Elk weekend weer verbaas ik me over het gemak waarmee de crossers over de balken springen. Het ziet er zo simpel uit hoe zij over balken van maximaal 40 cm hoog springen. In theorie weet ik hoe het zou moeten, maar als ik op een 40 cm hoge balk af kom rijden stap ik af.

Ik denk dat er met mij veel crossers zijn die hetzelfde ervaren en het net als ik wel zouden willen kunnen. Oefenen dus! En Up.Bike kan daarbij van pas komen. Zij hebben, naast tal van opbergsystemen voor je fiets en gereedschap twee type ‘balken’ die je goed kan gebruiken om te oefenen.

Portable Barrier
Het idee is simpel, maar slim bedacht. De set bestaat uit twee metalen staanders en een PVC buis die bestaat uit drie delen, zodat het makkelijk is mee te nemen. De staanders hebben rondingen waar de PVC buis in komt te liggen. Totaal zijn er vijf verschillende hoogtes waarbij de maximale hoogte 40 cm is. Dit is naar UCI richtlijnen de maximale hoogte van een balk.

De staanders prik je in het gras en je legt de PVC buis er tussen. Doordat de rondingen van de staander erg ondiep zijn, valt de buis er makkelijk uit. Ideaal om te oefenen want als je niet hoog genoeg komt valt de buis op de grond. Liever de buis, dan jij met je fiets. De Portable Barrier kost zo’n € 45,- en daarvoor heb je keus uit de oranje Up.Bike uitvoering of de roze Ellen Noble uitvoering. De Amerikaanse Noble is de enige vrouw die het springen van de balken onder de knie heeft. Omdat er in de cross standaard twee balken achter elkaar staan, heeft Up.Bike een bundelkorting waarbij de tweede Barrier set een kleine € 10,- goedkoper is.

Flandrien Barrier
Genoeg geoefend en toe aan meer uitdaging? De Flandrien Barrier is de uitvoering waarbij je geen foutje meer kan veroorloven. Het principe is hetzelfde, met dat verschil dat er nu gebruik wordt gemaakt van een houten balk die er niet uit kan vallen. Je kan weer kiezen uit vijf verschillende hoogtes waarbij de hoogste 40 cm is. Ook heeft de staander een extra poot die je kan vastzetten met een tentharing. Door de stevigheid kan deze Flandrien Barrier ook worden gebruikt tijdens wedstrijden. De prijs en kleur opties zijn hetzelfde als de Portable Barrier en ook de aanbieding voor een tweede set geldt voor de Flandrien Barrier

via UP.Bike