‘Oh wauw’, is letterlijk de eerste reactie als we deze wielen uitpakken. FFWD stuurde ons hun nieuwe RAW 44 wielen op en wat meteen opvalt zijn de platte carbon spaken. De wielen zijn verkrijgbaar in een matte en glanzende uitvoering, die we dan ook beiden op de foto hebben gezet. Onderaan dit stuk zie je de glanzende Gloss uitvoering. Persoonlijk vond ik de matte uitvoering beter passen bij m’n fiets. Want ook voor een review fietsen we er natuurlijk graag zo goed mogelijk bij ;). Afgelopen zomerperiode reed ik dus de matte uitvoering van de FFWD RAW 44 wielen met hun eigen FFWD CeramicSpeed naven.

High-end en allround

Bij de lancering van de nieuwe FFWD RAW wielsets konden we al wel invullen dat het om een set high-end wielen gaat. Maar nu we ze ook in de hand hebben, kunnen we van dichtbij zien dat het om een mooi en strak afgewerkte wielset gaat. De naven zijn speciaal gemaakt voor deze carbon spaken. Dit hebben ze gedaan in samenwerking met CeramicSpeed die daarmee ook zorgt voor de lagers van de naven. De achternaaf heeft een Ratchet-systeem met een subtiel tikkend geluid als je de benen stilhoudt.

De combinatie van carbon spaken, CeramicSpeed lagers en carbon velg maken het op papier een high-end wielset. En de looks stralen dit ook zeker uit. De subtiele decals op de wielen hebben de kleur van geborsteld aluminium en dat geeft een hele mooie uitstraling als je mij vraagt. Daarbij zijn de decals heel minimaal aanwezig, en dat kan ik wel waarderen. Deze nieuwe decals zijn wat dat betreft een heel verschil met de grote opvallende logo’s zoals ik dat van FFWD gewend ben.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de FFWD RAW 44 een velghoogte van 44 mm. Daarmee is het de allrounder uit deze serie. Wil je een lichtere wielset voor het klimmen is er de RAW 33 en als je meer aerodynamisch voordeel wil kan je gaan voor de RAW 55. Wat dat betreft zit deze RAW 44 er dus precies tussenin.

Gewicht, afmetingen en prijs

De velgen hebben een interne breedte van 21 mm en zijn aan de buitenkant 30 mm breed. Als je de velg voelt, dan voel je dat deze een lichte bolling heeft. Iets dat we vaker zien bij de vorm van velgen, zodat de wind minder vat heeft zonder de aerodynamische voordelen te verliezen. De carbon straight-pull spaken moeten zorgen voor een wiel dat 17% stijver is dan FFWD wielen met gewone spaken.

Het gewicht is met 1417 gram (inclusief velglint) licht voor een wielset met 44 mm velgen, daar waar de meeste wielsets richting 1500/1600 gram zijn bij deze hoogte. In vergelijking met hun eigen wielen hebben ze door onder andere de carbon spaken de wielen zo’n 10% lichter gemaakt.

Op de wielen monteer ik een set 28 mm Vittoria Corsa control banden, die ook daadwerkelijk 28 mm breed zijn op de velg. De velgen zijn tubeless ready en het velglint en de ventielen zijn door FFWD al voorgemonteerd. Daarnaast krijg je ook een dubbele FFWD wieltas meegeleverd. Deze wielset heeft een prijs van € 2499,-, ongeacht de hoogte die je kiest.

Smoelt goed – stuurt strak

Looks is voor de meeste wielrenners belangrijk, maar het belangrijkste zijn natuurlijk de prestaties en rij-eigenschappen van de wielen. Als ik met de wielen onderweg ben, merk ik dat wij op de redactie niet de enige waren die enthousiast zijn. Ik krijg van bekenden en onbekenden veel positieve reacties waarbij er ook zeker een aantal verbaasd zijn over het feit dat dit FFWD wielen zijn. De nieuwe looks werken dus goed, want er wordt positief over gesproken! Door de platte maar brede spaken vallen deze ook op, al zie je niet direct dat deze van carbon zijn.

De stijfheid van de wielen is goed merkbaar. Het aanzetten gaat heel direct, en je merkt dat de kracht van de pedalen snel wordt omgezet in voorwaartse snelheid. De ratchet in de naaf grijpt snel aan. Ook als je al lekker op gang bent, en je wilt aanzetten voor een sprint merk je dit en kom je snel van je plek. Die directe reactie van het achterwiel, geldt ook voor het voorwiel. De fiets stuurt met deze wielen nog directer dan deze al deed. En dat terwijl ik gewend ben aan een set handgespaakte carbon wielen in mijn fiets.

Als ik onderweg ben met windkracht 4, kan ik de fiets prima onder controle houden. Met hogere velgen zal je altijd merken wanneer de wind van de zijkant komt, maar dit is met deze 44 mm hoge velgen geen enkel probleem. Ook als je even wat eten wil pakken of een slok drinken, kan je zonder moeite met één hand de fiets onder controle houden met deze wind.

Die controle op de fiets merk je ook als je een bocht instuurt, want de wielen zorgen voor dat het strak stuurt en je fiets zijn lijn houdt. Dit valt me helemaal op als ik hier in de buurt een parcours rijdt waar sommige binnenbochten er slecht bij liggen. Door boomwortels onder het asfalt stuitert de fiets hier overheen en wil dit nog wel eens voor een heel nerveus gevoel in je stuur zorgen. Als ik op hoge snelheid instuurt, houden de FFWD wielen een strakke en stabiele lijn. De fiets stuitert nog steeds wel, maar houdt een strakke lijn en wordt niet zenuwachtig. Dit maakt dat je de fiets makkelijk onder controle houdt, ook als de snelheid hoog is.

CeramicSpeed bolt goed

De wielen accelereren lekker snel en dat komt niet alleen door de carbon spaken en straight pull naven. Ook de CeramicSpeed lagers dragen hier hun steentje aan bij. Bij het aanzetten merk merk je dat, maar echt goed merk je het als je je benen stilhoudt. Dan blijven de wielen lang doorrollen, zonder dat je maar een trap hoeft te doen. Zeker in een afdaling merk je dat je zonder al te veel moeite, makkelijk snelheid maakt. Nu zijn deze wielen en lagers nieuw en hebben ze in voornamelijk droge omstandigheden weinig ’te lijden’ gehad. Bij dit type lagers is het wel van belang dat je ze goed onderhoud en smeert, om ze lekker soepel te houden.

Specificaties

FFWD RAW 44 full carbon clincher
Carbon spaken straight pull
Gewicht: 1417 gram (zelf gewogen)
Tubeless ready (incl. velglint en ventielen)
Naaf: FFWD met CeramicSpeed lagers
Adviesprijs: € 2499,-

Conclusie

De nieuwe FFWD RAW 44 is een high-end set wielen, met een scherpe prijs. Begrijp me niet verkeerd, want € 2499,- is veel geld voor een set wielen. Echter laten ze met deze prijs de concurrentie wel achter zich als het gaat om wielsets van dit gewicht in combinatie met CeramicSpeed lagers. Daarbij is deze wielset mede dankzij de carbon spaken erg stijf en dat zorgt voor een fijn en gecontroleerd stuurgedrag. Ze reageren snel als je aanzet en ook bij het sturen is dit direct en stabiel. En naast de prestaties zien ze er wat mij betreft ook nog eens erg goed uit. De subtiele decals in chique aluminium kleur geeft het een exclusieve look en vind ik erg mooi gedaan!

via FFWD

De glanzende Gloss versie
De glanzende Gloss versie
De glanzende Gloss versie