Heroïsche verhalen uit de ronde van Spanje‘ is de subtitel van het boek dat is geschreven door Edwin Winkels, correspondent en journalist voor o.a. het AD en de NOS. Hij woont en werkt sinds 1988 in Spanje en schuift tijdens de Tour de France regelmatig aan tafel bij de Avondetappe, wanneer de renners de Pyreneeën doorkruisen.

Het boek La Vuelta heeft twintig hoofdstukken en gaat over de Ronde van Spanje. Alle hoofdstukken zijn een verhaal op zich. Je kan dus kris kras door de hoofdstukken lezen. Vanaf het begin van het boek lees ik met de stem en manier van praten van Winkels in m’n hoofd. Het boek leest, zoals je hem hoort praten als hij op TV is. De verhalen worden, met soms wat lange zinnen, tot in detail verteld. Het leuke daarvan is dat je ook de nodige, verrassende en interessante feiten te weten komt. Zo verloor Robert Miller de Vuelta op de een na laatste dag, en gaat hij tegenwoordig door het leven als Phillippa York.

Aan het eind van elk hoofdstuk beschrijft Winkels een bekende of beruchte klim in Spanje. Net als zijn andere verhalen worden hier details niet over het hoofd gezien en worden bijvoorbeeld bij de Angliru de namen en stijgingspercentages van de steilste bochten vermeldt. Ook kijkt Winkels gedurende het boek regelmatig naar de Nederlanders en hun successen en verhalen in de Vuelta.

Zelf heb ik de hoofdstukken door elkaar gelezen en ligt het boek nog steeds binnen handbereik nu de Vuelta aan de gang is. Tijdens de tweede etappe reden de renners bijvoorbeeld over de Alto de Puig de la Llorença, die ook bekend staat als Cumbre del Sol. In het boek lees je waar deze naam vandaan komt en wie de laatste Nederlandse winnaar was, die na een schitterende ontknoping Chris Froome op de meet wist te kloppen.

La Vuelta – Heroïsche verhalen uit de ronde van Spanje
Uitgever: Uitgeverij Brandt
Pagina’s: 304
Adviesprijs: € 25,-

WINACTIE
We mogen 3 exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt lezen, misschien win jij dan! Maandag 2 september 2019 na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Tags: