Het aerodynamische topmodel van Factor, de Ostro VAM is vernieuwd. Als je in de eerste koersen van het jaar goed naar de fietsen van de renners van Israel – Premier Tech had gekeken, had je het vernieuwde model al kunnen spotten. Al moeten we zeggen dat de optische verschillen ten opzichte van de vorige versie niet enorm zijn, en dat er vooral gefocust is op het verbeteren van de aerodynamica en het gewicht. Naast het vernieuwde frame lanceren ze direct ook een set nieuwe Black Inc wielen.

Sneller dan de concurrentie

Het doel van Factor was om de Ostro VAM aerodynamischer te maken, zonder in te leveren op het gebied van comfort en stijfheid. Factor claimt dat de vernieuwde Ostro VAM in de windtunnel nu sneller is dan de Cervelo S5 en de Specialized Tarmac SL8. Als we naar het vernieuwde frame kijken valt vooral op dat het ‘driehoekje’ in de hoek van de bovenbuis en zitbuis is verdwenen.

Maar als we meer in de materie duiken zijn vooral het balhoofd en de voorvork aangepakt, waardoor het frontaal oppervlak verkleint is. Ook de vorm van de bovenbuis is licht aangepast, net als de zitbuis. Een minimaal verschil maar samen resulteert dit in een frame dat 7 watt sneller is dan zijn voorganger. Een complete fiets inclusief de nieuwe wielen is 267.8 gram lichter.

Aerodynamische bidonhouders

Een opvallend detail zijn de speciaal ontworpen bidonhouders, die volgens Factor bijdragen aan de verbeterde aerodynamica. De bidonhouders zijn zowel met, als zonder bidon aerodynamischer dan standaard bidonhouders. Dit komt omdat de bidonhouder nu volledig aansluit op het frame en er geen ruimte laat voor weerstand. Hierdoor glijd de wind er langs in plaats van dat er een botsing ontstaat.

Nieuwe Black Inc wielen

Black Inc is als onderdelenmerk onderdeel van Factor en naast de aanpassingen aan het frame lanceert Factor ook direct een nieuw setje wielen, 48/58 genaamd. Het zit al in de naam, dus je snapt vast dat het voorwiel 48 millimeter hoog is, en het achterwiel 58 millimeter. Een setje weegt volgens Factor 1250 gram en met deze velghoogtes is dat erg licht. De interne velgbreedte is vergroot naar 23 millimeter, en daarmee zijn de wielen beter geschikt gemaakt voor 28 millimeter brede buitenbanden. De externe velgbreedte is 29 millimeter. Verder zijn de velgen voorzien van best opvallende decals, maar in het grote geheel staat het de nieuwe Ostro VAM heel goed als je het mij vraagt. Mocht je het wat minder opvallend willen zijn de wielen ook verkrijgbaar met zwarte decals.

De nieuwe Ostro VAM is verkrijgbaar in vier kleuren. Een los frameset kost € 6.999,- en als je een complete fiets zoekt heb je keuze uit Shimano Ultegra (€ 10.699,-) of Dura Ace (€ 12.999,-), en Sram Force (€ 10.699,-) en Red (€ 12.499,-).

Meer info via Factor.