dit Rapha Brevet shirt. De naam dekt dan wel de volledige lading, en de € 285,- is de investering wel waard. Dit is een shirt dat je in heel veel verschillende omstandigheden kan dragen. Om het moment dat de temperatuur onder de tien graden komt is dit een heel fijn shirt. En dat is ook weer afhankelijk van hoe snel je het koud hebt.

De werking van het Gore-Tex Infinium is erg prettig, zolang je lange duurritten doet. Winddicht, waterafstotend en gevoerd waardoor het ook bij temperaturen rond het vriespunt lekker warm is met enkel een merino baselayer. De twee extra ‘jaszakken’ vind ik handig voor sleutels of waardevolle spullen, omdat je deze met een rits dicht kan doen. Als je in Nederland de hele winter doorfietst is dit een heel fijne toevoeging in je kledingkast.

via Rapha

Tags: