Hate it or love it! Tijdens de Giro d’Italia, die morgen van start gaat, ruilt EF Education First hun complete paars/roze look in voor een hysterisch wild kleurenpallet met eenden. Rapha heeft samen met het Londense skateboardmerk Palace het hele team gerestyled. Verwacht de komende dagen nog veel meer foto’s, want niet alleen de teamoutfit heeft een metamorfose ondergaan.

Palace

De limited-edition kit is niet het enige dat zal opvallen. Alles wat met de ploeg te maken heeft, heeft inmiddels de nieuwe look meegekregen. Van ploegbus en volgauto, tot de Cannondale fietsen en helmen van POC. In 2019 is Rapha weer een World-Tour ploeg gaan sponsoren met het idee om het wielerwereldje wat op te schudden. Een andere kijk op de vrij standaard en voorspelbare wielerwereld. Dat lukte al aardig met de roze/paarse look, die al anders is dan we gewend zijn. Maar de samenwerking met Palace is nu wel de overtreffende trap. Het Londense skateboardmerk is totaal onbekend met de wielerwereld en heeft een heel andere cultuur. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een outfit is gemaakt waar de wielerwereld echt vreemd van opkijkt. En dat is nou precies het doel, dat Rapha in 2019 ook voor ogen had.

De looks

Opvallend is het zeker en na de eerste foto’s van de teampresentatie zijn er overduidelijk twee kampen. De één vindt het fantastisch en de ander vindt het maar niks. In eerste instantie vond ik het ook niks, maar ik begin het steeds meer te waarderen. Ook vanwege de achterliggende gedachte van de verandering, waarbij ze nu wel een flinke portie lef hebben gebruikt! Het is een ontwerp geworden waar heel veel in zit. Zoveel dat het in eerste instantie heel chaotisch en hysterisch is met de vele verschillende kleuren.

De drukke patronen met alle verschillende kleuren doet mij heel erg denken aan de jaren 90 en de Rave-scene. De videoclips waarbij de felle kleuren hypnotiserend van je tv scherm knalden. Maar op de redactie werd er ook al gelinkt naar de Punk-scene en de eend op het shirt doet mij dan weer denken aan de muurschildering die Kamp Seedorf in het Rapha clubhuis in Amsterdam heeft gemaakt. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je er in ziet.

Custom Cannondale fietsen

Tijdens de Giro maken de renners gebruik van drie verschillende fietsen. Cannondale heeft dan ook al hun topmodellen gerestyled met het Palace sausje. De SystemSix voor de vlakke etappes, de SuperSix EVO voor het klimwerk en ook de SuperSlice TT voor de tijdritten hebben nu onder andere een eend op het frame. Ook bij de fietsen is het dat je steeds meer ziet als je er langer naar kijkt. Het frame heeft als basiskleur dan wel wit, maar met alle logo’s en designs erop valt hij zeker op. Die opvallende dingen zijn vooral op de voorvork en de zitbuis te zien. Een knalgeel met zwarte voorvork, het grote Palace logo en op de zitbuis juist het grote Rapha logo. En uiteraard op beide buizen zien we de eend weer!

Zoals gezegd, begin ik de hele verschijning steeds meer te waarderen. Renners, mecaniciens en begeleiding zullen de komende drie weken volledig in Palace style door Italië trekken want ook de casual kleding is meegenomen in de make over. Voor de liefhebbers van de Rapha Palace kit is hij vanaf 9 oktober beschikbaar. Dat is wel exclusief voor RCC leden en is in beperkte oplage.

Meer info via Rapha en Cannondale

Foto’s credit S J Hockett @dragcoefficient