Spatborden monteren op je racefiets of gravelbike. Eigenlijk vind ik het een no-go maar het maakt buiten fietsen in de herfst en winter wel een stuk comfortabeler. En als je niet de hele winter wilt Zwiften moet je bijna wel! Onlangs ontdekte ik de Musguard Omni spatbordenset van het Sloveense merk. De spatborden die ze maken zien er strak uit als je het mij vraagt. Want naast het praktisch nut van spatborden wil het oog natuurlijk ook wat. De spatborden zien er minimalistisch uit en even verder kom ik achter een grappige eigenschap: de spatborden zijn oprolbaar.

De spatborden bevestig je met twee meegeleverde straps om de buizen van je frame en zijn dus eenvoudig te (de-)monteren. Musguard geeft aan dat de spatborden goed blijven zitten, ook op een ruigere ondergrond. Het setje is geschikt voor banden tot 47 millimeter en er is er ook nog een bredere variant, geschikt voor mountainbikes. Het voorspatbord weegt 37 gram en het achterspatbord 54 gram. Je kunt de spatborden oprollen om ze bijvoorbeeld om de bovenbuis van je frame te hangen, maar in de praktijk zul je dat niet snel doen denk ik.

De spatborden zijn gemaakt van gerecycled propyleen en zijn leverbaar in de kleuren zwart, rood, oranje en blauw. In vergelijking met spatborden die strak langs de band het halve wiel bedekken stopt dit setje natuurlijk net wat minder opspattend water, maar het gemakkelijke (de-)monteren is zeker een pré. Het Omni setje kost € 49,- en dat maakt het geen goedkoop setje.

Meer info via Musguard.

Tags: