In navolging op de Canyon Ultimate CF Evo is het nu de Ultimate CFR die Canyon presenteert als het ultieme topmodel uit de collectie. Met de Evo zocht Canyon al sinds 2004 naar de mogelijkheden om een fiets zo licht mogelijk te maken, zonder dat dit ten koste gaat van de rijeigenschappen. Deze zoektocht zetten ze nu door in de vorm van de CFR lijn.

Topmodel

De nieuwe Ultimate CFR is het absolute topmodel en is daarom ook alleen verkrijgbaar met high-end onderdelen. Daarnaast is er ook een frameset te bestellen. Het carbon voor deze fiets is vergelijkbaar met de Canyon Ultimate CF EVO 10.0 SL, die in het begin van dit jaar werd gepresenteerd. Een samenstelling van verschillende carbon vezels, waarvoor ze de toestemming van het Japanse leger nodig hadden om het te mogen gebruiken. Het gewicht van dit frame is 641 gram en de voorvork weegt 285 gram. Ondanks dit lage gewicht doorstaat het volgens Canyon alle testen, waardoor het aan alle eisen voldoet voor een stijve en lichte fiets.

Shimano of Campagnolo

Als complete fiets is de CFR verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Een mat zwarte Ultimate, met Campagnolo Super Record EPS Disc en de lichtgewicht DT Swiss Mon Chasseral wielset. Samen goed voor een fiets die 6,29 kg weegt. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden is er gekozen voor een Schmolke zadelpen met full carbon Selle Italia zadel en Canyon’s eigen CP20 cockpit. Prijskaartje van deze CFR is € 8999,-.

De andere uitvoering is afgemonteerd met Shimano Dura Ace Di2 Disc en een set DT Swiss ARC 1100 wielen. Ook hier zien we de CP20 cockpit en is er gekozen om ook de zadelpen uit eigen stal te monteren. Het zadel op deze CFR is de 3D geprinte Fizik Adaptive. Het totale gewicht van deze uitvoering is 300 gram zwaarder. Daar tegenover staat dat deze wel € 1400,- voordeliger is met een prijs van € 7599,-. Persoonlijk vind ik de kleurstelling ook mooier en zeker de hogere wielen van DT Swiss geven de fiets een gavere look. En ook met die 300 gram extra, zit je met deze CFR nog steeds onder de limiet om er mee te mogen koersen :).

Meer info via Canyon