Soms komen er van die leuke ontdekkingen voorbij waar je eerst even naar staat te kijken. Daarna wil je het ook proberen. Deze lateraal bewegende pedalen van Nikola, de XPS zijn hier zo’n voorbeeld van.

Heel kort gezegd beweegt de as van het pedaal naar links en naar rechts tijdens het fietsen. Wanneer je fiets lijkt dit op een schaatsbeweging. Wat zo’n 7% winst oplevert qua piekvermogen en zo’n 2.1% winst qua efficiëntie. De laterale uitslag is 25mm. Onder optimale omstandigheden zouden deze pedalen een tijdswinst van 135 seconden opleveren op een 40 kilometer tijdrit. Wij hebben er kort mee mogen fietsen.

Verrassend genoeg went het fietsen met deze pedalen erg snel. Na een omwenteling van 5 keer heb je bijna niet meer door dat je ook zijwaarts beweegt met je voeten. Wel is het vreemd wanneer je naar je voeten kijkt en je je voeten voor je gevoel vreemde bewegingen naar rechts en links ziet maken. Door de schaatsbeweging heb je het gevoel dat je je nog net even meer afzet. Als het werkelijk een winst oplevert qua efficiëntie en piekvermogen is dit wel een hele fijne uitvinding. Ons testmodel was nog wel een proef exemplaar.

Onze aandachtspunten zijn de smering van het geheel. Door het heen en weer bewegen en de contact met de buitenlucht en weersomstandigheden van de holle as,  moet het geheel wel gesmeerd blijven, ook dus in de regen en met vies weer. Verder heeft de kant die aan de crank moet worden gedraaid een grote diameter waardoor hij niet mooi in de uitsparing in de crank voor de standaard pedalen past. Hierdoor beschadigd de crank, maar ik denk dat ze daar nog wel wat op vinden. (een paar extra ringetjes helpen ook). Het gewicht van een enkel pedaal is 252 gram. (de titanium versie is wel een stuk lichter maar ook weer duurder). Een Dura Ace pedaal weegt 130 gram. De uiteindelijke versie zal wel iets lichter zijn. Grappig is het inklikken van je schoenen. De Look plaatjes zijn compatible, maar afhankelijk van de stand van je trappers moet je iets meer naar rechts of iets meer naar links inklikken. In het begin moet je dus even kijken waar je je voet zet.

Het fietst dus verrassend eenvoudig en helemaal niet onwennig. We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen en of deze techniek het gaat worden in de fietswereld.

Medio mei worden ze beschikbaar en de prijs wordt naar verwachting: € 339,- voor de stalen versie en €549,- voor de Titanium versie. (in medio Augustus komt er ook versie met een Magnesium body).

Via Chicles

 

nikola-pedalen5 nikola-pedalen4 nikola-pedalen2 nikola-pedalen nikola-gewichtduraace-gewicht

Parktools dankzij Bikeparts4u

Tags: