De herfst is hier, dat valt niet te ontkennen. De tijd van zorgeloos de deur uitstappen in je koersbroek en korte mouwen is voor de komende maanden weer even voorbij. Gelukkig betekent dit dat je weer kan shoppen voor slechtweer-gear! Wij hebben de vorige herfst, winter en lente rondgereden met het Gufo jack van het Japanse PEdAL ED.

Lichtgewicht
Al eerder hebben we de waterdichte Kanaya jas getest en daar waren we best tevreden over. De Gufo is echter meer een jas in de categorie van de Sportful Hot Pack. Waterdicht is ‘ie niet, maar hij houdt je zeker droog tijdens zo’n lekker miezerbuitje of van opspattend water van de fietser voor je als je weer eens lekker in het wiel zit. Waar de Gufo vooral voor bedoeld is, is in ons geval voor de frisse ochtend- of avondritten, waarbij je niet persé de hele tijd een jas aan wil. Want de Gufo is licht genoeg voor onderweg. Nagewogen kwamen we op 145 gram uit. Dat betekent dat je ‘m dus makkelijk meeneemt in één van de achterzakken van je jersey als je ‘m niet draagt. Zeker omdat het zakje waarin je de jas opbergt, als zak van de jas zelf dienst doet wanneer je ‘m aanhebt, handig en iets wat andere lichtgewicht jasjes vaak niet hebben.

pedaled-gufo-9

Lekker eigenwijs
Qua styling zijn de Japanners onder leiding van Hideto Suzuki (zie laatste foto, we kwamen hem tijden l’Eroica tegen) lekker eigenwijs. Legergroen met zachtrood is onze versie. Subtiel opvallend zeg maar. Maar vooral niet direct herkenbaar als typische wielerkleding en daardoor ook naast de fiets nog prima te dragen. Of je het mooi vindt, is natuurlijk een kwestie van smaak, er zijn nog andere kleurstellingen. Net zoals de Kanaya heeft ook de Gufo twee ritsen aan de voorkant. Hierdoor kun je ‘m lekker losjes of juist strakker dragen, ook hiermee is de jas voor meerder doeleinden geschikt. Op de fiets heb ik ‘m alleen in de strakkere stand gedragen, en wat opvalt is dat vooral de mouwen van het jasje dan toch nog behoorlijk wapperen. Sommige mensen stoort het, ik vind het geluid altijd wel een lekker gevoel van snelheid geven, ook als ik niet zo hard ga. Wind buiten houden doet de Gufo overigens perfect. Tijdens de ritten tussen de 10 en de 15 graden merk je duidelijk dat het dunne, parachute-achtige materiaal gewoon zeer goed zijn werk doet. Je koelt dus niet af, maar je raakt ook zeer zeker niet oververhit. Daarbij draagt ook de pasvorm aan bij. De jas heeft geen hoog opstaande boord, en loopt aan de achterzijde ver genoeg door. Qua snit is het dus duidelijk wel weer een fietsjasje. De Gufo wordt in Italië gemaakt en dat verklaart waarschijnlijk voor een deel de prijs. Je weet in ieder geval zeker dat ‘ie onder menselijke werkomstandigheden geproduceerd is, en dat is ook wat waard.

Conclusie:
Met z’n €150,- is de PEdAL ED Gufo zeker geen wegwerp jasje, maar zoals gezegd, is ‘ie wel multi-inzetbaar. Dus naast de racefiets kun je ‘m ook prima aan op de stadsfiets, tijdens een winderig tochtje over het strand of voor mijn part op de camping. Met andere woorden: met één jasje kun je op meerdere momenten het gevecht met de wind (en die hebben we hier nogal eens over de vloer) in stijl aan. De Gufo kun je online bestellen bij PEdAL ED.

pedaled-gufo-2 pedaled-gufo-3 pedaled-gufo-1 pedaled-gufo-4 pedaled-gufo-7 pedaled-gufo-5pedaled-gufo-6pedaled-hideto