Enve introduceert een nieuwe fiets in het assortiment, en wel een gravelbike. Ik ken Enve vooral van de wielen, maar ze hebben ook fietsen, accessoires en kleding in het assortiment. Naast de Enve Melee en de Enve Custom Road komen ze nu met een gravelbike: de Enve MOG. De MOG ziet er strak uit met interne bekabeling, een gave zandkleur en een interne opbergruimte in de onderbuis onder de bidonhouder.

Alle eigenschappen van een gravelbike

Je kunt drie bidonhouders kwijt op de fiets, er past namelijk ook nog een bidonhouder (of toolbox) op de onderbuis. Het frame is geschikt voor zowel een enkel als dubbel voorblad en op te bouwen met groepsets van de drie bekende merken. De bekabeling loopt volledig intern en ook bij de MOG met dropperpost zijn de kabels netjes weggewerkt. Persoonlijk vind ik het jammer dat er een externe zadelpenklem is gebruikt, dit had ik wat fraaier verwacht voor Enve begrippen. Op de foto’s zien we de de Shimano GRX groepset op de fiets, maar omdat je bij Enve alleen het ‘chassis’ koopt heb je daar een vrije keuze in.

Zoals je mag verwachten op een gravelbike is er de mogelijkheid om spatborden te monteren en heeft het frame mounts om tassen te monteren. Zo kun je tassen op beide kanten van de voorvork kwijt en op de bovenbuis. En onder het zadel, aan het stuur en aan de bovenbuis passen natuurlijk ook nog tassen. Verder is de geometrie van het frame perfect voor 42 mm banden, maar er passen banden tussen de 36-50 mm in het frame. Een leuke en nuttige eigenschap is de interne opbergruimte die het frame heeft in de onderbuis. Onder de bidonhouder zit namelijk een vak met een ruimte van 0.6 liter. Toch handig dat deze ‘loze’ ruimte wordt gebruikt om een regenjasje of een binnenband in kwijt te kunnen.

De fiets is verkrijgbaar in de framematen 49, 52, 54, 56, 58 en 60. In een framemaat 56 weegt het frame 950 gram, aldus Enve. Dit model is alleen verkrijgbaar als frameset. Voor een frameset (inclusief voorvork, balhoofd, stuur en stuurpen en zadelpen) mag je $ 5.500,- aftikken. Op de website van Enve zien we momenteel alleen nog de zandkleur, maar binnenkort is de fiets ook in de configurator beschikbaar. Voor nu heb je al wel de mogelijkheid om de decals op het frame en de wielen in de kleuren zwart, geel, oranje, rood, groen, blauw, paars te bestellen.

Meer info via Enve.